Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πόλεμος» στην «αυλή» του Γ. Παπαντωνίου

Στις παράπλευρες απώλειες του πολέμου συμφερόντων που έχει ξεσπάσει στην «αυλή» του Γ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καταγράφεται η παραίτηση που υπέβαλε τη Δευτέρα ο πρόεδρος, από το 2002, του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ), Γιώργος Σωτηρέλης. Μια παραίτηση που συνοδεύτηκε με σοβαρές καταγγελίες σε βάρος συνεργατών του Γ. Παπαντωνίου αλλά και του ίδιου προσωπικά, τον οποίο τον κατηγορεί για «αδιαφανείς και πελατειακές πρακτικές».

Σε σχετική επιστολή προς τον Γ. Παπαντωνίου, ο Γ. Σωτηρέλης, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου αλλά συμμετέχει και στην Επιτροπή Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ως λόγους παραίτησής του τον τρόπο λειτουργίας του ΙΑΑ, τη σχέση του Ινστιτούτου με το υπουργείο, καθώς και τη στάση ορισμένων συνεργατών του υπουργού. Σημειώνεται ότι το ΙΑΑ ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί επίσημα ένα είδος «δεξαμενής σκέψης» του υπουργείου Αμυνας, με αντικείμενο την ανάλυση των πολιτικών και των εξελίξεων που συντελούνται στο χώρο της άμυνας, της ασφάλειας, των διεθνών σχέσεων, της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον υπουργό Αμυνας ο Γ. Σωτηρέλης αναφέρεται στη λειτουργία του Ινστιτούτου, όπου αναφέρει ότι η στελέχωσή του και η ανάθεση ερευνητικών προγραμμάτων δεν έγιναν με «ακαδημαϊκά κριτήρια», παρά τη διαβεβαίωση που του είχε δοθεί από τον υπουργό και καταφέρεται κατά των ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του υπουργού, «μερικοί από τους οποίους θυμήθηκαν τις παλιές τους αδιαφανείς και πελατειακές πρακτικές».

Στρεφόμενος στον ίδιο τον Γ. Παπαντωνίου, επισημαίνει ότι «όλα φάνηκαν να υποτάσσονται σε προεκλογικές σας σκοπιμότητες και γενικότερα να θυσιάζονται στο βωμό της προσωπικής σας προβολής...». Η επιστολή κλείνει ως εξής: «Το χειρότερο, όμως, για σας, είναι ότι αυτή σας η στάση δεν αντιστρατεύεται απλώς κάθε έννοια αξιοκρατίας και δημοσίου συμφέροντος, αλλά παρέχει στήριξη, όπως θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα (αν δεν το γνωρίζετε), σε τεράστια και στυγνά οικονομικά συμφέροντα». Ωστόσο, όπως φαίνεται, της επιστολής είχε προηγηθεί άλλη άτυπη επιστολή (non paper) του Γ. Σωτηρέλη προς τον Γ. Παπαντωνίου, όπου ο συγγραφέας της αναφέρεται συγκεκριμένα σε πρόσωπα και πράγματα. Το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου φέρεται τώρα να απειλεί ο Γ. Σωτηρέλης να βγάλει στη δημοσιότητα.

Η απάντηση του Γ. Παπαντωνίου ήρθε χτες μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Αμυνας, όπου χαρακτηρίζονται τα αναφερόμενα από τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΙΑΑ ως «ασυνήθιστα οξείς προσωπικές και συκοφαντικές επιθέσεις κατά του υπουργού και στενών συνεργατών του στο Υπουργείο».

Πάντως, το θέμα της παραίτησης του Γ. Σωτηρέλη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Γ. Παπαντωνίου, συνδέεται και με την πρόσφατη απομάκρυνση από τη θέση του προέδρου της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ Σ. Κοσκοβόλη, προσωπικού φίλου του Γ. Σωτηρέλη. Ο Σ. Κοσκοβόλης σε χτεσινή συνέντευξή του στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» αφήνει σαφείς αιχμές για τους τρόπους με τους οποίους γίνονται οι αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και για τη θέση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που διαρκώς υποβαθμίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ