Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Αντιπαραθέσεις και προσωπικές αιχμές

Μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας, «συντροφικών μαχαιρωμάτων», προσωπικών αιχμών και αντιπαραθέσεων, που με έμμεσο ή και άμεσο τρόπο αμφισβητούσαν ακόμα και την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που αποτίμησε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ερμήνευσε τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών με «πολιτικά» και όχι με «αυτοδιοικητικά» κριτήρια, όπως υποκριτικά διατυμπάνιζε όλο το προηγούμενο διάστημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει «μηδενίσει τη διαφορά με τη ΝΔ, αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό». Παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εκδηλώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να... πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει την «ήττα» των εκλογών του 2004 και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν «νέα αφετηρία».

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και αν σήκωσαν χτες τους φραστικούς τόνους, σε κανένα σημείο δεν αμφισβήτησαν την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί το κόμμα τους, περιορίζοντας την κριτική τους στους χειρισμούς και στις επιλογές προσώπων. Εξάλλου, το στίγμα το είχε δώσει ο Γ. Παπανδρέου από το βράδυ της Κυριακής, όταν χαρακτήρισε τους «εκλεκτούς» της Χαριλάου Τρικούπη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «δεξαμενή στελεχών», που θα πρωτοστατήσει μέσα από μια «αποκεντρωμένη κοινωνία» στις «μεγάλες κοινωνικές αλλαγές»...

Ακριβώς αυτό τον τόνο έδωσαν και χτες στη συνεδρίαση δύο από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που ήταν και υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ. Η Ν. Κατσέλη, που ήταν υποψήφια δήμαρχος στη Ν. Σμύρνη, μίλησε για «διχασμό στο ΠΑΣΟΚ και στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου». Εχω στοιχεία για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που «υπονόμευσαν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Ν. Σμύρνη», δήλωσε η ίδια, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι πέντε πρώτοι που ήταν στο ψηφοδέλτιο του Κουτελάκη ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ». Ο Ρ. Σπυρόπουλος, που ήταν υποψήφιος νομάρχης Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ δεν είχε μάθει να δίνει μάχες από τη θέση της αντιπολίτευσης».

Για αποτέλεσμα που δεν είναι «πολιτικά επαρκές» μίλησε ο Ε. Βενιζέλος. Αμφισβητώντας επί της ουσίας την εκτίμηση του Γ. Παπανδρέου για «αλλαγή σκηνικού» ανέφερε: «Δε μας φθάνει η ισοπαλία, ούτε η μικρή άνοδος, χρειαζόμαστε ρεύμα πλειοψηφίας». Ο ίδιος έθεσε θέμα αξιοπιστίας του «πολιτικού λόγου» του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι σήμερα κινείται κυρίως σε «καταγγελτικούς» τόνους. Πρέπει «να ξεφύγουμε από το γενικό και το αόριστο», είπε ο Ε. Βενιζέλος και άφησε αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι δε φταίνε οι καλές ή κακές επιλογές. Δεν ήταν, είπε ο ίδιος, θέμα ενότητας αλλά πολιτικής απόδοσης. «Δεν είχαμε αποσαφηνίσει το χαρακτήρα των εκλογών. Το πολιτικό διακύβευμα το δώσαμε εκ των υστέρων όταν αποδεχτήκαμε ότι είχαν χαρακτήρα εθνικών εκλογών».

Η Α. Διαμαντοπούλου, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε: «Σε βλέπαμε να σηκώνεις τους τόνους χωρίς να ξέρουμε πού οδηγεί η σύγκρουση, ποιο ήταν το πολιτικό διακύβευμα». Η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ισχυρούς μηχανισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ» και «καθεστωτικές λογικές που καταδικάστηκαν το 2004», ενώ καταλόγισε «λάθος επιλογές υποψηφίων» στο Λεκανοπέδιο Αττικής που δεν μπόρεσαν να «εκφράσουν πολιτικό λόγο».

Πολλές ήταν οι αιχμές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και προς το πρόσωπο του Αλ. Παπαδόπουλου, που διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος παίρνοντας το λόγο χτες ανέλαβε την «ευθύνη εξ ολοκλήρου», όπως είπε, αλλά ανταποδίδοντας τις «επιθέσεις» προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δε στήριξαν τον προεκλογικό αγώνα, χωρίς να τους κατονομάσει, σημείωσε: «Οι ένοχες συμπεριφορές δεν μπορούν να συμμετέχουν στον καταλογισμό ευθυνών».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης και αργά χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα μέλη του ΠΣ «συμφώνησαν ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό» και ότι η ΝΔ πήρε «μηνύματα» από τις εκλογές. Βέβαια ο ίδιος είπε ότι θα υπάρξει «αξιολόγηση των αποτελεσμάτων» και βάσει αυτών θα γίνουν οι «αναγκαίες αλλαγές».

Αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει την αδιαλλαξία και να διαπραγματευτεί με την εκπαιδευτική κοινότητα». Εθεσε όμως σαν στόχο την προώθηση μιας «διαφορετικής εκπαιδευτικής πολιτικής» και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει το πλαίσιο των προτάσεών του το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα ...αζήτητα η «αριστερή στροφή»(2007-10-05 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση(2007-09-28 00:00:00.0)
«Ολα επί τάπητος»(2007-09-17 00:00:00.0)
Τριβές για το «μήνυμα» της κάλπης(2006-10-22 00:00:00.0)
Κλίμα δήθεν διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική(2004-01-15 00:00:00.0)
Μοχλός «ανασύνθεσης» του πολιτικού συστήματος(2000-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ