Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εμπλουτίζει με νέα μέτρα την αντιλαϊκή λίστα

Ανακοινώνοντας την προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι τα χειρότερα έρχονται

Οσο θα γεμίζουν οι δρόμοι από χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που θα παλεύουν με το ΠΑΜΕ, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αποκρουστούν τα νέα μέτρα
Οσο θα γεμίζουν οι δρόμοι από χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους που θα παλεύουν με το ΠΑΜΕ, τόσο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αποκρουστούν τα νέα μέτρα
Στην αναθεώρηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ. Μια διαδικασία που ήταν προαποφασισμένη και για την οποία προετοίμαζαν το έδαφος όλες τις προηγούμενες μέρες το σύνολο των οργανισμών της αστικής τάξης και τα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα.

Λίγο μετά τη δήλωση Παπανδρέου για προσφυγή στο μηχανισμό δανειοδότησης, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στην επιστολή σημειώνεται:

«Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ής Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Αμέσως μετά, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε με σαφήνεια ότι σαν βάση συζήτησης για την έγκριση της βοήθειας, δεν θα ληφθεί το υπάρχον Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ένα καινούριο, το οποίο θα προκύψει μετά από τις διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι «το τριετές πρόγραμμα, που θα καταρτιστεί, θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος, κάτι που θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη». Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στα νέα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο τριετές πρόγραμμα, και τα οποία αφορούν σημαντικές περικοπές μισθών στο δημόσιο, αλλά και και στον ιδιωτικό τομέα, ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, νέες άγριες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με ακόμα πιο δυσμενή σενάρια σε σχέση με ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα κ.ο.κ.

Συνεδριάζουν τα κονκλάβια της πλουτοκρατίας

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο θέμα του δανεισμού της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ εκτίμησε ότι τα πρώτα κεφάλαια από την παροχή βοήθειας αναμένονται πριν από τις 19 Μάη.

Ως προς την τεχνική πλευρά του θέματος, μετά την αποστολή της επίσημης ανακοίνωσης από την πλευρά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα συντάξουν εκθέσεις, οι οποίες και θα αναφέρονται στο ελληνικό αίτημα για παροχή «βοήθειας».

Οι εκθέσεις αυτές θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στο Γιούρογκρουπ, προκειμένου να λάβουν και την τυπική έγκριση, και αμέσως μετά - σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη - θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός δανειοδότησης της Ελλάδας από τις χώρες της ΕΕ, μέσω της σύναψης διμερών δανείων τριετούς περιόδου, με τοκογλυφικό επιτόκιο 5%.

Ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε χθες για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να λάβει μέρος στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ προβλέπεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της ΕΕ και άλλων χωρών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συναντήσεις θα έχει με τους υπουργούς Οικονομικών, της Ρωσίας A. Kουντρίν, της Βραζιλίας Γκ. Mαντέγκα, των ΗΠΑ T. Γκέιθνερ, της Κίνας Ξιε Ξουρέν, καθώς και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος - Kαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ