ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Η «ΝΑΤΟική συνοχή» δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας

Δίνοντας απάντηση στα περί «ιστορικών συμφωνιών», ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ανέφερε ότι όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας «σύσσωμο τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό» για να αποπροσανατολίσει, δεν μπορεί να κρύψει ότι οι συμφωνίες είναι ενταγμένες στις ραγδαίες διεργασίες και διευθετήσεις για την υλοποίηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο υπό υψηλή ΝΑΤΟική εποπτεία.

Θύμισε την πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, Φρ. Φάνον, ο οποίος είπε για την περιοχή αυτή ότι πρέπει να είναι ανοιχτή σε μπίζνες και ζήτησε «να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες, που μπορεί να εμποδίσουν τα επενδυτικά σχέδια». Αυτή η θέση αποκαλύπτει ακριβώς, σημείωσε ο Ν. Παπαναστάσης, ότι «κυρίαρχο είναι το κέρδος των μονοπωλίων και όχι το Διεθνές Δίκαιο ή η διεθνής νομιμότητα, που η κυβέρνηση συνεχώς επικαλείται».

Οσο για τις εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία», που περίσσεψαν στη συζήτηση στη Βουλή, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι «ο λαός γνωρίζει να αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο της έννοιας αυτών των λέξεων και πλέον δεν τσιμπάει», γιατί «εθνική ομοψυχία απαιτήσατε και όταν υπογράφατε την τελευταία κατάπτυστη ελληνοαμερικανική Συμφωνία που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ζητούσατε για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση», σφαγιάζοντας το λαό για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Την εθνική ομοψυχία δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπηρετούσαν οι πόζες των υπουργών του για αναμνηστικές φωτογραφίες με φασίστες χρυσαυγίτες, όταν τους περιέφεραν από ακριτικό σε ακριτικό νησί».

Χαρακτήρισε «ύπουλη και επικίνδυνη για το λαό» τις σχετικές επικλήσεις, αφού αποβλέπουν «ευθέως στην παραίτηση της εργατικής τάξης από τους αγώνες ενάντια στις επιλογές και την πολιτική σας». Ο Ν. Παπαναστάσης υπενθύμισε ακόμα τα όσα ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, που έκανε λόγο για επίλυση των Ελληνοτουρκικών «σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης». Δηλαδή, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκε «απροκάλυπτα ότι ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι το στοιχείο που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και λυσσαλέα συσκοτίζετε».


ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Συμφωνίες που στρώνουν το έδαφος παζαριών και «γκριζαρίσματος»

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε ειδική αναφορά στη μηδενική ή μειωμένη επήρεια που προβλέπουν οι συμφωνίες σε βάρος νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου. Οπως ανέφερε, οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες δεν μπορούν να κρύψουν ότι πίσω από τις συμφωνίες αυτές κρύβονται μελετημένοι συμβιβασμοί, ενταγμένοι στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι «υπηρετούν τον κεντρικότερο συμβιβασμό, που είναι αυτός με την Τουρκία, και ένα από τα συστατικά του στοιχεία, που θα ευνοήσει τη λογική της συνεκμετάλλευσης, είναι η μηδενική ή μειωμένη επήρεια σε ορισμένα νησιά, κατά τις πάγιες τουρκικές επιδιώξεις, σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 121 της Διεθνούς Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας».

Επισήμανε ότι «σε αυτήν την παραδοχή οδηγεί και η πρόβλεψη για μειωμένη επήρεια στις Στροφάδες και στα διαπόντια νησιά, μάλιστα, σε μια περιοχή καθοριστική για την αντίστοιχη οριοθέτηση με την Αλβανία, όπως βέβαια προβλέπεται και στη συμφωνία με την Αίγυπτο». Οπως εξήγησε, η συμφωνία αυτή στρώνει το έδαφος για τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο γενικότερου παζαριού και «γκριζαρίσματος».

Η Μ. Κομνηνάκα χαρακτήρισε «ακόμα πιο επικίνδυνο ότι διάφοροι καλοθελητές δικαιολογούν μια τέτοια εξαίρεση λόγω της μικρής απόστασης του Καστελόριζου από την Τουρκία», τονίζοντας: «Αλήθεια, πού σταματάει το μέτρημα της απόστασης που επιτρέπει τέτοιου είδους εξαιρέσεις; Μπορεί η γεωγραφική θέση του νησιού να δικαιολογήσει μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια; Εχετε αναλογιστεί τι απόσταση έχουν από τις τουρκικές ακτές η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος;».

Μια τέτοια συζήτηση, συνέχισε, «βάζει στο στόχαστρο συνολικά τα ζητήματα των συνόρων, δυναμιτίζοντας τις διεθνείς Συνθήκες που τα καθόρισαν», και βάζει στο κάδρο και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό «να μην εναποθέτει τις προσδοκίες του στα παζάρια των αστικών τάξεων, και μάλιστα όταν αυτά βρίσκονται στο έδαφος των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιοι όμιλοι θα επικρατήσουν στη μοιρασιά», γιατί «αποτελούν τη μαγιά για τον νέο γύρο παζαριών και αντιθέσεων και τελικά δημιουργούν το έδαφος για νέες συγκρούσεις». Εγγύηση για τη μη αλλαγή συνόρων, κατέληξε, μπορεί να αποτελέσει η συλλογική πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των δύο χωρών.


ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καβγάς για την ... κληρονομιά

Μπλέξανε τις γραμμές τους, χτες στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας. Στην προσπάθειά του ο καθένας να φανεί πιο συνεπής από τον άλλον στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» στην περιοχή, έφτασαν να τσακώνονται για την κληρονομιά του «εθνάρχη Βενιζέλου». Ο μεν Τσίπρας εξέφρασε το θαυμασμό του για τη «διορατικότητα» του αστού πολιτικού. Πράγματι, η λυσσαλέα επίθεση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με αποκορύφωμα τη μετατροπή του κομμουνισμού σε ιδιώνυμο αδίκημα, επιβεβαιώνει τη διορατικότητα του Βενιζέλου για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. «Διορατικός» για την τάξη του ήταν και όταν οραματιζόταν τη «Μεγάλη Ιδέα», που οδήγησε το λαό σε ανείπωτες περιπέτειες και τραγωδίες. Από την άλλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε στον Τσίπρα τον «εθνικό διχασμό», που, όπως είπε, έγινε με ευθύνη και του Βενιζέλου.

Τι έμεινε όμως εντελώς έξω απ' αυτήν την ανάλαφρη συζήτηση; Οτι και στην περίπτωση της Μικρασιατικής Εκστρατείας, και στο λεγόμενο «εθνικό διχασμό», το επίδικο ήταν η θέση και η στάση της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς την περίοδο πριν και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα «οράματα» της αστικής τάξης υπηρετούσε ο Βενιζέλος όταν αναλάμβανε ρόλο «εμπροσθοφυλακής» στα σχέδια των συμμάχων - νικητών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και εξεστράτευσε στη Μικρά Ασία, για να ακολουθήσει τρία χρόνια μετά η καταστροφή. Αλλά και πιο πριν, στον λεγόμενο «εθνικό διχασμό», το διακύβευμα δεν ήταν τα συμφέροντα του λαού, αλλά το σε ποιο στρατόπεδο θα βρεθεί η χώρα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θέμα για το οποίο υπήρχε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της αστικής τάξης, με τον έναν πόλο να συσπειρώνεται γύρω από τον Βενιζέλο και τον άλλον γύρω από τον βασιλιά.

Τι άλλο δείχνουν όλα αυτά πέρα από τους κινδύνους που παραμονεύουν για το λαό από τη μετατροπή της χώρας σε «μεντεσέ» ιμπεριαλιστικών σχεδίων, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης; Αλλά και ότι οι «καβγάδες» των αστικών κομμάτων και παρατάξεων γίνονται για το πώς καλύτερα θα υπηρετηθούν οι «εθνικοί» στόχοι και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και γι' αυτό είναι ξένοι και εχθρικοί στο λαό, τον οποίο δεν διστάζουν να τον ρίξουν στην άβυσσο των ανταγωνισμών;

Τηρουμένων των αναλογιών, οποιαδήποτε ομοιότητα με το σήμερα δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Γι' αυτό δεν προκαλεί εντύπωση ο ανταγωνισμός ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα για την «κληρονομιά» του Βενιζέλου... Αλλωστε και οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ, ενταγμένες και οι δύο στο παζάρι για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που προωθούνται με ευρωατλαντική σφραγίδα στην περιοχή, τη νέα «μεγάλη ιδέα» για την αναβάθμιση της αστικής τάξης και των συμφερόντων της υπηρετούν.


Δ.


Στοιχισμένοι με τις ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων

Περίσσεψαν οι πατριωτικές κορόνες και οι εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία» υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους ...«εποικοδομητικές προτάσεις».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δικαιολογώντας την υπερψήφιση των δύο συμφωνιών από το κόμμα της, ανέφερε ότι «το ΚΙΝΑΛ τούτη την ώρα βάζει πλάτη για τον τόπο, γιατί αυτό σημαίνει για μας πατριωτισμός και είναι κομμάτι, στοιχείο της δικής μας ταυτότητας». Συνεχίζοντας να ταυτίζει τον πατριωτισμό με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις, σημείωσε ότι η «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» είναι συστατικό στοιχείο του ΠΑΣΟΚ και ότι το έχει δείξει με τη «μάχη που δώσαμε σε κρίσιμες στιγμές για να κρατήσουμε τη χώρα μέσα στην ΕΕ»... και με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ...

Χρέωσε με τη σειρά της στην κυβέρνηση έλλειψη εθνικής στρατηγικής, λέγοντας ότι «ακολουθείτε, δεν προηγείστε», κι αυτό γιατί, όπως είπε, με ευθύνη της κυβέρνησης οι ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «δεν έχουν κατανοήσει» ότι η Τουρκία έχει επιλέξει «διαφορετική στρατηγική από τον ευρωπαϊκό δρόμο». Συνεχίζοντας, όπως και οι άλλοι αρχηγοί των αστικών κομμάτων, να παρουσιάζει τα κοράκια του θανάτου ως σωτήρες της χώρας, προέτρεψε την κυβέρνηση έστω και τώρα «να ενεργοποιήσει την ΕΕ, που δεν πρέπει να επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της πολιτικής της Τουρκίας, με κυρώσεις και από το ΝΑΤΟ, που πρέπει να σταματήσει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει».

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, αθωώνοντας με τη σειρά του τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, απέδωσε τις συμφωνίες σε ...«λάθη της κυβέρνησης», ενώ βρήκε την ευκαιρία να επιδοθεί σε διάφορες εθνικιστικές κορόνες, λέγοντας ότι «η Ελλάς χρειάζεται μια νέα μεγάλη ιδέα», νεκρανασταίνοντας ακόμα και τον δικτάτορα στρατηγό Κονδύλη. Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση ότι ...έχει δώσει βάσεις μόνο στις ΗΠΑ, αντί να δώσει και στη Γαλλία, «που είναι πράγματι σύμμαχός μας», προτείνοντας μάλιστα στην κυβέρνηση να πάρει τώρα οπλικά συστήματα από τη Γαλλία. Συνεχίζοντας να δείχνει ότι τα όσα λέει προέρχονται από τα κιτάπια του κεφαλαίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπλοκάρισε το 2019 τη συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που έτσι θα αποτρέπονταν οι σημερινές εξελίξεις, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να συγκροτήσει Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας, κ.λπ.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει γιατί από θέση αρχής είναι ...κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και πετρελαίων. Από την άλλη, πρότεινε πολυμερή διάσκεψη των χωρών της Ανατ. Μεσογείου με μοναδικά θέματα τον καθορισμό των υφαλοκρηπίδων και των ΑΟΖ, με στόχο η Μεσόγειος να γίνει «θάλασσα κοινού δικτύου της πράσινης ανάπτυξης και των ΑΠΕ». Μάλιστα, ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων της «πράσινης ανάπτυξης», είπε ότι «πατριωτισμός είναι, αντί να πουλάτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο δημιουργίας στην Αλεξανδρούπολη της πρώτης μεγάλης μονάδας υδρογόνου»... Μάλιστα εκθείασε τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, επειδή δείχνοντας ποια θα είναι η νέα τεχνολογική επανάσταση παρουσίασε «μανιφέστο για την πράσινη τεχνολογία» κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ