Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφυκτικά τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των πέντε δικαστικών ενώσεων είχε χτες η Αλ. Παπαρήγα

Για μακροχρόνια και ασφυκτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο της Δικαιοσύνης και τα οποία πρέπει να επιλυθούν, μίλησε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, με αντιπροσωπεία δικαστικών λειτουργών των πέντε δικαστικών ενώσεων (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Ενωση Διοικητικών Δικαστών, Ενωση Εισαγγελέων και Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τη χρηματοδότηση που πρέπει στον τομέα της δικαιοσύνης και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη μη επίλυση των προβλημάτων σ' αυτό το χώρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε: «Είναι πολύ θετικό ότι όλες οι Ενώσεις από κοινού διατυπώνουν κοινές θέσεις για τα προβλήματά τους. Εχουν συσσωρευτεί ασφυκτικά προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, μακροχρόνια, τα οποία δεν έχουν βρει την επίλυσή τους, παρά τις πολλές υποσχέσεις, και που έχουν να κάνουν και με οικονομικά - μισθολογικά ζητήματα, αλλά και με τη χρηματοδότηση του τομέα της Δικαιοσύνης, πράγμα το οποίο οφείλει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ένας κλειστός χώρος. Αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και τη γρήγορη και σωστή πραγματοποίηση όλων των σχετικών δικαστικών πράξεων και αποφάσεων».

«Εμείς επανειλημμένως έχουμε υποστηρίξει μέσα στη Βουλή αιτήματα τέτοια, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, πιστεύοντας ακριβώς ότι θα έχουν ωφέλεια και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καταφεύγουν και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι μακροχρόνια και ανεπίλυτα πια προβλήματα και δε νομίζω ότι υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία για τη μη επίλυσή τους. Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια και στο χώρο αυτό. Επομένως καλείται ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, η σημερινή κυβέρνηση, να μην επικαλείται διάφορα προσχήματα για την επίλυσή τους».

Η συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με την αντιπροσωπεία των δικαστικών ενώσεων κράτησε περίπου δύο ώρες, ενώ οι δικαστές έβαλαν ζητήματα που αφορούν την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και προβλήματα των δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα, οι δικαστικές ενώσεις ζητούν την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων κατά 25%, πλήρωση των κενών και αύξηση των οργανικών θέσεων στις Γραμματείες των δικαστηρίων, οικονομική αυτοδιαχείριση δικαστηρίων και εισαγγελιών για τις λειτουργικές τους δαπάνες, ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, αναγνώριση του συντάξιμου χρόνου της δικηγορικής προϋπηρεσίας, γνήσιο ειδικό μισθολόγιο, σύσταση νέων δικαστηρίων κλπ.

Εκ μέρους των δικαστικών ενώσεων οι Π. Αθανασόπουλος και Κ. Κουσούλης δήλωσαν ότι εξέθεσαν τις απόψεις τους στο ΚΚΕ, άκουσαν τις παρατηρήσεις του Κόμματος και πως ελπίζουν στη στήριξη του ΚΚΕ για την επίλυση των προβλημάτων τους.

  • Αντιπροσωπεία των δικαστικών ενώσεων επισκέφτηκε και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρα, όπου του εξέθεσαν τα προβλήματά τους, ενώ συμφωνήθηκε νέα συνάντηση τον Οκτώβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ