Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Επίκαιρο και αναγκαίο το συλλαλητήριο

Απ' τις περιοδείες των στελεχών του ΚΚΕ, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη, αποκαλύπτεται η αντεργατική πολιτική των κομμάτων της άρχουσας τάξης: Οκτώ εργαζόμενοι στο χώρο του μετάλλου θα προστεθούν στην ατελείωτη λίστα της ανεργίας. Η «Ινοβατέκ», η βιοτεχνία που δουλεύουν, μέρος πολυεθνικής αμερικανικών συμφερόντων, κλείνει και τα μηχανήματά της θα μεταφερθούν στο υποκατάστημά της στην Κροατία. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ και η επικαιρότητα του συλλαλητηρίου-απάντηση των εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Τσουμπρής, συνδικαλιστής του ΚΚΕ στο χώρο του μετάλλου, περιόδευσε, χτες, σε τέσσερις βιοτεχνίες μετάλλου - στην περιοχή του Μενιδίου, εκ των οποίων και η «Ινοβατέκ». Ο «απρόσωπος εργοδότης» επιλέγει, προφανώς με στόχο το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και το μεγαλύτερο κέρδος, να μεταφέρει τα μηχανήματά του στην Κροατία και καταδικάζει 8 εργάτες στην ανεργία. Οπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι, δεν τους έχουν ανακοινωθεί ακόμα «επίσημα» οι απολύσεις αλλά «τις περιμένουν». «Γι' αυτούς είμαστε μόνο νούμερα, πόσα θέλετε για αποζημίωση θα μας πουν και θα μας διώξουν», είπαν στο «Ρ». «Δουλεύαμε 10 και 12 ώρες, Σαββατοκύριακα χωρίς να πληρωνόμαστε υπερωρίες αφού, όπως μας λένε ο μισθός μας είναι πάνω απ' τη συλλογική σύμβαση, δηλαδή παίρνουμε 1.000-1.200 ευρώ το μήνα», προσέθεσαν. Ο Δ. Τσουμπρής σημείωσε «την ανάγκη διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους αλλά και την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση». Η αλλαγή συσχετισμών είναι απαραίτητη, για να διεκδικηθούν μεροκάματα και δικαιώματα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, τόνισε.

Στη δεύτερη βιομηχανία μετάλλου, τη «Βιεμέτ», αναδείχτηκε το θέμα της κοινής πάλης ξένων και Ελλήνων εργατών. Ορισμένοι εργαζόμενοι, επηρεασμένοι απ' την κυρίαρχη «ενημέρωση», αντιμετωπίζουν ως αιτία της εργασιακής τους κατάστασης τους ξένους εργάτες. Ο συνδικαλιστής του ΚΚΕ σημείωσε πως «όσο δεν έχουν δικαιώματα οι ξένοι εργάτες, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει. Απάντηση στους εκβιασμούς είναι μόνο ο κοινός αγώνας, απέναντι στον κοινό εχθρό». Τέλος, ο Δ. Τσουμπρής επισκέφθηκε τις βιοτεχνίες μετάλλου «Θερμοσόλ» και «Ευρωκαμπτική», και συζήτησε με τους εργαζόμενους καλώντας τους στο συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ