ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε σύγκρουση οδηγεί το αδιέξοδο
  • Εμμένει η κάθε πλευρά στις θέσεις της, ενώ χτες προτάθηκε υποψηφιότητα Βαρβιτσιώτη
  • Ο Εβερτ μεθοδεύει την επαναφορά του, τονίζοντας ότι "δεν παραδίδει το κόμμα στον Μητσοτάκη"

Συνεχίζεται το αδιέξοδο που υπάρχει στη ΝΔ σχετικά με την εκλογή νέου προέδρου, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι στην υπόθεση της αρχηγίας μπαίνει και ο Μ. Εβερτ, αφού σε καμία περίπτωση δε θέλει "το κόμμα να παραδοθεί στον Μητσοτάκη".

Χτες, οι συνεργάτες του μέχρι τώρα προέδρου επαναλάμβαναν ότι "εάν η πίεση από τα στελέχη είναι ισχυρή τότε ο πρόεδρος θα το σκεφθεί", ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση της εφημερίδας "Απογευματινή", να αναλάβει ο Γ. Βαρβιτσιώτης αρχηγός της παράταξης μέχρι το συνέδριο, πρόταση που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να αποδεχτεί. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η πρόταση τον τιμά ιδιαίτερα και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται "από κάθε θέση" για την ενότητα της παράταξης.

Συνεργάτες του αντιπροέδρου της ΝΔ ανέφεραν ότι η αποδοχή της πρότασης προϋποθέτει ότι ο Γ. Βαρβιτσιώτης θα εκλεγεί κανονικά από το εκλεκτορικό σώμα και δε θα αναλάβει καμία δέσμευση ότι δε θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο συνέδριο. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης δεν προτίθεται να αναλάβει το ρόλο του "αχυράνθρωπου", έλεγαν συνεργάτες του, σχολιάζοντας την πρόταση Μπακογιάννη για μεταβατικό αρχηγό που δε θα διεκδικήσει όμως την αρχηγία στο συνέδριο. Επίσης, διαφωνούσαν με την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για άμεση προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, αφού εκλογές έγιναν πριν από λίγους μήνες.

"Ισχυρό το αντιμητσοτακικό μπλοκ"

Πάντως, στελέχη της ΝΔ, που δεν ανήκουν κατ' ανάγκην στον πυρήνα των εβερτικών, εκτιμούσαν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι στριμωγμένη και κάνει συνεχώς λάθος κινήσεις. Σαν τέτοιες ανέφεραν την πρόωρη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της πριν ακόμα τα πράγματα κατασταλάξουν κάπου, καθώς και την πρότασή της για τη μεταβατική αρχηγία Τζαννετάκη.

Ομως, και στελέχη που είναι κοντά στον Μ. Εβερτ έλεγαν ότι η υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη "δεν έχει καμία τύχη", καθώς η βάση της ΝΔ καταλογίζει στην πλευρά Μητσοτάκη την υπονόμευση του Μ. Εβερτ, που οδήγησε στην ήττα. Από το περιβάλλον του Μ. Εβερτ τονιζόταν ότι το "αντιμητσοτακικό" μέτωπο μέσα στη ΝΔ είναι αρραγές και ισχυρό και άφηναν να εννοηθεί ότι οι υπογραφές στήριξης του Μ. Εβερτ είναι αρκετές, σε αντίθεση με την επιρροή του μητσοτακικού στρατοπέδου που είναι αποδυναμωμένο τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στις οργανώσεις του κόμματος. Θέλοντας δε να ενισχύσουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Εβερτ έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή του προέδρου της "Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης" προς τον Μ. Εβερ,τ στην οποία αναφέρεται ότι "οι Ευρωπαίοι φίλοι σας βρίσκονται στο πλάι σας".

Επιμένουν Σουφλιάς, Μάνος

Από την πλευρά του Γ. Σουφλιά τονιζόταν ότι η σύγκρουση Εβερτ - Μητσοτάκη οδηγεί μαθηματικά σε διάσπαση και συνεργάτες του έλεγαν ότι μόνο η υποψηφιότητα Σουφλιά μπορεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Αφού απέρριπταν οποιαδήποτε πρόταση για μεταβατική ηγεσία υπογράμμιζαν ότι, αυτή τη φορά ο Γ. Σουφλιάς, δε θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του σε καμία περίπτωση και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την προεδρία, αφού είναι ο μόνος, όπως έλεγαν, που μπορεί με τις θέσεις του να "διεισδύσει" στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ομως και η πλευρά Μάνου απέρριπτε την πρόταση για μεταβατική ηγεσία υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα, δίνοντας βάρος κυρίως στον ιδεολογικό τομέα και υπενθυμίζοντας ότι ο Στ. Μάνος είναι ο μόνος που προβάλλει την ιδεολογία του καθαρού φιλελευθερισμού και έτσι διαλύει την όποια ιδεολογική σύγχυση υπάρχει στο χώρο της ΝΔ.

Λόγω της οξύτητας της σύγκρουσης ο Στ. Δήμας σε εγκύκλιο που απέστειλε στους βουλευτές του κόμματος τούς καλεί να αποφεύγουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις πάνω στο θέμα της διαδοχής και υπενθυμίζει ότι ήδη έχει δώσει"αυστηρές οδηγίες" προς όλα τα κομματικά όργανα να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάμειξη υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Μάλιστα σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και ο ίδιος ηγετικό ρόλο, λέγοντας όμως ότι "αυτή τη στιγμή φιλοδοξία του είναι να προωθήσει τις διαδικασίες για την ομαλή εκλογή του προέδρου".

Οσον αφορά την εναλλακτική υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή χτες δε σημειώθηκε καμία εξέλιξη και μετά την άρνηση των Γ. Σουφλιά και Στ. Μάνου να την αποδεχτούν κατά τα φαινόμενα οδηγείται σε ναυάγιο.

Στην υπόθεση της διαδοχής παρενέβη και ο Τ. Τζαννετάκης που επανέλαβε ότι είναι υπέρ της λύσης ενός μεταβατικού αρχηγού που δε θα είναι όμως υποψήφιος στο συνέδριο. Ο πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στον ΠΛΑΝΝΕΤ χαρακτήρισε λανθασμένη τη φημολογούμενη πρόθεση του Μ. Εβερτ να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ καθώς όπως είπε τον θεωρεί, μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη, ως υπεύθυνο για το "διχαστικό κλίμα που επικρατεί στην παράταξη".

Παρέμβαση και από τον Τύπο

Εντονη, όπως είναι φυσικό, είναι και η παρέμβαση του φιλικού προς την παράταξη Τύπου για την υπόθεση της διαδοχής. Εκτός από την πρόταση της "Απογευματινής" για την ηγεσία Βαρβιτσιώτη, ο "Αδέσμευτος Τύπος" προτείνει τη διοργάνωση συνεδρίου γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ΝΔ οδηγείται σε διάσπαση.

Αντίθετα, ο "Ελεύθερος Τύπος" - στο ΔΣ του ιδρύματος που την εκδίδει μετέχουν ο Μ. Εβερτ και ο Γ. Βαρβιτσιώτης - τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής προέδρου "εδώ και τώρα", γιατί μια μεταβατική προεδρία θα οδηγήσει "σε διάλυση την παράταξη". Από την πλευρά της η "Καθημερινή" προτάσσει το ιδεολογικό πρόβλημα της ΝΔ, εκτιμώντας ότι το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί θα συνεχιστεί εάν δεν ξεκαθαρίσει η ΝΔ τι είδους κόμμα είναι. Παρέμβαση στο θέμα επιχειρεί και η "Αυριανή", που θέλει τη ΝΔ ενωμένη προκειμένου "να μην οδηγηθεί η χώρα στην πολιτική αποσταθεροποίηση.

Γ. Φωτ.

ΠΑΣΟΚ
Συντηρείται η φιλολογία περί κεντροαριστεράς

Προφανής στόχος η αναζήτηση "αριστερού" άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική της

Τη φιλολογία περί κεντροαριστεράς, "σύγκλισης και κοινής πορείας των προοδευτικών δυνάμεων", συντηρεί η κυβέρνηση, βοηθούμενη και από τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ, με προφανή στόχο να δώσει "αριστερό" άλλοθι στην αντιλαϊκή επέλαση που ετοιμάζει.

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,ο οποίος προκειμένου να προσδιορίσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς θεώρησε σκόπιμο να αθροίσει - κατά το γνωστό ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις - τις έδρες του ΠΑΣΟΚ, του... ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. "Η κεντροαριστερά διαθέτει το μέγιστο αριθμό των βουλευτών στη Βουλή μας, αγγίζει τον αριθμό των διακοσίων (αν αφαιρέσουμε τους βουλευτές που ανήκουν στη ΝΔ, δηλαδή τους 108)" (!). Ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη "βούληση" της κυβέρνησης για διάλογο με τα κόμματα "με τα οποία υπάρχει μία συγγένεια ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική, προκειμένου να προκύψουν οι ανάλογες συνεργασίες". Οταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει πρακτικά το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και αν αυτό σημαίνει έναρξη διαλόγου για κυβερνητική συνεργασία και αλλαγή του εκλογικού νόμου, απάντησε ότι "προχωρήσατε πολύ" και ότι "αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα".

Περισσότερο απαιτητικός και συγκεκριμένος εμφανίστηκε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και μέλος του ΕΓ Θ. Τσουκάτος,ο οποίος, μιλώντας στο "Φλας" τόνισε ότι "η συζήτηση δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη μόνο σε επίπεδο κορυφής, πρέπει να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια που να έχει χαρακτηριστικά και στη βάση, στο μαζικό κίνημα, ώστε ό,τι γίνεται να μην είναι μία κίνηση κορυφής που μετά να ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι, αλλά να έχει μία δυναμική στήριξη από την κοινωνία". Υποστήριξε ότι θα γίνει συζήτηση στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προσδιοριστούν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει το κυβερνών κόμμα ώστε να ανοίξει ο διάλογος, και άφησε για αργότερα, όταν θα έχει προχωρήσει ο διάλογος, τα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ενθερμος υποστηρικτής της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς εμφανίστηκε και ο υπεύθυνος Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Πανταγιάς, ο οποίος δήλωσε ότι "είναι απαραίτητο να ανοίξει ένας κύκλος γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου για τη σύγκλιση και ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς".

Την ίδια στιγμή όμως, στη σκιά του "διαλόγου περί κεντροαριστεράς", ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιβολή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, στις 10 με 13 του Οκτώβρη, πραγματοποιώντας έναν κύκλο επαφών τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς. Παράλληλα θα προχωρήσει στη στελέχωση των υπουργείων, των δημοσίων οργανισμών, τραπεζών αλλά και σε αλλαγές περιφερειαρχών.

Σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ προκειμένου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

ΕΕΔΥΕ
Διατηρείται το μονοπώλιο του πυρηνικού τρόμου

"Σταγόνα στον ωκεανό" χαρακτηρίζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη την υπογραφή της Συνθήκης Καθολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών

Αφού οι μεγάλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα ολοκλήρωσαν τις πυρηνικές τους δοκιμές, υπέγραψαν "πανηγυρικά" στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ "Συνθήκη Καθολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών", που όμως ταυτόχρονα επιτρέπει τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων, όπως και των χημικών και βιολογικών όπλων. Σχολιάζοντας την υπογραφή της Συνθήκης, η ΕΕΔΥΕ τη χαρακτηρίζει σταγόνα στον ωκεανό. Ολη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ έχει ως εξής:

"Η ΕΕΔΥΕ εκτιμά ότι αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" το γεγονός της υπογραφής της Συνθήκης Καθολικής Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Συνθήκη απαγορεύει μεν τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά επιτρέπει τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων, όπως και νέων χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών όπλων, που απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό. Είναι φανερό ότι διατηρείται το μονοπώλιο του πυρηνικού τρόμου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στους λαούς και τα προοδευτικά κινήματα στο πνεύμα μιας παγκόσμιας επικυριαρχίας της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.

Είναι γνωστό ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γαλλία διαθέτουν σήμερα πυρηνική τεχνολογία, που τους επιτρέπει να κατασκευάζουν νέα πυρηνικά όπλα χωρίς την ανάγκη των πυρηνικών δοκιμών, αντίθετα με άλλες πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Ινδία, που αντιδρά στη συνθήκη αυτή.

Η μεταψυχροπολεμική περίοδος της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ σημαδεύεται από τον εκβιασμό του τρόμου των πυρηνικών όπλων.

Υπ' αυτές τις συνθήκες το φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα η ΕΕΔΥΕ δεν εφησυχάζει. Αντίθετα συνεχίζει τον αγώνα.

Για την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων. Την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, όπως και την έρευνα για νέα πυρηνικά όπλα.

Την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών από τον Αραξο. Τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και τη διάθεση των ποσών που θα εξοικονομηθούν για την ανάπτυξη των λαών του Τρίτου Κόσμου".

ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ
Ελαβαν την πρόσκληση διαλόγου...
  • Ασαφές κλίμα στο Συνασπισμό
  • Δ. Τσοβόλας: Οχι στο ΠΑΣΟΚ της "ομάδας των τεσσάρων"

Ομοβροντία δηλώσεων προκαλούν στο Συνασπισμό οι προχτεσινές δηλώσεις Σημίτη περί διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Δηλώσεις, που στο σύνολό τους κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο, ενισχύοντας την εικόνα ασάφειας που ήδη υπάρχει.

Μιλώντας στο Ρ/Σ "Πλάνετ", ο Γρ. Γιάνναρος,μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού, κάνει λόγο για "νέες πολιτικές πλειοψηφίες,για να οδηγηθεί η χώρα με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις στη νέα χιλιετία", σημειώνοντας παράλληλα πως "η συμπόρευση κομμάτων, που είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν την κριτική στην κυβερνητική πολιτική,που οδηγεί την Ελλάδα στην απομόνωση και το λαό στην υποβάθμιση, είναι χρήσιμη, αλλά δε φτάνει". Αλλο στέλεχος του ΣΥΝ, ο Ν. Μπίστης,ασκεί σε δήλωσή του κριτική στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι "η κοινή πορεία" "απαιτεί βαθιές αλλαγές που δεν είναι ορατές στον ορίζοντα", μιλώντας για "προγραμματικές αλλαγές", που "θα οδηγήσουν σε διαφορετικές εφαρμοζόμενες πολιτικές". Οπως επισημαίνει, ο Κ. Σημίτης θα "καταστεί δέσμιος της αυτοδυναμίας του και δε θα προχωρήσει στις αναγκαίες προγραμματικές τομές". Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος επισήμανε ότι "δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης", επειδή στις προτάσεις Σημίτη "λείπει η πραγματική σοβαρότητα". Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης,σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ "Φλας", μιλά "δεξιά μετατόπιση" του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας παράλληλα ότι "παρόλο που διαφωνούμε με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, φιλοδοξούμε σε κάποια θέματα, που έχουν επεξεργασμένες θέσεις και που δεν απαιτούν αν θέλετε μια γενικότερη επανάσταση για να γίνουν, να πάρουμε πρωτοβουλίες και θα απευθυνθούμε και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Το ΔΗΚΚΙ

Με καταγγελίες του ηγετικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, ιδίως της "ομάδας των τεσσάρων", απαντά το ΔΗΚΚΙ στις δηλώσεις Σημίτη. Οπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Δ. Τσοβόλας, "το σημερινό ΠΑΣΟΚ με ευθύνη της ηγεσίας του είναι σαφώς κόμμα των προνομιούχων κι όχι των μη προνομιούχων, είναι κόμμα συντηρητικό". Παράλληλα, βέβαια, από το ΔΗΚΚΙ προβάλλεται και η απόφαση της Α Συνδιάσκεψης σχετικά με τους τρεις όρους μετεκλογικής συνεργασίας του κόμματος. Παράλληλα, έντονη κριτική ασκεί το ΔΗΚΚΙ και στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, όπου σημειώνει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει συμβάλει στη "συρρίκνωση της Ελλάδας και του ελληνικού έθνους"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ