ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εμπλουτίζει με νέα μέτρα την αντιλαϊκή λίστα

Ανακοινώνοντας την προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι τα χειρότερα έρχονται

Οσο θα γεμίζουν οι δρόμοι από χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που θα παλεύουν με το ΠΑΜΕ, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αποκρουστούν τα νέα μέτρα
Οσο θα γεμίζουν οι δρόμοι από χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που θα παλεύουν με το ΠΑΜΕ, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αποκρουστούν τα νέα μέτρα
Στην αναθεώρηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ. Μια διαδικασία που ήταν προαποφασισμένη και για την οποία προετοίμαζαν το έδαφος όλες τις προηγούμενες μέρες το σύνολο των οργανισμών της αστικής τάξης και τα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα.

Λίγο μετά τη δήλωση Παπανδρέου για προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στην επιστολή σημειώνεται:

«Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ής Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Αμέσως μετά, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε με σαφήνεια ότι σαν βάση συζήτησης για την έγκριση της βοήθειας, δεν θα ληφθεί το υπάρχον Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ένα καινούριο, το οποίο θα προκύψει μετά από τις διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι «το τριετές πρόγραμμα, που θα καταρτιστεί, θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος, κάτι που θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη». Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στα νέα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο τριετές πρόγραμμα, και τα οποία αφορούν σημαντικές περικοπές μισθών στο δημόσιο, αλλά και και στον ιδιωτικό τομέα, ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, νέες άγριες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με ακόμα πιο δυσμενή σενάρια σε σχέση με ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα κ.ο.κ.

Συνεδριάζουν τα κονκλάβια της πλουτοκρατίας

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο θέμα του δανεισμού της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ εκτίμησε ότι τα πρώτα κεφάλαια από την παροχή βοήθειας αναμένονται πριν από τις 19 Μάη.

Ως προς την τεχνική πλευρά του θέματος, μετά την αποστολή της επίσημης ανακοίνωσης από την πλευρά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα συντάξουν εκθέσεις, οι οποίες και θα αναφέρονται στο ελληνικό αίτημα για παροχή «βοήθειας».

Οι εκθέσεις αυτές θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στο Γιούρογκρουπ, προκειμένου να λάβουν και την τυπική έγκριση, και αμέσως μετά - σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη - θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός δανειοδότησης της Ελλάδας από τις χώρες της ΕΕ, μέσω της σύναψης διμερών δανείων τριετούς περιόδου, με τοκογλυφικό επιτόκιο 5%.

Ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε χθες για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να λάβει μέρος στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ προβλέπεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της ΕΕ και άλλων χωρών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συναντήσεις θα έχει με τους υπουργούς Οικονομικών, της Ρωσίας A. Kουντρίν, της Βραζιλίας Γκ. Mαντέγκα, των ΗΠΑ T. Γκέιθνερ, της Κίνας Ξιε Ξουρέν, καθώς και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος - Kαν.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΝΤ
Ξηλώστε δαπάνες - βάλτε φόρους

Δημοσιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα και οι «συστάσεις» του προηγούμενου κλιμακίου που επισκέφτηκε την Ελλάδα

Το ξήλωμα των δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα και την Υγεία είναι η πρώτη «σύσταση» που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση. Το σχετικό πόρισμα από το προηγούμενο κλιμάκιο που επισκέφτηκε υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες δόθηκε «επιλεκτικά» στη δημοσιότητα με τη μορφή «βασικών κατευθύνσεων και προτάσεων» από το υπουργείο Οικονομικών.

Με κεντρική κατεύθυνση την καρατόμηση των δαπανών και τη αύξηση των φόρων, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, εκτός από τα συμφέροντα και τη ανταγωνιστικότητα της ντόπιας πλουτοκρατίας, επιδιώκει να διασφαλίσει την αποπληρωμή των ληστρικών τοκοχρεολυτικών δόσεων του κρατικού χρέους για τους τραπεζίτες και τα άλλα κοράκια.

Σε στενή παρακολούθηση από το ΔΝΤ μπαίνουν τόσο η κατάρτιση των προϋπολογισμών όσο και η εφαρμογή και αποδέσμευση των πιστώσεων. Στις «βασικές κατευθύνσεις για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα» σημειώνουν:

  • Την «άμεση ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα άμεσα και μεσοπρόθεσμα» που θα βοηθήσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
  • Διαπιστώνουν μεγάλες υπερβάσεις δαπανών τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και στην Υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Αξιώνουν ενιαία δημοσιονομική στρατηγική με «συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ» και με πλαφόν πιστώσεων ανά υπουργείο.
  • «Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου» για την εφαρμογή των παραπάνω και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία μέχρι τον Ιούνη του 2010.
  • Ειδικές παρατηρήσεις γίνονται για τον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ στις προτάσεις τους είναι η ενισχυμένη εποπτεία του προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο.
  • Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα κάνουν λόγο για «υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά», για νέες δομές διαχείρισης και «φορολογικής συμμόρφωσης». Και βέβαια, στο στόχαστρο δεν είναι τα κέρδη της κεφαλαιοκρατίας. Κάνουν λόγο για «βαριές μορφές παραβάσεων» στοχοποιώντας επαγγελματικές ομάδες και συγκεκριμένα γιατρούς, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, δικηγόρους, που σύμφωνα με το πόρισμά τους σε ποσοστό 75% δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο.
  • Επανέρχονται στο τροπάρι των «ληξιπρόθεσμων χρεών» και για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει ανακοινώσει την πρόσληψη μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών σε ρόλο συμβούλων, που θα εγκαταστήσουν στελέχη τους σε όλα τα υπουργεία, στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Λαιμητόμος για το 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

Αποκαλυπτικός ο αρμόδιος υπουργός για τις συζητήσεις με ΕΕ - ΔΝΤ

Σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, σε μισθούς και συντάξεις προαναγγέλλονται μέσα από τις συναντήσεις των υπουργείων με το μεικτό κλιμάκιο των ΕΕ, ΔΝΤ και Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Με πρόσχημα την υπαγωγή της χώρας στο «μηχανισμό» και σε αγαστή συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει χτύπημα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες βράδυ ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ», στο τραπέζι έχει μπει η κατάργηση του 14ου μισθού για όλο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το θέμα της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο τίθεται και το ζήτημα της κατάργησης κάθε περιορισμού στις ομαδικές απολύσεις.

Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση, γίνεται σαφές ότι από κοινού και οι τρεις πλευρές σχεδιάζουν συνολικά την ανατροπή ολόκληρου του πλέγματος του ήδη κουτσουρεμένου εργατικού δικαίου που ισχύει στη χώρα μας. Ο ίδιος ο υπουργός ομολόγησε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ ζήτησε οι αλλαγές να γίνουν στο πλαίσιο του «κοινοτικού κεκτημένου»!

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την επιβολή χαρατσιού σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ (νέο ΛΑΦΚΑ). Το χαράτσι θα μπει κλιμακωτά από 5%, 7% έως και 9% και η παρακράτηση θα αρχίσει από το Σεπτέμβρη και όχι από το Νοέμβρη, όπως είχε ειπωθεί αρχικά. Η κυβέρνηση υπολογίζει να μαζέψει από τη συγκεκριμένη αφαίμαξη των συνταξιούχων σε ετήσια βάση το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ