Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χρήσιμες συναντήσεις στη Ν. Υόρκη

Για «θετικά αποτελέσματα» από τις επαφές που διεξάγει στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τα οποία «θα φανούν πολύ σύντομα», έκανε λόγο χτες από τη Ν. Υόρκη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γ.Ιακώβου. Οπως ανέφερε, θα υπάρξουν συναντήσεις με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με ηγέτες διαφόρων χωρών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα διαφανούν σύντομα με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και άλλα. Είπε ακόμα ότι ο Ελληνας ομόλογός του, Π. Μολυβιάτης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Α. Γκιούλ.

Στη συνέχεια, ο Γ. Ιακώβου αναφέρθηκε στη ματαίωση της άσκησης «Νικηφόρος», υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν πλήττει το αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, ούτε δημιουργεί προβλήματα στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Επίσης απέρριψε εκτιμήσεις για παράκαμψη της Λευκωσίας από την Αθήνα, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση τηρείται συνεχώς ενήμερη για τις επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μεταφορά αμερικανικών όπλων από την Ελλάδα στην Κύπρο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το θέμα αυτό υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια» και πρόσθεσε πως «ηγέρθη τώρα για διάφορους λόγους», ενώ διευκρίνισε πως πρόκειται για μια ενημερωτική έκθεση προς το Κογκρέσο και δε ζητείται η επιβολή κυρώσεων ή η λήψη μέτρων.

Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου μελετά εναλλακτικά σενάρια ασκήσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν έφεδροι και κληρωτοί ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, λόγω ματαίωσης του «Τοξότη» και του «Νικηφόρου». Ο υπουργός Αμυνας Κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι το κυριότερο πρόβλημα από τη ματαίωση των ασκήσεων, εστιάζεται στο ευρύτερο επίπεδο συμμετοχής και συνεργασίας των υπουργείων Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για αναβολή των ασκήσεων ελήφθησαν μέσα στα γενικότερα διεθνή και πολιτικά δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ