Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Γνωμοδότηση βολική για την παρακολούθηση κινητοποιήσεων

Αλείβει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και στη χτεσινή συζήτηση Ερώτησης της βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη

Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για την παρακολούθηση και το χαφιεδισμό του λαϊκού κινήματος αποτελεί η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους όρους λειτουργίας των καμερών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Αυτό επιβεβαίωσε και η απάντηση που έδωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ κατατέθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση της Αρχής, η οποία, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, λέει «ναι» στις «χαφιεδοκάμερες» σ' ένα ευρύ πεδίο, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με διαφορά από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς (ν. 3783/09 και 3625/07) ότι την εποπτεία θα την έχει η Αρχή και όχι οι εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, «επιτρέπεται η λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους» για την αποτροπή και την καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και περιουσιακών αγαθών, τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, της κρατικής ασφάλειας και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Τη διάταξη αυτή μπορούν να επικαλούνται εύκολα οι αστυνομικές αρχές και να παρακολουθούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να αναθεωρήσει το καθεστώς και συνεπώς, όφειλε, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, να θέσει το σχετικό ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία, με αυτήν τη γνωμοδότησή της, κρίνει ότι οι διατάξεις των ν. 3783 και 3625 δεν είναι συμβατές με την αναγκαία κατά το Σύνταγμα προστασία των ατομικών δικαιωμάτων». Ετσι - σημείωσε- «συντάσσει μία πρόταση η Αρχή, αυτήν την πρόταση θα την αξιοποιήσουμε σε ένα μέρος, διότι έχει πολλά χρήσιμα πεδία παρέμβασης».

Ανταπαντώντας, η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε αναφορικά με την επίκληση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πως «ομολογείτε ότι ζητήσατε τη γνωμοδότηση ως πρόταση για να κρυφτείτε πίσω απ' αυτήν». Παράλληλα, εστίασε στο ποια συμφέροντα προασπίζει η χρήση των καμερών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο λιμάνι, αυτές τις μέρες, υπήρξε παράνομη και καταχρηστική χρήση καμερών από τους ίδιους που νομοθετούν», αναρωτώμενη ρητορικά αν «στους εργασιακούς χώρους έχετε μία που να λειτούργησε ως αποδεικτικό για εργατικό ατύχημα, έτσι ώστε να καταδικαστεί ο επιχειρηματίας που δεν είχε πάρει τα μέτρα ασφαλείας;».

Αναφερόμενη στις «κάμερες - χαφιέδες», επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα το δεχτούν αυτό. Θα αρχίζουν να κατεβάζουν τις κάμερες», αφού «δεν προάγουν ούτε τα ατομικά δικαιώματα ούτε τη δημοκρατία», αλλά «τη θέτουν και εν κινδύνω. Σε μια εποχή μαζικής κατάθλιψης και προσπάθειας να κρατηθεί το κεφάλι των ανθρώπων ψηλά, όσο περισσότερες κάμερες βάζετε, τόσο περισσότερο θέλετε να κατεβούν τα κεφάλια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ