ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κάνει κριτική από τη σκοπιά του καλύτερου «διαπραγματευτή»

Αντίθεση στην κυβέρνηση από την ίδια όχθη και «εξετάσεις» στους ευρωενωσιακούς συμμάχους της

Οξύνει η ΝΔ την κριτική της στην κυβέρνηση, όχι από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών αλλά από τη σκοπιά ότι φόρτωσε με ένα βαρύ πακέτο μέτρων την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, δίχως «ανταλλάγματα», και με ένα δημοσιονομικό μείγμα που θα τη βυθίσει σε βαθύτερη ύφεση. Για το κεφάλαιο νοιάζονται και αυτοί. Ωστόσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν μια σειρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα, σε ενημέρωση χτες δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, είπε μεταξύ άλλων: «Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα τεχνητής ευφορίας, παρά τον τυφώνα φόρων, παρά την υποθήκευση για 99 χρόνια της κρατικής περιουσίας, η χώρα παραμένει χωρίς προοπτική ανάταξης. Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι οι Ελληνες πληρώνουμε τώρα, ακριβά και άμεσα, μια θολή και αβέβαιη υπόσχεση για το μέλλον» σχετικά με τη «βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους».

Πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα. Με δική της ευθύνη, έξοδος της χώρας από την κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα (...) αυτό το οποίο συνέβη είναι μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση, η οποία επιβεβαιώθηκε με τα όσα ψηφίστηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Βουλή, αλλά και τα όσα συμφωνήθηκαν χτες στο Eurogroup. Πιο συγκεκριμένα, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, δεν υπάρχει πλήρης και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παραμένουν ακόμα εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα, που - όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup - αφορούν στα "κόκκινα" δάνεια, στο συνταξιοδοτικό, στις ιδιωτικοποιήσεις. Δεύτερον, η δόση των 7,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να καταβληθεί στη χώρα μας τον Ιούνιο, είναι η μισή σε σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί (σ.σ. 15 δισ. για το α' εξάμηνο 2016, όπως λένε στη ΝΔ). Τρίτον, η κυβέρνηση δεν έφερε λύση για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους».

Με Μέρκελ

Σημειωτέον, στη ΝΔ θεωρούν δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νέα μέτρα, ακόμα και υπό τη μορφή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για «κόκκινα» δάνεια, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις, υπό την απαίτηση των δανειστών, αποσιωπώντας ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τα τέτοια μέτρα αποτελούν απαιτήσεις του κεφαλαίου κι όχι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Επιμένουν ότι οι ίδιοι ως κυβέρνηση θα είχαν πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερους φόρους κι άλλο μείγμα, που επίσης το πληρώνει ο λαός μέσω των παραπέρα περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να προπαγανδίσει στους εταίρους και δανειστές της εγχώριας αστικής τάξης στο εξωτερικό, το δικό του δημοσιονομικό μείγμα, τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, όπου θα γιορτάσουν τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κι όπου θα έχει διμερή συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ.

Οπως έκανε σαφές χτες ο Γ. Κουμουτσάκος, η τακτική της ΝΔ κινείται σε δύο άξονες:

-- Πρώτον, να επιχειρήσει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, με βάση την «αξιοπιστία» της ΝΔ να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα και με «αναπτυξιακή προοπτική» που να στηρίζεται στο σχήμα «4% ανάπτυξη συν 2% πλεονάσματα κατ' έτος», αλλά και επαναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας του λεγόμενου υπερ-ταμείου κρατικής περιουσίας.

-- Δεύτερον, να βασιστεί για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές, σε μια «συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες», καλώντας τους να στοιχηθούν πίσω από τις απαιτήσεις ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας του κεφαλαίου.

Εσωκομματικά προβλήματα

Ταυτόχρονα, έχει ζητήματα στο εσωτερικό της. Ενδεικτικά, η ηγεσία δείχνει ενοχλημένη από διαρροές στελεχών του κόμματος ότι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ήταν «δωράκι» τελικά των εταίρων προς τον Αλ. Τσίπρα. Κάτι που ακυρώνει τη γραμμή Μητσοτάκη ότι η συμφωνία ήταν προϊόν της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και συνθηκολόγηση Τσίπρα.

Επίσης, η ΝΔ δυσκολεύεται να απαντήσει στο γιατί το αίτημά της για πρόωρες εκλογές δεν υιοθετείται από μια σειρά αστικά επιτελεία, π.χ. ΣΕΒ, αστικά ΜΜΕ κ.ά.

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΝΔ εκφράζουν ανοικτά τις ενστάσεις τους για το ...δικό τους κόμμα. Ενδεικτικά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο ευρωβουλευτής τους Γ. Κύρτσος έλεγε: «Η ΝΔ είχε πάντα πρόβλημα στρατηγικής. Οταν έχασε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, πήγε να κερδίσει με τον Μητσοτάκη, να κάνει ένα φιλελεύθερο άνοιγμα, αλλά τελικά μετατράπηκε σε ένα είδος γαλάζιου ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Δεν θα ήθελα τώρα η ΝΔ να γίνει ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια να βλέπει προδότες, να βλέπει μειοδότες κάτω από τα κρεβάτια...».

ΠΑΣΟΚ
Κατηγορεί τον Τσίπρα για κακή διαπραγμάτευση

«Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε το ... τίποτα σε δόσεις», δήλωσε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τα αποτελέσματα του προχτεσινού Γιούρογκρουπ, κινούμενη σε μια γραμμή ταυτόσημη με της ΝΔ, ως προ το τι εξασφάλισε ο Αλ. Τσίπρας για την υπόθεση αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Επιμένει ότι «αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα. Η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ' επιταγήν του κυρίου Σόιμπλε».

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, «έμειναν μετεξεταστέα» για τους δανειστές «η μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους, η σύσταση του κοινωνικού ταμείου αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και η λίστα ιδιωτικοποιήσεων». «Για όλα αυτά η κυβέρνηση θα δώσει άμεσα επαναληπτικές εξετάσεις», συμπληρώνει η Γεννηματά, καθώς και στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν σύντομα, νέα, «συμπληρωματικά» αντιλαϊκά μέτρα από πλευράς κυβέρνησης.

«Η διατήρηση της καρέκλας τους μας κοστίζει ακριβά!» καταλήγει στη δήλωσή της η Γεννηματά, βάζοντας κι αυτή ζήτημα αποχώρησης από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι ωστόσο, με εκλογές, αλλά με ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή και ευρεία τέτοια πλειοψηφία από όλες τις «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», οπωσδήποτε με συμμετοχή και των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το ΔΝΤ μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους θα είναι δανειστής μας με μια νέα δανειακή σύμβαση μαζί του, «δηλαδή άλλο ένα βαρύ παράλληλο μνημόνιο!». Και το λένε γιατί ξέρουν από τη δική τους κυβερνητική θητεία.

ΠΟΤΑΜΙ
Συστάσεις στην κυβέρνηση να «τρέξει» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

«Βασιλικότερος του βασιλέως» ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, έσπευσε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να «τρέξει» εγκαίρως τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης» του Φθινοπώρου, ώστε να μην υπάρξουν και τότε καθυστερήσεις για την ενίσχυση του κεφαλαίου. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια πρόσκαιρη σταθερότητα μέχρι την αξιολόγηση του Οκτωβρίου αλλά πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα ίδια και θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο με μεγάλη αβεβαιότητα και πολλές νέες εκκρεμότητες», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «εθνική πολιτική που να ξεπερνά το μνημόνιο», την οποία «έχει ανάγκη η χώρα» όπως είπε, δείχνοντας το κεφάλαιο και υπονοώντας την ανάγκη συναίνεσης ανάμεσα στο πολιτικό του προσωπικό για την αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων του.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της «έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, γιατί θα έπρεπε μετά από τόσες προσπάθειες, μετά από τόσους νόμους οι Ευρωπαίοι να είχαν βεβαιωθεί ότι βαδίζουμε σε ένα δρόμο διαφορετικό».

Επιμένοντας να ερμηνεύει με ...συναισθηματικούς όρους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι «έχουν πολλές επιφυλάξεις, ότι ζητάνε συνέχεια διαβεβαιώσεις και καινούργιους νόμους σημαίνει ότι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να τους ξεγελάσει, πράγμα που ξέρουν και οι ίδιοι οι Ελληνες γιατί πάρα πολλά πράγματα αποφασίζονται στην Ελλάδα αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται. Και βεβαίως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι πάντα οι σωστές», κατηγορώντας την κυβέρνηση «γιατί δε γίνονται μεγάλες αλλαγές ... ουσιαστικά μέτρα που θα άλλαζαν τα πράγματα στις εξαγωγές, στην οικονομία, στην παραγωγή δε γίνονται».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Αναμάσημα των γνωστών αντιλαϊκών προτάσεών του και αντικομμουνισμός

Τα διαπιστευτήριά του στο κεφάλαιο, συνοδευόμενα με μπόλικο αντικομμουνισμό, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ομιλίας του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, χτες το μεσημέρι προς την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Β. Λεβέντης αναμάσησε τις γνωστές αντιλαϊκές προτάσεις του, βγαλμένες απευθείας από τα συρτάρια των επιχειρηματικών ομίλων, για τη σύνδεση των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, λέγοντας πως «ένας που εισπράττει νοίκι πρέπει να παίρνει και σύνταξη;».

Εξέφρασε, μάλιστα, και τη λύπη του επειδή, λέει, το ΚΚΕ «αντιδρά σε αυτά που λέει η Ενωση Κεντρώων. Εχει πένθος όταν λέμε να κόψουμε τη σύνταξη από τους πλούσιους»! Οπου πλούσιοι είναι όχι οι καπιταλιστές, αλλά ο συνταξιούχος που μπορεί να μένει σε δικό του σπίτι ή να παίρνει κανένα νοίκι.

Μάλιστα, δείχνοντας το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του κόμματός του, κατέφυγε και στη γνωστή θεωρία των δύο άκρων, προσπαθώντας, μέσα από την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να ταυτίσει το ΚΚΕ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «έχουν τις ίδιες απόψεις και υβρίζουν τους ξένους»!

Με σκόπιμα πολιτικά ψέματα σκαρώνει τον άθλιο αντικομμουνισμό σαν σε διατεταγμένη υπηρεσία, αν και ξέρει ότι το ΚΚΕ έχει ταξικό εχθρό το κεφάλαιο, τις λυκοσυμμαχίες του όπως την ΕΕ και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, ενώ ο φασισμός είναι το τσιράκι του συστήματος, το οποίο υπηρετεί με κάθε τρόπο και η Ενωση Κεντρώων.

Πρότεινε για πολλοστή φορά οικουμενική κυβέρνηση «ευρέως πέλματος» και τεχνοκρατών, η οποία θα επιβάλει με αποφασιστικότητα την αντιλαϊκή πολιτική, φέροντας ως παράδειγμα τη ΝΔ, η οποία δεν κατάφερε να κάνει «ούτε μία ιδιωτικοποίηση».

Δεν εκδίδεται στην Κύπρο ο Λ. Μπόμπολας

Να μην εκδοθεί στην Κύπρο ο Λ. Μπόμπολας αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών. Οι κυπριακές αρχές είχαν διατυπώσει σχετικό αίτημα, για υπόθεση με μίζες σχετικές με την εταιρεία του Λ. Μπόμπολα και έργα στους ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης Λεμεσού. Η απόφαση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την εισαγγελική πρόταση του Ι. Κούτρα, που εντόπισε τυπικές και νομικές ατέλειες στο αίτημα των κυπριακών αρχών. Η δικογραφία έχει πλέον διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για την περαιτέρω διερεύνησή της. Ο Λ. Μπόμπολας δεν υπόκειται πλέον ούτε στον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ