Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Μία παραίτηση με πολύ παρασκήνιο

Με ανεπίσημο έγγραφο για «κουμπαριές» και ατασθαλίες συνοδεύτηκε η παραίτηση του οικονομικού διευθυντή

Νέο «επεισόδιο» στο «σίριαλ» με τις «κουμπαριές» και τις «ειδικές σχέσεις» φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή, αυτή τη φορά, την πορεία και τα οικονομικά της ΔΕΗ.

Βέβαια, το γεγονός πως ορισμένοι εμφανίζονται τώρα να «ανακαλύπτουν» ή να «αγανακτούν» για την πορεία απαξίωσης της ΔΕΗ, δε σημαίνει ότι το θέμα είναι καινούριο, αφού στην πραγματικότητα η Επιχείρηση έχει μπει σε τροχιά αποδυνάμωσης και απαξίωσης εδώ και αρκετά χρόνια, στα πλαίσια της πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη ουσιαστικά και της ΝΔ. Μια πορεία που συνειδητά και με συνέπεια ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την ουσιαστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική επιλογή και των δύο κομμάτων, προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο των ιδιωτών στον κερδοφόρο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα αυτή τη φορά άνοιξε η παραίτηση του - από το 2000 - οικονομικού διευθυντή της Επιχείρησης, Γρ. Αναστασιάδη, που έγινε γνωστή χτες και η οποία συνοδεύτηκε από ένα ανεπίσημο έγγραφο («non paper»). Σ' αυτό - που φέρεται να διοχέτευσε ο ίδιος ο παραιτηθείς, αλλά σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γ. Παλαιοκρασσάς - γίνεται λόγος για «ατασθαλίες» και «παρατυπίες», για ασφυκτικό έλεγχο της Επιχείρησης από το υπουργείο Ανάπτυξης, για «παραμάγαζο» και για μια ακόμα κουμπαριά, Πάντως, ο Γρ. Αναστασιάδης με επίσημη δήλωσή του υποστηρίζει πως η παραίτησή του «αποτελεί προσωπική επιλογή» και πως η άσκηση των καθηκόντων του «ουδέποτε παρακωλύθηκε από οιανδήποτε πλευρά» και η συνεργασία του με την εκάστοτε διοίκηση της ΔΕΗ «υπήρξε άψογη».

Συγκεκριμένα, στο «non paper» αναφέρονται τα εξής:

  • Οτι η παραίτηση οφείλεται, πρώτον, στη συνεχή χειροτέρευση των οικονομικών της ΔΕΗ, για τα οποία «δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης» και ο παραιτηθείς δεν ήθελε να χρεωθεί την πορεία αυτή, δεύτερον, στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήθελε να βρεθεί αναμεμειγμένος σε «ατασθαλίες» και «παρατυπίες» που σημειώθηκαν στην Επιχείρηση, τρίτον, στην «ανυπαρξία διοίκησης», καθώς «τα νήματα κινούνται αποκλειστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης»
  • Ως χαρακτηριστικός των χειρισμών του υπουργείου αναφέρεται ο διορισμός του Δ. Μανιατάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ο οποίος χωρίς κανένα τυπικό προσόν είχε το «μοναδικό προσόν» να είναι κουμπάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ν. Στεφάνου
  • Ως χαρακτηριστικό ακόμα του «παραμάγαζου», όπως σημειώνεται, που λειτουργούσε στη ΔΕΗ με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρεται το γεγονός ότι η ΔΕΗ «φορτώθηκε» να συνεργαστεί για όλα τα έργα στο εξωτερικό με την εταιρεία «Contur Global», η οποία «δεν έχει κανένα έργο σε λειτουργία ούτε καν σε επίπεδο υπογεγραμμένης σύμβασης». Συνεχίζοντας ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρει ότι όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή το υπουργείο, ούτε λίγο - ούτε πολύ, χρησιμοποίησε τον υφυπουργό Αν. Νεράντζη ο οποίος επικαλέστηκε «ψευδή στοιχεία» περί 55 έργων που είχε η παραπάνω εταιρεία σε 25 χώρες.
Δικομματική κόντρα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Γρ. Αναστασιάδη ο συντονιστής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Η συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινοπρακτικά σχήματα με αμφιλεγόμενες εταιρείες, οι μεθοδεύσεις σε ζητήματα προμηθειών και η εγκατάσταση συστήματος διοίκησης με "ημετέρους", "κουμπάρους" και "ανιψιούς", είναι προφανές ότι οδήγησαν και τον κ. Γρηγόρη Αναστασιάδη σε εγκατάλειψη της επιχείρησης».

Οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, απαντώντας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του ανέφερε: «Ετσι λειτουργούν οι κύριοι Πρωτόπαππας και Πιπεργιάς. Αφού απέτυχαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τώρα μπλέκουν και τη ΔΕΗ. Η αθλιότητα έχει τα όριά της. Σήμερα, τα χαλκεία της Χαριλάου Τρικούπη υπερέβησαν κάθε όριο πολιτικής και ηθικής συμπεριφοράς. Με την κατασκευή και διακίνηση αθλιοτήτων δε γίνεται πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-09-29 00:00:00.0)
«Πόλεμος» στην «αυλή» του Γ. Παπαντωνίου (2003-12-31 00:00:00.0)
Τριγμούς προκαλούν οι ατασθαλίες (1999-03-09 00:00:00.0)
Είναι και περήφανοι (1998-03-12 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία τα σκάνδαλα κυβέρνησης - Κοπελούζου (1998-02-21 00:00:00.0)
Ιδιωτικές εταιρίες συντάσσουν τα νομοσχέδια!!! (1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ