ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Αντιπαραθέσεις και προσωπικές αιχμές

Μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας, «συντροφικών μαχαιρωμάτων», προσωπικών αιχμών και αντιπαραθέσεων, που με έμμεσο ή και άμεσο τρόπο αμφισβητούσαν ακόμα και την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που αποτίμησε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ερμήνευσε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών με «πολιτικά» και όχι με «αυτοδιοικητικά» κριτήρια, όπως υποκριτικά διατυμπάνιζε όλο το προηγούμενο διάστημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει «μηδενίσει τη διαφορά με τη ΝΔ, αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό». Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εκδηλώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να... πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει την «ήττα» των εκλογών του 2004 και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν «νέα αφετηρία».

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και αν σήκωσαν χτες τους φραστικούς τόνους, σε κανένα σημείο δεν αμφισβήτησαν την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί το κόμμα τους, περιορίζοντας την κριτική τους στους χειρισμούς και στις επιλογές προσώπων. Εξάλλου, το στίγμα το είχε δώσει ο Γ. Παπανδρέου από το βράδυ της Κυριακής, όταν χαρακτήρισε τους «εκλεκτούς» της Χαριλάου Τρικούπη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «δεξαμενή στελεχών», που θα πρωτοστατήσει μέσα από μια «αποκεντρωμένη κοινωνία» στις «μεγάλες κοινωνικές αλλαγές»...

Ακριβώς αυτό τον τόνο έδωσαν και χτες στη συνεδρίαση δύο από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που ήταν και υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ. Η Ν. Κατσέλη, που ήταν υποψήφια δήμαρχος στη Ν. Σμύρνη, μίλησε για «διχασμό στο ΠΑΣΟΚ και στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου». Εχω στοιχεία για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που «υπονόμευσαν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Ν. Σμύρνη», δήλωσε η ίδια, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι πέντε πρώτοι που ήταν στο ψηφοδέλτιο του Κουτελάκη ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ». Ο Ρ. Σπυρόπουλος, που ήταν υποψήφιος νομάρχης Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δεν είχε μάθει να δίνει μάχες από τη θέση της αντιπολίτευσης».

Για αποτέλεσμα που δεν είναι «πολιτικά επαρκές» μίλησε ο Ε. Βενιζέλος. Αμφισβητώντας επί της ουσίας την εκτίμηση του Γ. Παπανδρέου για «αλλαγή σκηνικού» ανέφερε: «Δε μας φθάνει η ισοπαλία, ούτε η μικρή άνοδος, χρειαζόμαστε ρεύμα πλειοψηφίας». Ο ίδιος έθεσε θέμα αξιοπιστίας του «πολιτικού λόγου» του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι σήμερα κινείται κυρίως σε «καταγγελτικούς» τόνους. Πρέπει «να ξεφύγουμε από το γενικό και το αόριστο», είπε ο Ε. Βενιζέλος και άφησε αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι δε φταίνε οι καλές ή κακές επιλογές. Δεν ήταν, είπε ο ίδιος, θέμα ενότητας αλλά πολιτικής απόδοσης. «Δεν είχαμε αποσαφηνίσει το χαρακτήρα των εκλογών. Το πολιτικό διακύβευμα το δώσαμε εκ των υστέρων όταν αποδεχτήκαμε ότι είχαν χαρακτήρα εθνικών εκλογών».

Η Α. Διαμαντοπούλου, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε: «Σε βλέπαμε να σηκώνεις τους τόνους χωρίς να ξέρουμε πού οδηγεί η σύγκρουση, ποιο ήταν το πολιτικό διακύβευμα». Η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ισχυρούς μηχανισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ» και «καθεστωτικές λογικές που καταδικάστηκαν το 2004», ενώ καταλόγισε «λάθος επιλογές υποψηφίων» στο Λεκανοπέδιο Αττικής που δεν μπόρεσαν να «εκφράσουν πολιτικό λόγο».

Πολλές ήταν οι αιχμές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και προς το πρόσωπο του Αλ. Παπαδόπουλου, που διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος παίρνοντας το λόγο χτες ανέλαβε την «ευθύνη εξ ολοκλήρου», όπως είπε, αλλά ανταποδίδοντας τις «επιθέσεις» προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δε στήριξαν τον προεκλογικό αγώνα, χωρίς να τους κατονομάσει, σημείωσε: «Οι ένοχες συμπεριφορές δεν μπορούν να συμμετέχουν στον καταλογισμό ευθυνών».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης και αργά χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα μέλη του ΠΣ «συμφώνησαν ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό» και ότι η ΝΔ πήρε «μηνύματα» από τις εκλογές. Βέβαια ο ίδιος είπε ότι θα υπάρξει «αξιολόγηση των αποτελεσμάτων» και βάσει αυτών θα γίνουν οι «αναγκαίες αλλαγές».

Αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει την αδιαλλαξία και να διαπραγματευτεί με την εκπαιδευτική κοινότητα». Εθεσε όμως σαν στόχο την προώθηση μιας «διαφορετικής εκπαιδευτικής πολιτικής» και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το πλαίσιο των προτάσεών του το επόμενο διάστημα.

Η κατανομή νομαρχιών και δήμων

Με την ψηφοφορία σε 7 νομαρχίες και 247 δήμους της χώρας, στις οποίες κανείς συνδυασμός δεν είχε συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό του 42% των ψήφων που προβλέπει το ληστρικό εκλογικό σύστημα, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εκλογές, αλλά και τα ...χρώματα του χάρτη της Ελλάδας. Χρώματα, που, προεκλογικά, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να πείσουν ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, μιλώντας για ...«αυτοδιοικητικά» κριτήρια, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων.

Η κατανομή των νομαρχιών

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, η ΝΔ έλαβε 28 νομαρχίες (εκ των οποίων η υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης), ενώ το ΠΑΣΟΚ 20 (εκ των οποίων η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά και Εβρου - Ροδόπης) και άλλες δύο σε συνεργασία με τον ΣΥΝ.

Η ΝΔ έλαβε τις ακόλουθες νομαρχίες: Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Γρεβενών, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χανίων.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε τις νομαρχίες: Αθηνών - Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δυτικής Αττικής, Δωδεκανήσου, Εβρου - Ροδόπης, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ρεθύμνης, Σερρών και Χίου. Επίσης έλαβε άλλες δύο Νομαρχίες, της Πρέβεζας και της Σάμου, όπου συνεργαζόταν με τον ΣΥΝ.

«Αλλαξαν» χέρια

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών, οι νομαρχίες που «άλλαξαν χέρια», δηλαδή κερδήθηκαν από υποψηφίους με διαφορετική κομματική στήριξη, είναι οι ακόλουθες: Οι νομαρχίες Αιτωλοακαρνανίας και Πέλλας από τη ΝΔ πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Οι νομαρχίες Κέρκυρας και Χαλκιδικής, από το ΠΑΣΟΚ πέρασαν στη ΝΔ. Επίσης, οι νομαρχίες Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Κοζάνης και Φλώρινας, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τον ΣΥΝ το 2002, πέρασαν στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τις νομαρχίες Βοιωτίας, Εβρου - Ροδόπης και Ρεθύμνης, τις οποίες είχε κερδίσει το 2002 σε συνεργασία με τον ΣΥΝ.

Η κατανομή των δήμων

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου καταγράφονται οι επίσημες κομματικές στηρίξεις, οι δήμοι της χώρας κατανεμήθηκαν συνολικά ως εξής: ΝΔ 73. ΠΑΣΟΚ 50. Ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ 14. ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ 8. ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ 5. Ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ 5. ΣΥΝ 3. Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ 3. ΝΔ - ΣΥΝ 2. Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ 1. Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από ΣΥΝ 1.

Αυξημένη ήταν, τέλος, η αποχή των ψηφοφόρων από το β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, σε σύγκριση με τον α' γύρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η αποχή των ψηφοφόρων στις νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής άγγιξε το 43,21%, ενώ στις δημοτικές το 35,43%. Αντίστοιχα, η αποχή στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2002 ήταν 33,52% για τις νομαρχιακές και 30,59% για τις δημοτικές.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μιλιά για την αντιδραστική ΣΥΝδιαχείρηση στην ΤΑ

Με αβρότητες, ευχόμενος «καλή επιτυχία σε όλους ανεξαιρέτως τους νομάρχες, δημάρχους, σε όλες τις νέες Αρχές» και προτροπές προς αυτές όπως το «να σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην κεντρική εξουσία», ξεκίνησε τη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, προσθέτοντας τον εαυτό του σε όσους αποπροσανατολίζουν τα λαϊκά στρώματα για το ρόλο που παίζει η ΤΑ και το «έργο» που θα υλοποιήσουν όσες νεοεκλεγείσες δημοτικές και νομαρχιακές αρχές τον υπηρετήσουν.

Ο Αλ. Αλαβάνος έκανε λόγο για ολοκλήρωση στο δεύτερο γύρο της «νικηφόρας πορείας των εναλλακτικών, οικολογικών, αριστερών κινήσεων» και ισχυρίστηκε πως «είναι πια διακριτό ένα άλλο εναλλακτικό αυτοδιοικητικό ρεύμα», το οποίο «βάζει μεγάλες ευθύνες να ανταποκριθούμε στις ελπίδες των πολιτών». Δε διευκρίνισε σε τι συνίσταται το «εναλλακτικό», καθώς ο ΣΥΝ υπήρξε τρίτη δύναμη στην Αυτοδιοίκηση και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να συνεισφέρει τίποτα το εναλλακτικό και ριζοσπαστικό, απεναντίας συνεισέφερε τα μέγιστα στο πέρασμα και την υλοποίηση όλων των αντιδραστικών αντιλαϊκών επιλογών για την ΤΑ.

Για τις μεγάλες ευθύνες με τις οποίες επιφορτίζουν το ΣΥΝ τα αποτελέσματα, «προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να δυναμώσει η αποδοκιμασία στις αντιλαϊκές πολιτικές και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» έκανε λόγο και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν. Χουντής, αποσιωπώντας φυσικά το γεγονός ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές στις οποίες αναφέρθηκε προωθήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των αιρετών του ΣΥΝ τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα από τις υπεύθυνες θέσεις που αυτοί κατείχαν στα ανώτερα όργανα της ΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ