Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Η κατανομή νομαρχιών και δήμων

Με την ψηφοφορία σε 7 νομαρχίες και 247 δήμους της χώρας, στις οποίες κανείς συνδυασμός δεν είχε συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό του 42% των ψήφων που προβλέπει το ληστρικό εκλογικό σύστημα, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εκλογές, αλλά και τα ...χρώματα του χάρτη της Ελλάδας. Χρώματα, που, προεκλογικά, τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να πείσουν ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, μιλώντας για ...«αυτοδιοικητικά» κριτήρια, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων.

Η κατανομή των νομαρχιών

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, η ΝΔ έλαβε 28 νομαρχίες (εκ των οποίων η υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης), ενώ το ΠΑΣΟΚ 20 (εκ των οποίων η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά και Εβρου - Ροδόπης) και άλλες δύο σε συνεργασία με τον ΣΥΝ.

Η ΝΔ έλαβε τις ακόλουθες νομαρχίες: Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Γρεβενών, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χανίων.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε τις νομαρχίες: Αθηνών - Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δυτικής Αττικής, Δωδεκανήσου, Εβρου - Ροδόπης, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Κεφαλλονιάς, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ρεθύμνης, Σερρών και Χίου. Επίσης έλαβε άλλες δύο Νομαρχίες, της Πρέβεζας και της Σάμου, όπου συνεργαζόταν με τον ΣΥΝ.

«Αλλαξαν» χέρια

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών, οι νομαρχίες που «άλλαξαν χέρια», δηλαδή κερδήθηκαν από υποψηφίους με διαφορετική κομματική στήριξη, είναι οι ακόλουθες: Οι νομαρχίες Αιτωλοακαρνανίας και Πέλλας από τη ΝΔ πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Οι νομαρχίες Κέρκυρας και Χαλκιδικής, από το ΠΑΣΟΚ πέρασαν στη ΝΔ. Επίσης, οι νομαρχίες Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Κοζάνης και Φλώρινας, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τον ΣΥΝ το 2002, πέρασαν στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τις νομαρχίες Βοιωτίας, Εβρου - Ροδόπης και Ρεθύμνης, τις οποίες είχε κερδίσει το 2002 σε συνεργασία με τον ΣΥΝ.

Η κατανομή των δήμων

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου καταγράφονται οι επίσημες κομματικές στηρίξεις, οι δήμοι της χώρας κατανεμήθηκαν συνολικά ως εξής: ΝΔ 73. ΠΑΣΟΚ 50. Ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ 14. ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ 8. ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ 5. Ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ 5. ΣΥΝ 3. Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ 3. ΝΔ - ΣΥΝ 2. Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ 1. Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από ΣΥΝ 1.

Αυξημένη ήταν, τέλος, η αποχή των ψηφοφόρων από το β' γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, σε σύγκριση με τον α' γύρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η αποχή των ψηφοφόρων στις νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής άγγιξε το 43,21%, ενώ στις δημοτικές το 35,43%. Αντίστοιχα, η αποχή στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2002 ήταν 33,52% για τις νομαρχιακές και 30,59% για τις δημοτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ