ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συζητώντας για το «μέλλον» του Ιράκ

Από την «πολιτισμένη» συμπεριφορά σε αιχμαλώτους από τους εισβολείς...

Associated Press

Από την «πολιτισμένη» συμπεριφορά σε αιχμαλώτους από τους εισβολείς...
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΑΜΠΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ.--

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για τις μάχες που θα ακολουθήσουν», επανέλαβε για άλλη μία φορά χτες ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Διοίκηση του Νότιου Στρατηγείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας επίσης το πρωτότυπο... ότι πλησιάζει η ημέρα που θα λογοδοτήσει ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Εξάλλου, για τη διάρκεια αυτού του πολέμου πολλάκις έχει προειδοποιήσει ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και για άλλη μία φορά χτες, «ότι είμαστε ακόμη, δεν χρειάζεται να το πούμε, πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος»...

Τι θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο το βρέφος Μπους στη λαϊκή κοσμοπανήγυρη που στήθηκε προκειμένου να μιλήσει στις οικογένειες των στρατιωτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ όπου σπέρνει το θάνατο; Εννοείται ότι οι ζητωκραυγές περίσσευαν σε κάθε φράση του προέδρου... «Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να αποκλίνουν από το στόχο μας και τίποτα δεν πρόκειται να μας αποτρέψει από το να επιτύχουμε. Θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και θα νικήσουμε» επισήμανε ο Μπους και κραυγές επιδοκιμασίας, λες και δεν είχε γίνει το μακελειό στο Σαάμπ, αυτή την αγορά στα βόρεια της Βαγδάτης...

Ζητωκραύγασε το πλήθος, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τη συμπεριφορά των Ιρακινών έναντι των Αμερικανών αιχμαλώτων και τόνισε ότι από την πλευρά τους οι Αμερικανοί σέβονται τις διεθνείς συνθήκες... Φυσικά μάθαμε πως σέβονται τις συνθήκες..! Σέρνοντας τους αιχμαλώτους στο έδαφος, εξευτελίζοντάς τους, χτυπώντας τους δεμένους, με τους «ενσωματωμένους δημοσιογράφους» να τα καταγράφουν όλα...

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στο Καμπ Ντέιβιντ, η πατριωτικού χαρακτήρα ομιλία, αποσκοπούσε στην εξύψωση του ηθικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν η πρώτη από σειρά ομιλιών που αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ετσι, ο Μπους ευχαρίστησε τους στρατιώτες για «την αποφασιστικότητα και τις θυσίες», εξήρε «το θάρρος και το χαρακτήρα των νέων αμερικανικών δυνάμεων» τονίζοντας ότι τον τιμά το γεγονός πως σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο είναι ο ηγέτης τους και χαιρέτισε την παρουσία στη βάση εκπροσώπων από 48 χώρες που βοηθούν στην επιχείρηση «ιρακινή ελευθερία».

Μπους - Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ

Στο μεταξύ, το μέλλον του ιρακινού λαού αλλά και όλης της περιοχής θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων Μπλερ και Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπλερ κατά το BBC, στην ατζέντα θα βρεθεί η πρόοδος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και το «μεταπολεμικό Ιράκ» αν και ο ίδιος ο Μπλερ, τόνισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρώιμη...

Πριν αναχωρήσει ο Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση του σώματος με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ιρακινούς να μην κάνουν χρήση χημικών -επίσης πρωτότυπο- και δήλωσε ακόμα ότι η χώρα του έχει αποστείλει αρκετές δυνάμεις στο Ιράκ και στο παρόν στάδιο δεν προβλέπεται η αποστολή ενισχύσεων, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι σ' αυτό συμφωνεί και η Ουάσιγκτον.

Εξακολουθούν να μοιράζουν συμβόλαια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ-(USAID), που διανέμει τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο, ανέθεσε στην εταιρία Stevedoring Services of America ένα συμβόλαιο αξίας 4,8 δισ. δολαρίων, για τη διαχείριση της λειτουργίας του λιμανιού της πόλης Ουμ Κασρ.

Το συμβόλαιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, που συνάπτει η κυβέρνηση Μπους, στο πλαίσιο της προετοιμασιών της για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ η Stevedoring Services of America, που ήδη δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες, όπως στον Παναμά, στο Μεξικό, στη Νότια Αφρική, στην Ινδία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Χιλή και το Βιετνάμ, θα αναλάβει το λιμάνι του Ουμ Κασρ, πριν καν ο πόλεμος λήξει, με στόχο, σύμφωνα με το BBC, να «επιτραπεί η απρόσκοπτη μεταφορά και διανομή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας και λίγο αργότερα τα υλικά και όλες οι προμήθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της USAID.

Ηδη αυτή η δεύτερη ανακοίνωση έχει προκαλέσει τις κόντρες μεταξύ των «συμμάχων», αφού σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, οι βρετανικές εταιρίες ανακρούουν πρύμναν, εξαιτίας της τάσης απομόνωσής τους, από τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρία που αναλαμβάνει συμβόλαια, χωρίς καν να αναφέρεται ούτε το ύψος της προσφοράς ούτε ο χρόνος διάρκειας του συμβολαίου σημειώνουν, ακριβώς με τον ίδιο σκοτεινό τρόπο που και η πρώτη κατασκευαστική εταιρία Kellogg Brown & Root - θυγατρική της Halliburton, που κάποτε διηύθυνε ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι- ανέλαβε με συμβόλαιο την κατασκευή νέων και ανοικοδόμηση των παλαιών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Η μοιρασιά, τα παζάρια, αλλά και οι οξύνσεις έχουν ανάψει για τα καλά, αφού ήδη η USAID ανακοίνωσε τα σχέδιά της για διανομή συμβολαίων ανοικοδόμησης για τα αεροδρόμια, της εταιρίας κοινής ωφέλειας, του οδικού συστήματος, των δικτύων, γεφυρών, σχολείων, νοσοκομείων κ.ά.

ΗΠΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Κρίση για διώξεις «εγκληματιών πολέμου»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι ποινικές διώξεις κατά των αμερικανών ηγετών του πολέμου του Κόλπου του 1991, του τότε Προέδρου Μπους του πρεσβύτερου, του υπουργού Αμύνης και νυν αντιπροέδρου Ντικ Τσένι και του επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων και νυν υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που ασκήθηκαν από Ιρακινούς πολίτες που διαβιούν μετά τον πρώτο πόλεμο στο Βέλγιο, αλλά και οι εντατικές διαβουλεύσεις του Βέλγου πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση, ώστε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης του νόμου που επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκλήματα πολέμου, έχει προκαλέσει σάλο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και τα αμερικανική ΜΜΕ το παρουσιάζουν λίγο πολύ «ως πόλεμο της Ευρώπης κατά της συμμαχίας».

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, την ποινική δίωξη άσκησαν κατά Μπους, Τσένι και Πάουελ, επτά οικογένειες Ιρακινών που κατάφεραν να βγουν ζωντανές από το βομβαρδισμό καταυλισμού στη Βαγδάτη το 1991 όπου 403 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργιώδη αντίδραση του Κόλιν Πάουελ, ενώ σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Βρυξελλών βρίσκονται σε οξύτατη κρίση. Η νομοθεσία που ισχύει στο Βέλγιο από το 1993 επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκλήματα πολέμου, ανεξαρτήτως του πού αυτά διαπράχτηκαν.

Με βάση το συγκεκριμένο νόμο, ομάδα Παλαιστίνιων φοιτητών πέτυχε τη δίωξη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για την υπόθεση της δολοφονίας των Παλαιστίνιων στους καταυλισμούς της Σάμπρα και της Σατίλα το 1982. Η κυβέρνηση του Γκι Φερχόφστατ προτείνει τώρα μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία, ο φάκελος της σχετικής δικογραφίας θα στέλνεται στη χώρα όπου συντελέστηκαν τα εγκλήματα πολέμου, με την προϋπόθεση ότι η χώρα αυτή έχει δημοκρατικό πολίτευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ