Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η επόμενη μέρα

Καθώς έβλεπε τον χάρτη να βάφεται γαλάζιος και πράσινος, ένιωσε μιαν απελπισία να τον κυριεύει. Αγανάκτησε. Τον έπνιξε ο θυμός. Πήρε μια μπίρα από το ψυγείο, κάθισε ξανά στον καναπέ, άρχισε να σκέφτεται τι είχε να κάνει την επόμενη μέρα. Η σκέψη του άρχισε να «τρέχει». Πόσο ανάγκη είχε λίγες μέρες άδεια. Ολο το καλοκαίρι του σχεδόν το πέρασε ψάχνοντας για δουλιά, άφραγκος, κάνοντας δουλιές του «ποδαριού». Ηταν τρομερά κουρασμένος. Οχι από τη δουλιά - αυτή ποτέ δεν τη φοβήθηκε. Από μικρό παιδί είχε αλλάξει πολλές δουλιές. Επρεπε να βοηθήσει στο σπίτι, τη μάνα του που δούλευε σκληρά για να συντηρήσει την οικογένεια. Του άρεσε αυτό, τον έκανε να αισθάνεται «άντρας» κι ας ήταν παιδί. «Ωρίμασα πιο γρήγορα από τους συνομήλικούς μου που τα έβρισκαν όλα έτοιμα», έλεγε με περηφάνια.

Κουράστηκε, όμως, τώρα. Βαρέθηκε να λογαριάζει κάθε μήνα μέχρι και το τελευταίο ευρώ, μην τυχόν και βγει «εκτός προϋπολογισμού». Και έβλεπε το φράγμα των 1.000 ευρώ να μη σπάει με τίποτα, μετά από τόσα χρόνια δουλιάς. Γιατί η μάνα; - συλλογίστηκε. Τι υπομονή έχει αυτή η γυναίκα! Πόσο έχει δουλέψει στη ζωή της! Οσο δύο άντρες μαζί. Και θα πάρει σε δυο χρόνια μια ψωροσύνταξη, μειωμένη.

Γύρισε και κοίταξε τα παιδιά που έβλεπαν τηλεόραση και σχολίαζαν εύθυμα τα αποτελέσματα και τις δηλώσεις. Η Αρετή καθόταν νωχελικά στην πολυθρόνα και παρακολουθούσε σιωπηλά με ένα ειρωνικό βλέμμα. Πρώτη φορά ερχόταν σπίτι του, δε γνωρίζονταν καλά, αλλά πριν από λίγες μέρες, που είχαν βρεθεί πάλι όλοι μαζί, του είχε μιλήσει με μια παράξενη οικειότητα. Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να κάθονται και να κλαψουρίζουν, του είχε πει, αλλά όχι για να τον προσβάλει. Πρέπει να ζουν περήφανα κι απείθαρχα. Να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες τους.

Τι θα πει «έτσι είναι τα πράγματα»; Πώς «έτσι», δηλαδή; Να δουλεύουμε για 600 ευρώ το μήνα; Να μετράμε μέχρι και την τελευταία δεκάρα; Να λογαριάζονται όλες οι χαρές της ζωής ως πολυτέλεια για μας; Δεν είναι τεμπέληδες, ούτε χαραμοφάηδες οι νέοι, όπως τους παρουσιάζουν κάποιοι. Δουλεύουμε πολύ και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Ανασφάλιστοι, 4ωρα, απλήρωτες υπερωρίες... Ο,τι ξεροκόμματο μας πετάξουν, από ανάγκη το παίρνουμε. Ο,τι μας τάξουνε, το πιστεύουμε. Πού είναι η αξιοπρέπειά μας; Θα σου πω εγώ πού είναι: Στα λασπόνερα, όπου παίζουν και χαίρονται μερικά τετράπαχα γουρούνια. Οι πιο βασανισμένοι άνθρωποι - σαν εσένα - πρέπει πρώτοι να ορθώσουν το ανάστημά τους. Γιατί έχουν δύναμη απίστευτη μέσα τους.

Πρώτη φορά αγανάκτησε με το «γαλαζοπράσινο χάρτη» των εκλογών. Τι τον έπιασε; Αφού δεν ψήφιζε ποτέ... Ούτε πάλι αυτό που έβλεπε του άρεσε. Δεν τον άφηνε αδιάφορο, τον αηδίαζε. Γύρισε και κοίταξε την Αρετή, λες και περίμενε μιαν εξήγηση. Εκείνη κοίταζε μόνο την οθόνη της τηλεόρασης και σκεφτόταν την επόμενη μέρα.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ