ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Οράματα" Σημίτη διά στόματος Κ. Καραμανλή

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι "δεν είναι νεοφιλελεύθερος" και την ίδια στιγμή τάσσεται υπέρ της εφαρμογής δέσμης νεοφιλελεύθερων επιλογών

"Οράματα" και ιδέες, πανομοιότυπες με αυτές που πλασάρει ο Κ. Σημίτης για το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, παρουσίασε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,μιλώντας χτες σε συμπόσιο για την οικονομία.

Ταυτόχρονα ο Κ. Καραμανλής, αυτοπροσδιορίζοντας το ιδεολογικό στίγμα της ηγεσίας της ΝΔ, δήλωσε ότι "δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, ούτε κατά του κράτους" (!), ενώ ολόκληρη η ομιλία του ήταν αφιερωμένη στις νεοφιλελεύθερες επιλογές που πρέπει, κατά την άποψή του, να εφαρμοστούν.

Αναλύοντας τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, επικαλέστηκε, με τη σειρά του, την "παγκοσμιοποίηση" - αν και όπως είπε δεν είναι απόλυτα αληθής ο όρος - για να υποστηρίξει ότι "εθνικές πολιτικές όλο και λιγότερο μπορεί να επηρεάζουν τις οικονομικές επιλογές των αγορών". Αναμάσησε δηλαδή τις γνωστές αναλύσεις του Κ. Σημίτη περί παγκοσμιοποίησης, που κεντρικόστόχο τους έχουν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την υποταγή στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Αντίγραφο των ομιλιών Σημίτη ήταν και η ανάλυση που έκανε για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες. Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει "ούτε σε ιμπεριαλιστικές προδιαθέσεις, ούτε στη λογική των περίφημων διεισδύσεων, αλλά σε συνεργασίες με αμοιβαία ωφέλεια για όλους τους εμπλεκόμενους".

Αναφερόμενος στην Αλβανία εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις πως οι εκλογές θα είναι γνήσιες, ελεύθερες και αντιπροσωπευτικές, ώστε να εξασφαλίσουν μια προοπτική σταθεροποίησης.

Επεξηγώντας, στη συνέχεια, τη φράση του "δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, ούτε κατά του κράτους", είπε ότι "το κράτος πρέπει να υπάρχει, έχει σοβαρές δουλιές να κάνει, όπως να εξασφαλίσει τάξη, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αλλά όχι μόνο του" (!). Αμέσως μετά όμως προχώρησε στην απαρίθμηση των... νεοφιλελεύθερων επιλογών που πρέπει να εφαρμοστούν. Μεταξύ άλλων, ανέφερε το ρωμαλέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τη δημοσιονομική εξυγίανση, κατάργηση των όποιων "γραφειοκρατικών" φραγμών στους επιχειρηματίες, κτλ.

Παράλληλα σε συνέντευξη που έδωσε στον "Φλας" μέσω του... "Ιντερνέτ", υμνεί το Μάαστριχτ και τα κριτήριά του, τονίζοντας ότι "η χώρα δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης ή απόκλισης από την οικονομική πολιτική, που να στοχεύει στην προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξης και δημοσιονομικής κατάστασης, όπως αυτή περιγράφεται μέσω των κριτηρίων σύγκλισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Μάλιστα εγκαλεί, αδικαιολόγητα, την κυβέρνηση Σημίτη, επειδή μετακυλίει το πολιτικό κόστος στο Μάαστριχτ, γιατί έτσι "καλλιεργεί ένα έρποντα αντιευρωπαϊσμό" (!). Επίσης συμπλέει με το μοντέλο του "απασχολήσιμου" και "αυτοαπασχολούμενου" εργαζόμενου, που προβάλλει ο Κ. Σημίτης, τασσόμενος υπέρ της διά βίου κατάρτισης και εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Π. Κ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ακινησία

Οσο η "ενδιάμεση συμφωνία" Αθηνών - Σκοπίων είναι "λειτουργική", η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδιώξει το κλείσιμο της εκκρεμότητας στο θέμα της ονομασίας καθώς, όπως εκτιμάται, το πολιτικό κόστος μιας συμβιβαστικής λύσης είναι μεγάλο.

Με την ίδια λογική φαίνεται πως προσεγγίζει το θέμα και η πλευρά των Σκοπίων καθώς ο Πρόεδρος Κ. Γκλιγκόροφ κατά τις πρόσφατες επαφές του στη Ν. Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση που κατέθεσε ο Κ. Γκλιγκόροφ στον ΟΗΕ, είπε πως "είναι η πρόταση με την οποία έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση η πλευρά των Σκοπίων. Είναι θέση, την οποία έχει διατυπώσει ευθύς εξαρχής. Είναι η πρόταση ότι το όνομα το οποίο πρέπει να φέρει το γειτονικό κράτος, είναι το όνομα το οποίο φέρει σήμερα και με το οποίο αποκαλείται από τους ίδιους το κράτος αυτό. Αυτή είναι η θέση που έχει διατυπωθεί και που δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί αποδεικνύει πως δεν υπάρχει διάθεση από εκείνη την πλευρά, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 1995, να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση και σ' αυτή την εκκρεμότητα".

ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την "πεπατημένη" ακολουθεί και η νέα ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται και από την απάντηση του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή σε ερώτηση συνέντευξης - που διατυπώθηκε μέσω των δαιδάλων του κυβερνοχώρου - την οποία οργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός "Φλας". "Η θέση της ΝΔ σε αυτό το ευαίσθητο για τη χώρα ζήτημα, είπε ο Κ. Καραμανλής, είναι η επιμονή στις αποφάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω, κατέληξε, ότι η Ελλάδα οφείλει να απορρίψει όποια ονομασία - ή συνθετικό της οποίας - θα φέρει εθνολογικής σημασίας έννοια".

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Βήμα-βήμα ο διάλογος με το ΠΑΣΟΚ

Την προώθηση του διαλόγου για την Κεντροαριστερά είχε για στόχο η επίσκεψη του Ν. Κωνσταντόπουλου στο πρωθυπουργικό γραφείο

Ενα ακόμα βήμα στο διάλογο για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς έκανε, χτες, ο Συνασπισμός με τη συνάντηση του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως δήλωσε βγαίνοντας από τη συνάντησή τους ο Ν. Κωνσταντόπουλος, συζήτησε με τον πρωθυπουργό την πρόταση του κόμματός του "για προγραμματικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου" η οποία, στην πραγματικότητα, απευθύνεται μόνο προς το ΠΑΣΟΚ αφού ακόμα και το ΔΗΚΚΙ την έχει απορρίψει.

Μπροστά στο διακαή πόθο του να προχωρήσει η Κεντροαριστερά σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος φαίνεται ότι παρέκαμψε ακόμα και τη γνωστή επίθεση Πάγκαλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αν έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ περιορίστηκε να πει: "Το θέμα το οποίο ετέθη από πλευράς του Συνασπισμού για τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος, είναι ένα θέμα πολιτικής τάξεως. Ετσι εκτιμώ εγώ. Είναι διαφορετικές οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του κ. πρωθυπουργού. Το θέμα για μένα παραμένει ανοιχτό".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Σημίτης καθησύχασε τον Ν. Κωνσταντόπουλο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά διάθεση "διεμβολισμού" του ΣΥΝ, και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει γόνιμη και εποικοδομητική σχέση και συνεργασία με το ΣΥΝ. Προκειμένου να δημιουργήσει "κλίμα" για το διάλογο και προσδοκίες σχετικά, ο Κ. Σημίτης, άφησε ανοιχτό το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές απαντώντας πως: "Δεν είναι πρόσφορο τώρα κάτι τέτοιο"... Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι ο κ. πρωθυπουργός άκουσε την άποψή του, ενώ ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος "επέμεινε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει προγραμματικός διάλογος προκειμένου να αναζητηθούν οι προϋποθέσεις για εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η μονοκομματική διακυβέρνηση της χώρας με την επικυριαρχία της αυτοδύναμης πλειοψηφίας η οποία επιβάλλεται στα πάντα"!

Οσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΝ περιορίστηκε σε ανώδυνη κριτική, αναφερόμενος απλώς... στις διαδικασίες - "τα κυβερνητικά στελέχη λένε άλλα και άλλα συμφωνούν στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, είπε, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση". Τέλος, για τη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ - στα αποτελέσματα της οποίας ο ΣΥΝ διαπιστώνει "σημαντικά θετικά βήματα" - ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να υπάρξει και μέσα στο καλοκαίρι, έστω και εκ των υστέρων, Σύνοδος της Βουλής για τη συζήτηση των αποτελεσμάτων της Διακυβερνητικής.

Εκτός δημοσίου οι 1.181 επιλαχόντες

Κλείνουν οι πόρτες του δημοσίου για 1.181 επιλαχόντες, οι οποίοι είχαν δώσει εξετάσεις με το λεγόμενο νόμο Πεπονή, καθώς το Γ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με χτεσινή απόφασή του - βόμβα έκρινε άκυρη την υπ' αριθμόν 73/20-12-1995 απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ για κάλυψη των κενών θέσεων με επιλαχόντες του διαγωνισμού.

Οι 1.181 υποψήφιοι είχαν δώσει εξετάσεις για το δημόσιο, χωρίς να πετύχουν, αλλά στη συνέχεια μπήκαν ως επιλαχόντες με απόφαση του ΑΣΕΠ.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνεται ότι η απόφαση του ΑΣΕΠ για κάλυψη των κενών θέσεων με επιλαχόντες περιόρισε τον αριθμό των φορέων που θα επέλεγε με την αίτησή του ο υποψήφιος μόνο σε 10 και καθ' υπέρβαση του νόμου 2190/94. Επίσης, επιτράπηκε η συμμετοχή εκείνων που είχαν διαγωνιστεί για την Αγροτική Τράπεζα, αλλά είχαν δηλώσει ψευδώς ότι κατέχουν δύο lower.Τέλος, το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ήταν ενιαίος για όλη την επικράτεια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα υψηλόβαθμοι υποψήφιοι να μείνουν εκτός του δημοσίου, ενώ χαμηλόβαθμοι να διορίζονται καθαρά από τύχη, εφόσον γνώριζαν τις κενές θέσεις σε συγκεκριμένες νομαρχίες.

Στο φεστιβάλ της Λ'ΑΒΑΝΤ

Στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της εφημερίδας του ΚΚ Καταλωνίας Λ'ΑΒΑΝΤ θα παραβρεθεί ο Μάκης Κοψίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος από χτες έφθασε στη Βαρκελόνη της Ισπανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ