ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Καθ' οδόν στην αναδιάρθρωση εν μέσω ανταγωνισμών

Ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας πιέζουν ώστε η ελεγχόμενη πτώχευση να γίνει τώρα και όχι αργότερα

Τη ζημιά από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίων υπολογίζουν τα μονοπώλια και απαιτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα για να καλύψουν τη χασούρα

EUROKINISSI

Τη ζημιά από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίων υπολογίζουν τα μονοπώλια και απαιτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα για να καλύψουν τη χασούρα
Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της πλουτοκρατίας που «σπρώχνουν» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα», καθώς εκτιμούν ότι το κόστος για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν θα είναι μικρότερο τώρα, απ' ό,τι αργότερα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται και η νέα άνοδος σε επίπεδα - ρεκόρ των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, όπως και στα ασφάλιστρα για την κάλυψη κινδύνου. Το επιτόκιο για τον 5ετή τίτλο εκτινάχτηκε στο 22,5%, ενώ οι διαφορές αποδόσεων με τα ισχυρά κράτη της ευρωζώνης («σπρεντ») διαμορφώνονται πάνω από το 13% (1.300 μονάδες βάσης).

«Προτροπές» στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Managment Company (Pimco), Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σημειώνοντας, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα μια κατά προτίμηση εθελοντική αναδιάρθρωση. Ο ίδιος επικρίνει το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι «το να προσθέτουμε επιπλέον χρέος στο ήδη υπάρχον, δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση».

Στο ίδιο πνεύμα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σημειώνει ότι «οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξέρουν πολύ καλά πόσο λίγες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ» και υπογραμμίζει πως «η χώρα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να το μειώσει δραστικά, όχι ασφαλώς χωρίς ρίσκα. Πάλι θα κινδύνευαν τράπεζες, πάλι θα έπρεπε οι φορολογούμενοι να συμβάλουν στη σταθεροποίησή τους. Η Ελλάδα θα είχε όμως τότε τη δυνατότητα με μια συνετή πολιτική να κάνει μια καινούρια αρχή».

Λέει, δηλαδή, ξεκάθαρα ότι το κόστος της όποιας αναδιάρθρωσης και της χασούρας που συνεπάγεται για το τραπεζικό - και όχι μόνο - κεφάλαιο, θα το επωμιστεί ο λαός, μέσα από νέα αντιλαϊκά μέτρα και αύξηση της φορολογίας. Ως μονόδρομο παρουσιάζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί είτε με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή με αναδιάρθρωση.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων ήδη κάνουν τους υπολογισμούς τους για το πώς θα επιμεριστεί το κόστος της αναδιάρθρωσης στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας. Οπως επισημαίνει, μιλώντας στους «Financial Times», ο Ραλφ Πρόισερ, επικεφαλής ερευνών ευρωπαϊκών επιτοκίων της BofA-Merrill Lynch, «η πιθανότητα εθνικής στάσης πληρωμών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις περιφερειακές οικονομίες. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε αντιστάθμιση σε αυτούς τους κινδύνους».

Κριτική στη στάση της ΕΚΤ να ξορκίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ασκεί η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Σε δημοσίευμά της σημειώνεται: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΕΚΤ να αντιτάσσεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πόσο μάλλον που ως κάτοχος μεγάλων αποθεμάτων ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί πια να έχει τη φήμη του ανεξάρτητου παρατηρητή της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Αλλά το να προσπαθεί να προκαλέσει πανικό για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται αυτή ακριβώς τη στιγμή ανεύθυνο».

Από την πλευρά του, ο Κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερο του αναμενόμενου το έλλειμμα για το 2010. Σύμφωνα με τον Ο. Ρεν, τα τελευταία μεγέθη για το έλλειμμα δείχνουν ότι είναι «υψηλό, αλλά από την άλλη πλευρά είναι απολύτως πραγματικό. Γνωρίζουμε πλέον την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».

Νέα φοροεπιδρομή με όχημα τις «αστοχίες» για το 2011

Από «μηδενική βάση» όλες οι φοροελαφρύνσεις. «Μικρή αποδοτικότητα» από τα περσινά μέτρα «διαπιστώνει» το υπουργείο Οικονομικών

Νέες τρανταχτές ανατιμήσεις σε ειδικούς και άλλους φόρους, κατάργηση και κόψιμο για φοροελαφρύνσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα και μειώνουν το φόρο της λαϊκής οικογένειας, έχει στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με σαθρό πρόσχημα τα κρατικά ελλείμματα και χρέη που αφήνει πίσω της η εγκληματική πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας, ομολογούν πλέον ότι ξεκινούν από «μηδενική βάση», ότι επανασχεδιάζουν τη φορολογική πολιτική, την «αποδοτικότητα» των μέτρων που εγκαινίασαν με το περσινό φορολογικό νόμο για τα προσωπικά εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων.

Ηδη βλέπουν - και τις ομολογούν - νέες αστοχίες στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων και για το 2011, σε συνέχεια των ελλειμμάτων που ανακάλυψαν από το 2010. Ολα μαζί σκοπεύουν να τα φορτώσουν στα φετινά λαϊκά εισοδήματα. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι πλέον δεν τους επαρκεί ούτε και το πρόσθετο κονδύλι με τα ακόμη 3 δισ. ευρώ, που τις προάλλες ανακοίνωσαν για το 2011. Κυβερνητικοί παράγοντες στρώνουν το χαλί, σημειώνοντας ότι εξετάζεται η αποδοτικότητα μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως σύνδεση (επί της ουσίας κουτσούρεμα) του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων με την αξία των αποδείξεων λιανικής, εφαρμογή νέας κοπής «τεκμηρίων διαβίωσης» σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών κ.ά.

Για να χρυσώσει το χάπι, την ερχόμενη βδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», με άξονες τα πλάνα των φοροελέγχων που σχεδιάζουν, την οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού μέσα και από συγχωνεύσεις ΔΟΥ και υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών κ.ά. Για την εξειδίκευση του «πακέτου», έγινε χτες σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου για τον «οικονομικό εισαγγελέα», τη «φορολογική αστυνομία» κ.ά.

Για παραπέρα συνεννοήσεις με την κυβέρνηση σχετικά με το «μεσοπρόθεσμο στρατηγικό πλαίσιο» την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα τα πρώτα από τα κλιμάκια της τρόικας.

ΣΥΝ
Διαπιστώνει «αποτυχία του μνημονίου»

Την «παταγώδη αποτυχία» του μνημονίου «ως προς τους διακηρυγμένους στόχους του να ελέγξει το έλλειμμα και το χρέος, να καταστήσει εκ νέου το ελληνικό Δημόσιο "φερέγγυο" στις χρηματαγορές», διαπιστώνει ο ΣΥΝ με αφορμή την «πρωτοφανή άνοδο του σπρεντ των 10ετών κρατικών ομολόγων», όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ. Παράλληλα, αξιοποιεί τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης για να διεκδικήσει ρόλο και λόγο στη βολική για την κυβέρνηση συζήτηση περί χρέους, επαναλαμβάνοντας τις δικές του προτάσεις, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν ανάλογες που καταθέτουν διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο ΣΥΝ ζητάει «στοχευμένη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς όφελος των εργαζομένων, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής και τη μείωση της δαπάνης εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα». Ο ΣΥΝ σκόπιμα κρύβει από το λαό ότι όσα χρήματα κι αν «εξοικονομήσει» το κράτος από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, αυτά θα συνεχίσουν να κατευθύνονται στην πλουτοκρατία, για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Ζητάει, ακόμα, «δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να διαμορφωθούν πολιτικές χρηματοδότησης στην υπηρεσία της κοινωνίας, των εργαζομένων, της ανάπτυξης» και «εξασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να γίνει δυνατή η χειραφέτηση από τον έλεγχο των αγορών». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ προσπαθεί να προσδώσει «ανθρώπινο» πρόσωπο στις τράπεζες και το κεφάλαιο που διαθέτουν, διαχωρίζοντάς το από τις άλλες μορφές του και αποσπώντας το τραπεζικό κεφάλαιο από τις πολυεθνικές, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούν, είτε ανήκουν στους ιδιώτες, είτε στο αστικό κράτος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διέξοδος με λαϊκή συμμαχία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα περί αναδιάρθρωσης του χρέους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Στις κόντρες ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου και στους υπηρέτες τους για την αναδιάρθρωση, ο λαός πρέπει να αντιπαραθέσει τη λαϊκή συμμαχία κατά της πλουτοκρατίας και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Δεν υπάρχει άλλη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Διαφορετικά οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη νύφη και με αναδιάρθρωση και χωρίς αυτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ