Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεχίζουμε με συνέπεια την πάλη κατά του δικομματισμού

Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών

Για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση το βράδυ της Κυριακής:

«Για το ΚΚΕ ισχύουν και στο β΄ γύρο τα πολιτικά συμπεράσματα του α΄ γύρου, τα οποία και διατυπώσαμε σε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, και για τη δυναμική του Κόμματος και για το συνολικό αρνητικό αποτέλεσμα για το λαό, από τη στιγμή που ο δικομματισμός διατηρεί υψηλά ποσοστά.

Με τα σημερινά - έως τώρα - δεδομένα, τα ψηφοδέλτια που στήριξαν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, αναδείχτηκαν στο β΄ γύρο νικητές στη Νίκαια, στην Πολίχνη, στον Τύρναβο, στο Δήμο Αρκαδίων Ζακύνθου και στην Αγιάσο Λέσβου. Υπάρχουν τρεις δήμοι που χάθηκε η νίκη - ας το πω έτσι - με λίγες ψήφους και αναμένονται και τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Υπάρχουν ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να μπουν για συζήτηση - το ΚΚΕ αυτό θα κάνει - και για προβληματισμό στο λαό. Παραδείγματος χάριν, το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων - και το 42% - αλλά συνολικά το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων και η μη εφαρμογή της απλής αναλογικής οδηγεί στο φαινόμενο της γενικευμένης συναλλαγής στο β΄ γύρο.

Εμείς βγήκαμε ανοιχτά και καλέσαμε σε λευκό και άκυρο και δεν υπολογίσαμε καθόλου να αξιοποιήσουμε την αντίθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα του δικομματισμού, ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δε θέλαμε καν να αξιοποιηθεί αυτή η αντίθεση. Βεβαίως, καλέσαμε τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζαμε με βάση τις πολιτικές μας θέσεις και κυρίως τη δράση μας για τα λαϊκά προβλήματα.


Υπάρχει ένα ενδιαφέρον γεγονός που ήδη φαίνεται από το πώς ψήφισαν στο β΄ γύρο οι ψηφοφόροι και νομίζω ότι αυτή η τάση θα επαληθευτεί όταν ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα. Τα δύο κόμματα εξουσίας καλλιεργούν βέβαια τον ανταγωνισμό και την όξυνση μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως λειτουργούν και ως συγκοινωνούντα δοχεία στο β΄ γύρο από κοινού με τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι του κυβερνητισμού.

Το λέω αυτό γιατί υπάρχει και η θετική πλευρά από αυτό το αρνητικό φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων. Οτι, δηλαδή, η στάση απέναντι στο ΚΚΕ και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις, απέναντι στις ριζοσπαστικές δυνάμεις, είναι καθαρά ταξική. Και αυτό θεωρούμε ότι περικλείει και ένα θετικό στοιχείο, γιατί δείχνει την κατεύθυνση του ριζοσπαστισμού. Το λέω, γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά, ιδιαίτερα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, περί υπόγειων συμφωνιών με τη ΝΔ, κλπ. Ας δουν, λοιπόν, ότι στο β΄ γύρο λειτούργησαν τα συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στα δύο κόμματα και στον ΣΥΝ, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό τέσσερα χρόνια είχε κοινή θέση με τα δύο κόμματα εξουσίας. Αυτό έχει και την αρνητική πλευρά, όταν τα συγκοινωνούντα δοχεία εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά, που, όταν συνειδητοποιηθεί, θα δυναμώσει οπωσδήποτε το ρεύμα του ριζοσπαστισμού.

Εμείς θα συνεχίσουμε βεβαίως την πάλη μας με συνέπεια κατά της εναλλαγής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Βεβαίως, μέσα στο πεδίο των λαϊκών προβλημάτων και της πάλης και όχι σε μια στείρα αντιπαράθεση - στη βάση μεγάλα και μικρά κόμματα - με μεγάλη αισιοδοξία θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί, κατά τη γνώμη μας, παρά το γεγονός ότι ο δικομματισμός είναι ψηλά, θα υπάρξει δυναμική από δω και μπρος και στη βάση της μελέτης και των συμπερασμάτων από τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία θα ολοκληρωθούν με ευθύνη της ΚΕ και αφού προηγηθεί συζήτηση σε όλο το Κόμμα από τα κάτω προς τα πάνω».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αποχή, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Αυτό αποδεικνύει ότι η μάχη των τοπικών εκλογών έχει πολιτικό χαρακτήρα, ανεξάρτητα αν υπάρχουν εργαζόμενοι που ψηφίζουν με βάση τα πρόσωπα, κλπ. Κατά βάση ο χαρακτήρας είναι πολιτικός και η αποχή δείχνει αυτό το πράγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ