ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Μία παραίτηση με πολύ παρασκήνιο

Με ανεπίσημο έγγραφο για «κουμπαριές» και ατασθαλίες συνοδεύτηκε η παραίτηση του οικονομικού διευθυντή

Νέο «επεισόδιο» στο «σίριαλ» με τις «κουμπαριές» και τις «ειδικές σχέσεις» φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή, αυτή τη φορά, την πορεία και τα οικονομικά της ΔΕΗ.

Βέβαια, το γεγονός πως ορισμένοι εμφανίζονται τώρα να «ανακαλύπτουν» ή να «αγανακτούν» για την πορεία απαξίωσης της ΔΕΗ, δε σημαίνει ότι το θέμα είναι καινούριο, αφού στην πραγματικότητα η Επιχείρηση έχει μπει σε τροχιά αποδυνάμωσης και απαξίωσης εδώ και αρκετά χρόνια, στα πλαίσια της πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη ουσιαστικά και της ΝΔ. Μια πορεία που συνειδητά και με συνέπεια ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την ουσιαστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή και των δύο κομμάτων, προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο των ιδιωτών στον κερδοφόρο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα αυτή τη φορά άνοιξε η παραίτηση του - από το 2000 - οικονομικού διευθυντή της Επιχείρησης, Γρ. Αναστασιάδη, που έγινε γνωστή χτες και η οποία συνοδεύτηκε από ένα ανεπίσημο έγγραφο («non paper»). Σ' αυτό - που φέρεται να διοχέτευσε ο ίδιος ο παραιτηθείς, αλλά σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γ. Παλαιοκρασσάς - γίνεται λόγος για «ατασθαλίες» και «παρατυπίες», για ασφυκτικό έλεγχο της Επιχείρησης από το υπουργείο Ανάπτυξης, για «παραμάγαζο» και για μια ακόμα κουμπαριά, Πάντως, ο Γρ. Αναστασιάδης με επίσημη δήλωσή του υποστηρίζει πως η παραίτησή του «αποτελεί προσωπική επιλογή» και πως η άσκηση των καθηκόντων του «ουδέποτε παρακωλύθηκε από οιανδήποτε πλευρά» και η συνεργασία του με την εκάστοτε διοίκηση της ΔΕΗ «υπήρξε άψογη».

Συγκεκριμένα, στο «non paper» αναφέρονται τα εξής:

  • Οτι η παραίτηση οφείλεται, πρώτον, στη συνεχή χειροτέρευση των οικονομικών της ΔΕΗ, για τα οποία «δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης» και ο παραιτηθείς δεν ήθελε να χρεωθεί την πορεία αυτή, δεύτερον, στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήθελε να βρεθεί αναμεμειγμένος σε «ατασθαλίες» και «παρατυπίες» που σημειώθηκαν στην Επιχείρηση, τρίτον, στην «ανυπαρξία διοίκησης», καθώς «τα νήματα κινούνται αποκλειστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης»
  • Ως χαρακτηριστικός των χειρισμών του υπουργείου αναφέρεται ο διορισμός του Δ. Μανιατάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ο οποίος χωρίς κανένα τυπικό προσόν είχε το «μοναδικό προσόν» να είναι κουμπάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ν. Στεφάνου
  • Ως χαρακτηριστικό ακόμα του «παραμάγαζου», όπως σημειώνεται, που λειτουργούσε στη ΔΕΗ με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρεται το γεγονός ότι η ΔΕΗ «φορτώθηκε» να συνεργαστεί για όλα τα έργα στο εξωτερικό με την εταιρεία «Contur Global», η οποία «δεν έχει κανένα έργο σε λειτουργία ούτε καν σε επίπεδο υπογεγραμμένης σύμβασης». Συνεχίζοντας ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρει ότι όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή το υπουργείο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, χρησιμοποίησε τον υφυπουργό Αν. Νεράντζη ο οποίος επικαλέστηκε «ψευδή στοιχεία» περί 55 έργων που είχε η παραπάνω εταιρεία σε 25 χώρες.
Δικομματική κόντρα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Γρ. Αναστασιάδη ο συντονιστής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Η συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινοπρακτικά σχήματα με αμφιλεγόμενες εταιρείες, οι μεθοδεύσεις σε ζητήματα προμηθειών και η εγκατάσταση συστήματος διοίκησης με "ημετέρους", "κουμπάρους" και "ανιψιούς", είναι προφανές ότι οδήγησαν και τον κ. Γρηγόρη Αναστασιάδη σε εγκατάλειψη της επιχείρησης».

Οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, απαντώντας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του ανέφερε: «Ετσι λειτουργούν οι κύριοι Πρωτόπαππας και Πιπεργιάς. Αφού απέτυχαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τώρα μπλέκουν και τη ΔΕΗ. Η αθλιότητα έχει τα όριά της. Σήμερα, τα χαλκεία της Χαριλάου Τρικούπη υπερέβησαν κάθε όριο πολιτικής και ηθικής συμπεριφοράς. Με την κατασκευή και διακίνηση αθλιοτήτων δε γίνεται πολιτική».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Να πέσουν οι τόνοι...

Παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι των τελευταίων ημερών και να αποκατασταθεί η θέση των επιχειρηματιών, ώστε αδιατάραχτα να συνεχιστεί η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που εξασφαλίζει τα υπερκέρδη και την κυριαρχία των μονοπωλίων, έκανε χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση το δείκτη ανταγωνιστικότητας, ο ΣΕΒ βρήκε την ευκαιρία να κάνει λόγο για «ανέλεγκτες και αναρμόδιες κατηγορίες για τη λειτουργία καρτέλ στους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας», για «συλλήβδην και πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίθεση κατά της επιχειρηματικότητας». Οσο συμβαίνουν αυτά, επιχειρηματολογεί ο ΣΕΒ, και όσο «το κράτος παραμένει τεράστιο και αναποτελεσματικό» και «η δημόσια διοίκηση αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια για αλλαγή», «τόσο δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς μας και τόσο το φάσμα της διόγκωσης της ανεργίας και της υποβολής της κοινωνικής συνοχής σε νέες δοκιμασίες θα μεγαλώνει». Κι όλα αυτά για να αξιώσει και πάλι επιτακτικά την ικανοποίηση των αξιώσεων των βιομηχάνων. Αξιώσεις, που, όπως προκλητικά αναφέρει ο ΣΕΒ, «δεν αποσκοπούν στα κέρδη αλλά στη δυναμική της υγιούς επιχειρηματικής δράσης χωρίς οικονομικά καρτέλ αλλά και με κράτος δικαίου»!

Είναι ολοφάνερο ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τα σκάνδαλα που ξεσπούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν θορυβήσει τον ΣΕΒ, τα στελέχη του οποίου τρέμουν στην ιδέα ότι κάποια στιγμή η όλη συζήτηση μπορεί να φτάσει στην ουσία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη διαπλοκή των φορέων της πολιτικής εξουσίας με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, δικομματισμός και άρχουσα τάξη έχουν δώσει μάχες και μάχες για να «περάσει» στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουν κοινούς στόχους, ιδέα που κινδυνεύει να ανατραπεί κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων πως κάθε σκάνδαλο συσχετίζεται είτε με τις επιλογές του δικομματισμού, είτε με τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, είτε και με τα δύο.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι με το βασικό δείκτη «ανταγωνιστικότητας» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η συγκριτική θέση της Ελλάδας, σε σχέση με τα άλλα κράτη που ταξινομούνται στον εν λόγω «δείκτη», παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με την «ανάλυση», που επικαλούνται οι συντάκτες της έκθεσης, η Ελλάδα παραμένει στην 47η θέση ανάμεσα σε 125 κράτη και ταυτόχρονα βρίσκεται στην 24η θέση της ΕΕ των 25. Περισσότερα «προβλήματα» εντοπίζονται στον επιμέρους δείκτη «επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας», με την Ελλάδα να «υποβιβάζεται» κατά 9 θέσεις, από την 40ή το 2005 στην 49η για το 2006. Οι κύριοι παράγοντες που επικαλούνται αφορούν την κρατική γραφειοκρατία (26,5%), τους περιοριστικούς εργασιακούς κανόνες (17,4%), τη φορολογική νομοθεσία (15,6%), τη διαφθορά (6,5%) κ.ά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Χτενίζει» τις εκκρεμείς υποθέσεις

Να αναβάλει τουλάχιστον για ένα μήνα την έκδοση αποφάσεων για σειρά υποθέσεων, τόσο γι' αυτές που βρίσκεται σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία, όσο και για κείνες που έχει ολοκληρωθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με στόχο να γίνουν νέες εισηγήσεις από τη νέα Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής. Πρόκειται για μια απόφαση, που πάρθηκε κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων των τελευταίων βδομάδων, σε μια προσπάθεια, όπως ανεπισήμως λέγεται, να εξασφαλιστεί διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες. Επί της ουσίας, αυτό που φαίνεται να επιδιώκουν είναι να αποφευχθεί η έκφραση υποψιών - αμφιβολιών για το νομότυπο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από τους εμπλεκόμενους στο γνωστό σκάνδαλο με τη ΜΕΒΓΑΛ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ανατίθεται σε τριμελείς επιτροπές η σύσταση των σχετικών εισηγήσεων. Πρόκειται για τις υποθέσεις, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και μεταξύ αυτών είναι: της Shell - BP, των βιβλιοπωλείων «Φλωράς», των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, υποθέσεις Τραπεζών - ΙΚΑ, της «Οδών - Στρωμάτων» - ΑΑ Συμμετοχών, υποθέσεις που αφορούν χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, η υπόθεση της απορρόφησης της «Αριστα» από την «Ατλάντικ» και το θέμα του ΟΛΠ. Ακόμα για τις υποθέσεις ΕΛΠΕ - Μότορ Οϊλ και MAVA, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και βρίσκονται στη φάση της έκδοσης απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ