ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασκήσεις «κοινωνικής ευαισθησίας»

Στο ρόλο του προστάτη «των αδυνάτων» επιμένει ο Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας την κυβέρνηση υπηρέτη του «συλλογικού συμφέροντος»!

Σε εικονικές ασκήσεις «κοινωνικής ευαισθησίας» επιδίδεται η κυβέρνηση, με τον Κ. Καραμανλή να επιμένει και μετεκλογικά να υποδύεται το ρόλο του προστάτη των μη προνομιούχων και υπηρέτη των «συλλογικών συμφερόντων», σε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση να διατηρήσει και ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο των πρόσφατων εκλογών μπροστά στις ευρωεκλογές αλλά και στις επερχόμενες «κοινωνικές θύελλες».

Ο πρωθυπουργός καλλιεργεί συστηματικά την εικόνα μιας «νέας διακυβέρνησης», κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι «η σεμνότητα και μετριοπάθεια», που μάχεται... ηρωικά για τη λύση των προβλημάτων ιδιαίτερα «των πολιτών που έχουν ανάγκη». Συστατικό στοιχείο της επικοινωνιακής πολιτικής είναι η καθημερινή επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, καθώς και η συνεχής υπόμνηση των άμεσων «φιλολαϊκών» μέτρων, όπως η κατάργηση της εισφοράς για τις συντάξεις, η λύση του προβλήματος των επιτοκίων, το τέλος της ομηρίας των συμβασιούχων, κ.ά.

Φανερή είναι η επιδίωξη του Κ. Καραμανλή να πείσει ότι υπηρετεί το «συλλογικό συμφέρον», επιχειρώντας κυρίως να κρατήσει αποστάσεις από επιμέρους επιχειρηματικά συμφέροντα... «Δεν έχουμε εξαρτήσεις και δε χρωστούμε γραμμάτια σε κανέναν. Υποχρεούμαστε, όμως, ταυτόχρονα, να κρατήσουμε το κεφάλαιο αυτό αδιαπραγμάτευτο και αλώβητο. Και εδώ είμαι απόλυτος. Το κεφάλαιο αυτό δεν πρόκειται να διακυβευτεί με τίποτα», τόνισε μιλώντας χτες σε πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε ότι αντλεί δύναμη από το εκλογικό αποτέλεσμα: «Δύναμή μας είναι η πλατιά κοινωνική συμμαχία που απαίτησε μια νέα πολιτική και οδήγησε στην πολιτική αλλαγή», είπε, προσθέτοντας στη δύναμη αυτή και τους πολίτες «που μπορεί να μη μας ψήφισαν, αλλά περιμένουν να δουν και να κρίνουν».

Αναγόρευσε υπέρτατο σκοπό του κυβερνώντος κόμματος «να υπηρετήσουμε το συλλογικό συμφέρον, με υπευθυνότητα, με εργατικότητα, με αποτελεσματικότητα», αποδίδοντάς του ρόλο περίπου καλού Σαμαρείτη... «Σκοπός μας είναι να υπηρετούμε διαρκώς τους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς... Χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία. Με ταπεινότητα και σεμνότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος εξήγησε ότι «η σεμνότητα είναι βαθύτατα πολιτική έννοια, γιατί αποκαλύπτει την αντίληψη που έχει ο καθένας για τη δημόσια ζωή», και προειδοποίησε ότι «το πάθος της εξουσίας δε χωρά στη νέα διακυβέρνηση». «Είμαστε υπηρέτες των συμπολιτών μας και όχι εξουσιαστές τους. Οποιος δεν το έχει αφομοιώσει αυτό είναι ξένος με την αποστολή μας», έφτασε στο αποκορύφωμα του κηρύγματος για τη διαχείριση. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις νουθεσίες για προσεκτική και μετρημένη συμπεριφορά, καθιστώντας σαφές ότι τον ενοχλεί πολύ «οτιδήποτε θυμίζει, παραπέμπει σε πολυτέλεια, σε ανούσια κοσμικότητα, σε τάση επίδειξης».

Καταλήγοντας ζήτησε επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου, χωρίς να αφήνεται κανένα πρόβλημα να χρονίζει: «Πιάσαμε δουλιά. Αλλάζουμε ρυθμούς. Προχωράμε εντατικά. Από δω και πέρα δε θα χαθεί ούτε μια ημέρα. Δε θα χαθεί ούτε μια ώρα. Τίποτε όμως δεν πάει σε δεύτερη μοίρα. Τίποτε δεν μπορεί να κινείται με ρυθμούς του χτες. Τίποτε δεν αφήνεται στην άκρη. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τη νέα εποχή», είπε. Αναφερόμενος στο ρόλο των βουλευτών στην καινούρια πραγματικότητα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ρόλου τους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας με τους υπουργούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την υλοποίηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων - που ας σημειωθεί είναι εξαιρετικά φτωχές και «μακροπρόθεσμες» για τα λαϊκά στρώματα - επέλεξε να προβάλει ο Θ. Ρουσόπουλος στην παρθενική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Υπογράψαμε με όλους τους πολίτες ένα δεσμευτικό συμβόλαιο, συμβόλαιο τιμής και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε απαρέγκλιτα κάθε κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιμένοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των πολιτών που έχουν οικονομική ανάγκη». Προς επίρρωση απαρίθμησε «συγκεκριμένα μέτρα», όπως η κατάργηση από 1η του Ιούλη της εισφοράς από 1 έως 5% επί των συντάξεων, η αύξηση του ΕΚΑΣ και της αγροτικής σύνταξης (στο τέλος της τετραετίας...), η οριστική επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων, ο χαρακτηρισμός ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά, η ελεύθερη επιλογή γιατρού, η κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η οριστική λύση στην πολιτική ομηρία των συμβασιούχων του δημοσίου.

  • Οι βουλευτές της ΝΔ εξέλεξαν διά βοής, σύμφωνα με την πρόταση της Ρηγίλλης, γενικό γραμματέα της ΚΟ τον Απ. Σταύρου και αναπληρωτές τους Παν. Μελά, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Μιχ. Χαλκίδη, Αντ. Μπέζα και Σοφία Καλατζάκου.
Δικομματικό παιχνίδι με τις ταυτότητες

Αντικείμενο δικομματικής αντιπαράθεσης με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την τεχνητή διαίρεση του λαού επιχειρείται να γίνει άλλη μια φορά το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χτεσινές δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου μετά από διάλογο με την ιεραρχία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη «σαφή θέση» που είχε το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας όμως να γίνει περισσότερο σαφής: «Η κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, είχε δηλώσει ότι πρέπει να συζητά η Πολιτεία με όλους τους φορείς και στο πλαίσιο διαλόγου να βρίσκονται οι αρμόζουσες λύσεις», περιορίστηκε να δηλώσει, ενώ όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί αν η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το νόμο που ισχύει, απάντησε αόριστα πως «όταν έρθει η ώρα θα γίνει διάλογος και θα προχωρήσουμε στις αποφάσεις που θα ληφθούν, μετά την ολοκλήρωσή του».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, σημείωσε με νόημα ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί μια γόνιμη σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την Εκκλησία, στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος». Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χτες το βράδυ ότι το θέμα των ταυτοτήτων «δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης», αλλά δεν απέκλειαν την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος.

Η ανακίνηση ωστόσο του θέματος των ταυτοτήτων είναι βολική για την κυβέρνηση, εκτός των άλλων, και γιατί σκεπάζει την «πλούσια» ατζέντα της σημερινής συνάντησης αλλά και γενικότερα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας. Σημειώνεται ότι η ιεραρχία έχει θέσει μια σειρά «αιτήματα», τα οποία θα προσπαθήσει να αποσπάσει «λύσεις». Πρόκειται για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης στον Καρέα, την ανέγερση ξενοδοχείου στο Κολωνάκι, το μερίδιο από το Γ' ΚΠΣ, την κατάργηση των «νόμων Τρίτση» -1700/87 και 1811/88 - για την εκκλησιαστική περιουσία, τη μη ανέγερση Ισλαμικού Κέντρου στην Παιανία, τηλεοπτική συχνότητα για εκκλησιαστικό κανάλι, ανέγερση νέου μητροπολιτικού ναού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κ.ά.

Πάντως από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής η σημερινή συνάντηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου «παραμένει» εθιμοτυπική, όπου θα γίνει «γενική αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα», δίχως να τεθεί το θέμα των ταυτοτήτων ή και οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας.

Σκέψεις ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ...

Ανταγωνιστικότητα παντού. Κίνητρα και αντικίνητρα. Προσλήψεις που θα γίνονται μετά από απολύσεις. Στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, παντού πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα για «να δουλέψει το σύστημα»...

Αυτά πρότεινε χτες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ» ο Στ. Μάνος. Γνωστές οι θέσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, μετά τη ΝΔ, βρήκε άλλο ένα νεοφιλελεύθερο χώρο και βήμα μέσα απ' αυτόν για να διατυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις του...

«Είναι 2-3 χρόνια τώρα που κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό λέω ότι τα κρίσιμα θέματα είναι η παιδεία, η δημόσια διοίκηση και η ανταγωνιστικότητα. Ολα εξαρτώνται μεταξύ τους», υποστήριξε χτες ο Στ. Μάνος.

Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος υποστήριξε ότι «με ένα απλό μηχανισμό μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη βελτίωση, χωρίς μια δραχμή», στη δημόσια διοίκηση. Ο μηχανισμός λοιπόν που θέλει να καθιερωθεί ο Στ. Μάνος είναι πολύ... απλός: «Θα έχουμε 100 δασκάλους ή 100 γιατρούς και κάθε χρόνο ο χειρότερος από τους 100 θα φεύγει και θα αντικαθίσταται από έναν καινούριο».., είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αυτόματα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα «έχει επίδραση στους υπόλοιπους 99», οι οποίοι όπως τόνισε θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν: «Για να γίνω λίγο καλύτερος, μήπως είμαι εγώ ο χειρότερος»...

Και αφού, περιέγραψε το απλό αυτό σύστημα μετά στάθηκε και γενναιόδωρος: «Ο πρώτος θα παίρνει διπλό μισθό και ο τελευταίος θα πρέπει να φεύγει», δήλωσε με στόμφο ο Στ. Μάνος.

Τέλος οι προσλήψεις, λοιπόν, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την υγεία. Τέλος και οι αυξήσεις. Παντού κίνητρα και ένα... σπαθί να κρέμεται πάνω τα κεφάλια των εργαζομένων προκειμένου να γίνουν... ανταγωνιστικοί, να δουλεύουν παραπάνω, να καλύπτουν τα κενά, να παράγουν για δυο και τρεις εργαζόμενους, γιατί ο Στ. Μάνος στο τέλος τους χρόνου θα κάνει και κρίσεις για τον... χειρότερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ