Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
Πόσο θ' αντέξουμε ακόμα;

Συζήτηση αντιπροσωπείας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά με τους εργαζόμενους των ΗΣΑΠ

Είναι βολεμένοι; Αυτό είναι σχετικό. Το βέβαιο είναι ότι «βρέξει, χιονίσει» έχουν τον μισθό τους. Τους φτάνει όμως; Ο λόγος για τους εργαζόμενους στους ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Η συζήτηση που είχε μαζί τους ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και συνδικαλιστής, στη διάρκεια περιοδείας του μαζί με άλλα μέλη του Κόμματος, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Η ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ κάθε ειδικότητας, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη και η συνέχεια των αγώνων ήταν κάτι το αυτονόητο γι' αυτούς. Εβγαινε αυθόρμητα «από μέσα τους» όταν έλεγαν ότι κάνουν και δεύτερη δουλιά για να ανταπεξέλθουν «στα καθημερινά».

Ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, πατέρας δύο παιδιών στο Λύκειο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Παίρνω - είπε - 1.400 ευρώ μισθό, μετά από 25 χρόνια δουλιάς. Δουλεύω και σε δεύτερη δουλιά για να τα καταφέρω όπως και οι περισσότεροι εδώ μέσα. Κάνω τοποθετήσεις φωτιστικών. Τα παιδιά θέλουν φροντιστήριο. Δε γίνεται αλλιώς. Ευτυχώς δεν πληρώνω νοίκι. Από το άγχος και το στρες για να τα καταφέρω, την πάτησα και στο θέμα της υγείας. Με "χτύπησε" η καρδιά». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ συμπλήρωσε: «Θέλει και ρώτημα; Οταν γίνονται αγώνες είναι καλό για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους».

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που ακόμα δεν έχει κάνει οικογένεια: «Χρειάζονται διεκδικήσεις και αγώνες σε καθημερινή βάση. Είναι το μόνο που φοβούνται. Το μόνο που σκέφτονται είναι να μην τους πειράξουμε τα κέρδη τους. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους». Δεν υπήρξε εργαζόμενος που να συνομίλησε με τους κομμουνιστές και να μην έκανε και δεύτερη δουλιά. Ακόμα και οι προϊστάμενοι. Μάλιστα είπε ένας προϊστάμενος του μηχανουργείου των ΗΣΑΠ: «Δουλεύω 14 ώρες κάθε μέρα και το Σάββατο κάνω δεύτερη δουλιά. Τα προβλήματα στην υγεία άρχισαν να φαίνονται. Αν την ημέρα του συλλαλητηρίου δουλεύω, θα προσπαθήσω να έρθω. Χρειάζεται συνολική αντίδραση από τους εργαζόμενους. Πόσο θα αντέξουμε ακόμα;».

Η απάντηση του συνδικαλιστή κομμουνιστή ήταν: «Είναι εφικτό να ζήσουμε καλύτερα. Και εξαρτάται από εμάς. Οι εργαζόμενοι όταν βγαίνουν στο προσκήνιο και διεκδικούν, όλα είναι εφικτά. Μπορούμε να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο υπέρ των εργαζομένων. Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει το ΚΚΕ είναι το μίνιμουμ, μπορούμε πολλά περισσότερα. Το συλλαλητήριο θα είναι η αρχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο αγωνιστές εργαζόμενοι (2005-11-26 00:00:00.0)
ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως (2005-11-06 00:00:00.0)
«Σύναξη» για το ξεπούλημα των οδηγών (2005-08-25 00:00:00.0)
Πληρώνουν τα «σπασμένα» (2004-08-01 00:00:00.0)
Εχουν δικαίωμα να δουλεύουν! (2003-02-13 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο ακόμη και η ασφάλεια των επιβατών (1998-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ