ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
Ρυμούλκηση από τους Αμερικανούς στον Περσικό
  • Πλήρης ταύτιση με την αμερικανική προπαγάνδα
  • Ολοι συμφώνησαν για την ανάγκη «καλής» προετοιμασίας της επικείμενης εκστρατείας κατά του Ιράκ, ώστε, όπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, «να συσπειρώσουμε τον ευρύτερο δυνατό αριθμό δυνάμεων στο Ιράκ»

Associated Press

Την πλήρη ταύτιση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις των Αμερικανών, με μια υποσημείωση περί ανάγκης «νομιμοποίησης» μιας ενδεχόμενης εκστρατείας κατά του Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στη Βαρσοβία.

Ενδεικτικές ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, από τη Βαρσοβία, ο οποίος ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι σε αυτό που συμφώνησαν οι ΝΑΤΟικοί συνάδελφοί του είναι να μη γίνουν «βιαστικές ενέργειες», ώστε να εξασφαλιστεί στον επικείμενο πόλεμο πλατιά συσπείρωση, που θα μπορεί να διεξαγάγει έναν πόλεμο κατά του Ιράκ και με χερσαίες δυνάμεις.

Πλήρης ταύτιση με τους Αμερικανούς

«Οι περισσότερες χώρες εκτιμούν, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ότι οι μονομερείς παρεμβάσεις εγκυμονούν κινδύνους σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα και της Μέσης Ανατολής, αλλά δημιουργούν και ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις μονομερείς αυτές παρεμβάσεις και την ιδέα του προληπτικού πολέμου. Ολες οι χώρες επιμένουν στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και στην ανάγκη ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα καθορίζει το πλαίσιο δράσης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και απέναντι στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος στη χώρα αυτή να παράγονται όπλα μαζικής καταστροφής. Βέβαια, δε λήφθηκε καμία απόφαση, είναι φανερό αυτό, διότι ήταν μία άτυπη συζήτηση, αλλά έχει σημασία διότι διαμορφώνεται αυτό το κλίμα το οποίο το θεωρούμε εμείς οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι γενικότερα θετικό για τη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας».

Αλλά ακόμα πιο κυνικά από αυτά που είπε ο Γ. Παπαντωνίου είναι τα ακόλουθα, όπου μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο εντάσσει άμεσα και την Ελλάδα στο μέτωπο κατά του Ιράκ και αποκαλύπτει ότι αυτό που συζητήθηκε είναι στην πραγματικότητα η προετοιμασία και χερσαίων επιχειρήσεων. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ιράκ, είπε, νομίζω ότι οι Αμερικανοί συνειδητοποιούν τους κινδύνους μιας βιαστικής ενέργειας που θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Και νομίζω ότι συμφωνούν με όλους εμάς τους Ευρωπαίους, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή στήριξη για μία τέτοια επέμβαση, έτσι ώστε και να αποφύγουμε κινδύνους αποσταθεροποίησης ιδιαίτερα της περιοχής της Μέσης Ανατολής που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους στην παγκόσμια ασφάλεια, όσο και να συσπειρώσουμε τον ευρύτερο δυνατό αριθμό δυνάμεων στο Ιράκ για την επόμενη μέρα, εάν τυχόν χρειαστεί να εξελιχθεί μία επέμβαση».

Να σημειωθεί ότι η σύνοδος αυτή ήταν προπαρασκευή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στην Πράγα το Νοέμβρη, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και γενικότερα για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο «νέο περιβάλλον ασφαλείας», που, κατά τον Γ. Παπαντωνίου, «επιβάλλει τη συγκρότηση μιας ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης».

Ο ευρωστρατός το 2003 και βλέπουμε...

Οσον αφορά στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, φαίνεται πως το όλο ζήτημα περνάει σε δεύτερη μοίρα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν η συγκρότηση της νέας ΝΑΤΟικής δύναμης θα επηρεάσει τη δύναμη Ταχείας Αντίδρασης που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε: «Η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης έχει τις λεγόμενες αποστολές Πέτερσμπουργκ, που είναι ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές, δηλαδή, αυτή η δύναμη η ευρωπαϊκή θα επεμβαίνει μόνο στο μέτρο που της ζητείται να είναι παρούσα για τη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας σε μία περιοχή που πέρασε από μία πολεμική περιπέτεια. Εκεί τελειώνει η αποστολή της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Αντίθετα, η ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης είναι μία δύναμη κρούσης, η οποία θα αποστέλλεται με απόφαση του ΝΑΤΟ, συλλογική βεβαίως απόφαση, ομόφωνη απόφαση, όταν το ΝΑΤΟ σαν συλλογικός οργανισμός ασφάλειας διαπιστώνει ότι σε κάποια περιοχή του κόσμου υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας ή μπορεί να εκδηλωθεί μία τρομοκρατική ενέργεια ή εκδηλώθηκε μία τρομοκρατική ενέργεια, και θα πρέπει να παρέμβει για να καταστείλει την εκδήλωση αυτή της τρομοκρατικής ενέργειας και γενικότερα να επιβάλει τη διεθνή τάξη». Ξεκάθαρα πράγματα, δηλαδή, ένας παγκόσμιος στρατιωτικός μηχανισμός διεθνούς καταστολής με τη σημαία του ΝΑΤΟ, που θα επεμβαίνει όπου και όποτε θέλουν οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ακόμα και προληπτικά...

Ενδεικτικό της υποβάθμισης, στην παρούσα φάση, της υπό συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης, που εξάλλου έχει «κολλήσει» λόγω της τουρκικής στάσης, είναι ότι η πρώτη εμφάνισή της, που προβλεπόταν να γίνει στην ΠΓΔΜ μετά τον Οκτώβρη του 2002, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας εκεί ΝΑΤΟικής δύναμης, μετατίθεται επ' αόριστον. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, το Δεκέμβρη θα ληφθεί νέα απόφαση για το αν παραμείνει στα Σκόπια η ΝΑΤΟική δύναμη και το 2003. «Η δική μου πρόταση, είπε, η οποία έγινε αποδεκτή, είναι να κινηθούμε στην κατεύθυνση της παράτασης της παρουσίας της διεθνούς δύναμης, που θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη, και το 2003, έτσι ώστε να παρακολουθούμε τα θέματα ως επί το πλείστον από κοντά και να παρεμβαίνουμε έστω και διά της παρουσίας μας για την εκτόνωση ενδεχομένων εντάσεων ανάμεσα στους δύο πληθυσμούς, τον σλαβικό και τον αλβανικό».

«ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Ν-Α ΕΥΡΩΠΗΣ»
Αναβάθμιση του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα
  • Η κυβέρνηση με τη συμφωνία της ΝΔ επικύρωσε στη Βουλή τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις
  • Ορ.Κολοζώφ: Παράγοντας ανησυχίας η κύρωσή τους παραμονές της επέμβασης στο Ιράκ

Τη συμμόρφωσή της στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που -λόγω και της επικείμενης επίθεσης στο ΙΡΑΚ- εμπλέκει τη χώρα μας στα αιμοχαρή σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έδειξε και χτες η κυβέρνηση κυρώνοντας -με τη συμφωνία της ΝΔ- στη Βουλή διεθνείς συμβάσεις για «την Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Οι συμβάσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί από το ΝΑΤΟ και εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να στηριχτεί σε στρατιωτικούς οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ ή ο «ευρωστρατός» της ΕΕ.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, οι συμβάσεις αυτές έρχονται να υλοποιήσουν τον προσανατολισμό που αποφάσισε το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για πολεμικές επιχειρήσεις άνευ ορίων και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Με βάση αυτόν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα συγκροτείται η «Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και όπως είπε ο Ορ. Κολοζώφ η εμπειρία των τελευταίων χρόνων στην περιοχή μας έδειξε τι εννοούν όταν λένε «ειρήνη».

«Πρόκειται, είπε, για ωμές επεμβάσεις με διάφορα προσχήματα, που κάθε άλλο παρά την ειρήνη εξασφαλίζουν. Δεν ξέρω τι ειρήνη υπάρχει στη Βοσνία που έχει μετατραπεί σε ένα προτεκτοράτο, τι ειρήνη υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο που η αστάθεια είναι στην ημερήσια διάταξη ή τι ειρήνη υπάρχει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Καμία συμμετοχή σε επέμβαση στο Ιράκ

Ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή πολύ κρίσιμη περίοδο, αφού από τις ΗΠΑ έχει μπει ξεδιάντροπα στην ημερήσια διάταξη η επίθεση στο Ιράκ και τόνισε:

«Δεν μπορεί να μας καλύπτει η θέση ότι "δεν αποφασίζει ο ΟΗΕ και επομένως είμαστε αντίθετοι". Είμαστε αντίθετοι με κάθε μεθόδευση για τέτοιου είδους επεμβάσεις. Υπάρχουν τα πολιτικά μέσα που μπορούν να λύσουν τέτοιου είδους ζητήματα, αφού η επίθεση δε θα σταματήσει στο Ιράκ. Είμαστε σίγουροι για αυτό, όπως ήμασταν σίγουροι ότι δε θα σταματούσε στο Αφγανιστάν. Αλλωστε, οι εισηγήσεις που έρχονται στο ΝΑΤΟ είναι καθαρές και ο "άξονας του κακού" συγκροτείται από συγκεκριμένα κράτη. Ποια θα είναι η σειρά των επεμβάσεων δεν ξέρουμε αλλά μας έχουν πει το πού θα επέμβουν».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης παρατήρησε ότι «ο κατάλογος είναι ανοιχτός» και ο Ο. Κολοζώφ τόνισε ότι «αυτή είναι ακριβώς η ανησυχία μας. Ανοιξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μια διαδικασία που δε βλέπουμε το τέλος της και ταιριάζει με ορισμένες άλλες περιόδους της ιστορίας που συνήθως καταλήγουν σε ευρύτερες συγκρούσεις. Εμείς δε θέλουμε η χώρα μας να συμμετέχει, έστω και έμμεσα σε αυτές τις διαδικασίες».

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι μπαίνει θέμα για την κυβέρνηση να τοποθετηθεί καθαρά ενάντια σε κάθε προσπάθεια επέμβασης στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι «δε θα δεχτούμε στο επίπεδο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι για να γίνουν κάποιες μοιρασιές στην περιοχή, πρέπει να γίνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις».

Ως απολογητής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής εμφανίστηκε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης και αφού ψέλλισε ότι «κάθε μονομερής πράξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει το πρόβλημα στο πεδίο της ειρήνης», ξεκαθάρισε ότι «η οποιαδήποτε ενέργεια να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο χτίζουμε τη δική μας πολιτική χωρίς παλικαρισμούς και χωρίς περιττές κουβέντες».

Υπεράσπισε δε και το ρόλο του τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή μας, λέγοντας ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας «εξυπηρετούνται με το να συμμετέχει στο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό γίγνεσθαι των Βαλκανίων», δηλαδή πρακτικά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις γειτονικές χώρες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
«Πετάνε» το FIR του Αιγαίου από το παράθυρο

Η ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της αφήνει χωρίς εμπόδια να δρομολογηθεί η ανάθεση του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο σε διεθνείς οργανισμούς

Από το παράθυρο περνάει, μάλιστα με την ενεργό παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, η κατάργηση της ελληνικής αρμοδιότητας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο, που ασκείται μέσω του FIR Αθηνών. Αυτό γίνεται στο όνομα της ενοποίησης του FIR της Ευρώπης, μια ακόμα εκδοχή δηλαδή της «παγκοσμιοποίησης», στο βωμό της οποίας θυσιάζονται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι μια από τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις, προκειμένου να ανατραπεί το σημερινό στάτους στο Αιγαίο, ώστε να είναι πιο ευνοϊκό το έδαφος για τις υπόλοιπες τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ήταν και παραμένει ο περιορισμός του FIR Αθηνών στο μισό Αιγαίο. Εως σήμερα, με βάση τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, το FIR Αθηνών, καλύπτει όλο το θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου - ελληνικά αλλά και διεθνή ύδατα - μέχρι τη μέση νοητή γραμμή που χωρίζει τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των απέναντι τουρκικών ακτών.

Ο έλεγχος του FIR του Αιγαίου έχει στρατηγική σημασία για την ελληνική εθνική άμυνα, γιατί συνδέεται με τον έλεγχο των πτήσεων και των μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από όλο το Αιγαίο. Αρμοδιότητα που ασκεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζοντας και καταδιώκοντας καθημερινά τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ελληνική αυτή αρμοδιότητα.

Τυχόν εγκατάλειψη του FIR Αθηνών θα σημάνει ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα φθάνουν μέχρι τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, στα 10 ή ακόμα και στα 6 μίλια (όπως είναι η απαίτησή τους) από τις ακτές της Νότιας Εύβοιας (σε απόσταση βολής από το αεροδρόμιο των Σπάτων και την ίδια την Αθήνα) χωρίς να υποχρεούνται να δίνουν λογαριασμό στις ελληνικές αρχές. Ακόμα το FIR ταυτίζεται και με την περιοχή όπου από την Ελλάδα ασκείται η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, την οποία επίσης η Τουρκία αμφισβητεί διεκδικώντας να περάσει στο δικό της έλεγχο το μισό Αιγαίο, εγκλωβίζοντας τα ελληνικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»: «Η κυβέρνηση επιθυμεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο κατάργησης - ενοποίησης των FIR των ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την κεντρική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Παραμένει όμως μετέωρη και αμήχανη να προτείνει ή κατοχυρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια».

Ετσι η ελληνική κυβέρνηση, τηρώντας μια παθητική στάση απέναντι σε όσα έχουν δρομολογηθεί, αφήνει τα πράγματα να προχωρήσουν, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίου κέντρου εναέριας κυκλοφορίας στη ΝΑ Ευρώπη με έδρα το Πρίντεζι της Ιταλίας και παράλληλα κατάργηση των επιμέρους FIR των κρατών της περιοχής. Σε σχετική σύσκεψη, όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, που έγινε στις 13 Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία της Ιταλίας οι δύο εκπρόσωποι της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προφανώς με άνωθεν εντολές, δεν έφεραν εμπόδια και απλώς δήλωσαν ότι η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στο υποδεέστερο βαλκανικό κέντρο ελέγχου, ενώ δεν έθεσαν κανένα ζήτημα για τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούνται στην ελληνική πλευρά από μια τέτοια ρύθμιση.

Το όλο θέμα παραμένει ανοιχτό από το 1999 στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Μεταφορών, οπότε τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέμα κεντρικής διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις πτήσεων. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο Μεταφορών είναι ότι η Ελλάδα, λόγω τουγενικότερου «ευρωπαϊκού προσανατολισμού της», δεν μπορεί να μείνει εκτός λογικής του «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου». Από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας επισημαίνονται απλώς οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επιβάλλουν τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος FIR και των κανόνων του διεθνούς οργανισμού ICAO.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο η «οικοδόμηση προσχημάτων»

Αμερικανοί και Βρετανοί μοιράζουν «αποδείξεις» για το οπλοστάσιο του Ιράκ

Αμερικανοί και Βρετανοί προσφέρουν «πληροφορίες» για τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει το Ιράκ και, κυρίως, έτοιμη επιχειρηματολογία και δικαιολογίες στους «συμμάχους» και «φίλους» τους, οι οποίοι αναζητούν προσχήματα προκειμένου να συνδράμουν στο προετοιμαζόμενο νέο έγκλημα κατά του ιρακινού λαού.

Ετσι λοιπόν, μετά τα βρετανικά «στοιχεία», χτες έφτασαν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τα αμερικανικά. Ο Αμερικανός πρεσβευτής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου κείμενο με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές αρχές για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ».

Οι «αποδείξεις» που μοιράζουν Αμερικανοί και Βρετανοί σχετικά με τις δυνατότητες του οπλοστασίου του Ιράκ συζητήθηκαν και στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την έκθεση την οποία έδωσε ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ, η οποία δόθηκε χθες στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Υπάρχουν διάφορες εκθέσεις γύρω από τους κινδύνους που δημιουργεί η ύπαρξη πυρηνικών και άλλων όπλων στο Ιράκ. Σταθερή απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που μετέχουν στην ΕΕ - τουλάχιστον των περισσότερων από αυτές, διότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις - είναι ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν δημιουργεί η στάση της ιρακινής κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ».

Το χτύπημα κατά του Ιράκ πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η επίθεση θα έχει ξεκινήσει μέχρι τον προσεχή Γενάρη. Μάλιστα όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αφού ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την τηλεφωνική του επαφή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον προωθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο θα έχει μεν τελεσιγραφική μορφή, αλλά θα προσφέρει τα προσχήματα που οι Ευρωπαίοι θεωρούν απαραίτητα, προκειμένου άλλοι να σιωπήσουν και άλλοι να συνταχθούν απόλυτα με την Ουάσιγκτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ