Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η νεροποντή ξέθαψε τις πολιτικές ευθύνες

Στους δήμους που επλήγησαν το περασμένο Σάββατο περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Ο δρόμος και η παραλία έγιναν ένα στις παράκτιες περιοχές τις οποίες έπληξε η νεροποντή

Eurokinissi

Ο δρόμος και η παραλία έγιναν ένα στις παράκτιες περιοχές τις οποίες έπληξε η νεροποντή
ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Μία έντονη βροχόπτωση, διάρκειας περίπου δύο ωρών, το περασμένο Σάββατο ήταν αρκετή για να «πνίξει» τρεις δήμους της Μεσσηνίας. Η χαοτική κατάσταση και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στους Δήμους Αβίας, Ανδανίας, Οιχαλίας, στον Αντικάλαμο και αλλού ήρθαν να αναδείξουν για μία ακόμα φορά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων και των τοπικών αρχών της επιρροής τους που αφήνουν την περιοχή και τους κατοίκους της στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Η βιβλική αυτή καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Βόλο, Αργολίδα, Κρήτη, νησιά του Αιγαίου πριν από δύο βδομάδες και επιβεβαιώνει τούτο: Καμία περιοχή της χώρας δε διαθέτει ούτε την ελάχιστη δυνατή αντιπλημμυρική προστασία με αποτέλεσμα ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, ανά πάσα στιγμή, να κινδυνεύουν να χαθούν.

Μετά την καταστροφή ακολούθησε και ο χιλιοπαιγμένος εμπαιγμός απέναντι στους κατοίκους, αφού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώθηκε πως θα δοθούν μόλις 500 χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση των ανυπολόγιστων ζημιών...

Ανύπαρκτα τα αντιπλημμυρικά έργα

Κλιμάκιο της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Παν. Κοσιώνη, βουλευτή του Κόμματος και αντιπρόεδρο της Βουλής, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και είδε από κοντά τις εικόνες της μεγάλης καταστροφής. Συγκεκριμένα, σ' αυτή την περιοδεία - οδοιπορικό, πρώτος σταθμός αποτέλεσε ο Δήμος Αβίας και τα χωριά Αλμυρός, Μικρή Μαντίνεια, Ακρογιάλι. Η εικόνα απογοητευτική. Σπίτια, υπόγεια, καταστήματα και δρόμοι βουτηγμένοι στη λάσπη, αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα και οι κάτοικοι της περιοχής να προσπαθούν να καθαρίσουν τον τόπο. Τα ρέματα μπαζωμένα. Τα περισσότερα απ' αυτά είτε έχουν μπαζωθεί τελείως για να χτιστούν σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε έχουν μετατραπεί - συρρικνωθεί σε χαντάκι του μισού μέτρου. «Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα. Μας έχουν εγκαταλείψει στο έλεος των καιρικών συνθηκών», καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στο κλιμάκιο του Κόμματος.


Eurokinissi

Στον Αντικάλαμο, όπου βρίσκεται και το νέο νοσοκομείο της Καλαμάτας, οι πλημμύρες έχουν καταστεί πλέον σύνηθες φαινόμενο. Τον περασμένο Μάη, μία νεροποντή πλημμύρισε πάλι το χωριό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «δρόμος» του χωριού που οδηγεί στο νοσοκομείο και στην Εθνική οδό είναι προέκταση του ρέματος το οποίο στην επάνω πλευρά του έχει μπαζωθεί - συρρικνωθεί στο μισό μέτρο και η συνέχειά του έχει ασφαλτοστρωθεί (!) και έχει γίνει δρόμος. «Οταν βρέχει ο δρόμος μπροστά από το νοσοκομείο πλημμυρίζει με αποτέλεσμα αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται και να εμποδίζουν ακόμα και την είσοδο των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο. Δεν είναι λίγες οι φορές που τραυματιοφορείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τον ασθενή με το φορείο από το δρόμο μέσα στα νερά», μας λέει ο Γιώργος Γιαμαρέλος, κάτοικος της περιοχής.

Τελευταίος σταθμός οι Δήμοι Ανδανίας και Οιχαλίας, όπου η καταστροφή αφορά κυρίως στις ελαιοκομικές καλλιέργειες. Εκατοντάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει και δέντρα έχουν καταστραφεί. Κύρια αιτία η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων από την κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε να φτιάξει το νέο δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας, ο οποίος τελικά δεν είχε διάρκεια ζωής ούτε ενός έτους, καθώς κατέρρευσε. Τέτοια δουλιά.

Αμεση και ολική αποζημίωση των πληγέντων

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο Π. Κοσιώνης εστίασε σε δύο ζητήματα: Πρώτον, στην ανάγκη της άμεσης και ολικής αποζημίωσης των πληγέντων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις περιουσίες και τις καλλιέργειες. Δεύτερον, στην ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων. Το ίδιο τονίζει σε ανακοίνωσή της και η ΝΑΣ Μεσσηνίας, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των τοπικών εκφραστών τους για το γεγονός ότι ο νομός είναι αθωράκιστος και ανυπεράσπιστος από τα φυσικά φαινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ