ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σήμα» για επίθεση οι προγραμματικές

Εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα αποτελεί η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το απόγευμα στη Βουλή, από τον πρωθυπουργό.

Ο Κ. Καραμανλής από τη μια θα παρουσιάσει με σαφήνεια τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που στοχεύουν κατευθείαν στην ανατροπή βασικών εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη θα φροντίσει να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα της προωθούμενης πολιτικής. Για το σκοπό αυτό θα αναφερθεί αναλυτικά στις «παροχές» προς τους οικονομικά ασθενέστερους και στα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους (εθνική κατώτατη σύνταξη, ταμείο συνοχής). Παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς περί πανίσχυρης κυβέρνησης που δε λογαριάζει το πολιτικό κόστος, το κυβερνητικό επιτελείο μελετάει με εξαιρετική προσοχή τον τρόπο που θα περάσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να αποφύγει τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης από τους εργαζόμενους.

Η κυρίαρχη γραμμή πάντως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να περάσει όλα τα επώδυνα μέτρα στους επόμενους μήνες με μέγιστο όριο το δεκαοχτάμηνο. Στη βάση αυτή καθορίστηκε ήδη το χρονοδιάγραμμα για την «επίλυση» του Ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν όλα τα «μέτωπα». Ο σχεδιασμός αναφορικά με το Ασφαλιστικό προβλέπει ότι την άλλη βδομάδα θα σταλούν οι προσκλήσεις προς τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς για να συμμετάσχουν στο «διάλογο» με τις προαποφασισμένες λύσεις για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Βάση συζήτησης» θα είναι το πόρισμα της επιτροπής σοφών υπό τον Ν. Αναλυτή... Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λήξη του «διαλόγου», πιθανότατα τον Ιούνη, ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι... Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υπάρχει και για τη «νέα γενιά» ιδιωτικοποιήσεων (λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.), ενώ προετοιμάζεται πυρετωδώς το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, κ.ά. Ο προϋπολογισμός του 2008 θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της λιτότητας, τις περικοπές κοινωνικών δαπανών και την επιβολή νέων έμμεσων φόρων. Ειδικά για το τελευταίο, πληθαίνουν οι πληροφορίες για επίσπευση της αύξησης του ΦΠΑ κατά μία ή δύο μονάδες (στο 20% ή 21%).

«Βοήθεια» από το ΛΑ.Ο.Σ.

Σύμμαχο στην αντιλαϊκή επίθεση η κυβέρνηση θα έχει το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, που έχει το ίδιο ή πιο «προωθημένο» πρόγραμμα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσαν από την πρώτη ψηφοφορία, χτες για την εκλογή προέδρου της Βουλής, να στείλουν το μήνυμα ότι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα» να συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Η τελευταία από την πλευρά της ενθαρρύνει και προσβλέπει στην, άτυπη έστω, στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. σε κρίσιμα νομοσχέδια, σε πείσμα των πρωθυπουργικών διακηρύξεων ότι τάχα «δε συνεργάζεται με τα άκρα». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα της ΚΕ, Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση του Δ. Σιούφα από τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. αφενός διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συνεργασία με κανέναν για κανένα ζήτημα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον...», και από την άλλη έτεινε χείρα συνεργασίας: «Ελπίζω να συνεργαστούμε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Να έρθει και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει κάποιες διατάξεις με τις οποίες φαίνεται να συμφωνεί», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ
Βαθαίνει η εσωκομματική κρίση

Με φόντο την προχτεσινή τεταμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χτες κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών εκλογής του νέου προέδρου... αμφισβητώντας την «αντοχή» της «ενότητας» μέχρι την 11η Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή πάντως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην τήρηση των αποφασισμένων διαδικασιών και ανοίγουν νέο πεδίο αντιπαράθεσης στην εσωκομματική κρίση, η οποία παραμένει χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φιλονικούν για τα «ηγετικά» χαρακτηριστικά των υποψήφιων αρχηγών.

Τη ρήξη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές δεν αποκλείουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στους διαδρόμους και τα κομματικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες και διοχετεύονται πληροφορίες για κινήσεις και πρωτοβουλίες από τις δυο πλευρές, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διάσπαση.

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση

Την προσήλωσή του στο αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει στην ίδια αντιδραστική πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήρθε χτες να επιβεβαιώσει ο Ευάγ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΑΝΤ». Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «και μου άρεσε και το υποστήριξα, οι θέσεις μας είχαν πληρότητα», ανέφερε ο Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στο Ασφαλιστικό τάχτηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής του νόμου Ρέππα, όπως εξάλλου και ο Γ. Παπανδρέου, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η «δημιουργία των επαγγελματικών ταμείων», τα οποία ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού λειτουργούν με ανταποδοτικά κριτήρια.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στο θέμα των συμβασιούχων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθος, αλλά στήριξε ως λύση την κοινοτική οδηγία που προβλέπει την παράταση της ομηρίας τους. Αναγνώρισε την Εκκλησία ως «κοινωνικό φορέα» που έχει «λόγο και άποψη», μίλησε για «διακριτούς ρόλους κράτους - Εκκλησίας» και τάχτηκε κατά του διαχωρισμού τους, αφού, όπως υποστήριξε, «στην Αμερική οι προτεστάντες, στην Ιταλία οι καθολικοί, ασκούν επιρροή»!!

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μόνο γύρω από το πρόσωπο που θα το οδηγήσει ξανά στην εξουσία, θύμιζε συνεχώς τη μεγάλη «ήττα των 4 μονάδων», τις «απώλειες προς τα αριστερά και τα δεξιά» και υποστήριξε ότι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ «πλειοψηφική παράταξη».

Επλεξε το εγκώμιο του Κ. Σημίτη και ανέφερε ότι στάθηκε δίπλα στον Αν. Παπανδρέου «όταν άλλοι εγκατέλειπαν το καράβι», σε μια εποχή που, όπως είπε, «χειρίστηκε όλες τις μεγάλες κρίσεις». Εξάλλου, σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν βασικός εισηγητής του εμπάργκο της Ελλάδας εναντίον της ΠΓΔΜ, που οδήγησε σε αδιέξοδο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ισχυρίστηκε ότι δε στηρίζεται από τα μεγάλα συγκρότημα του Τύπου, αλλά τόνισε πως στήριξαν τον Γ. Παπανδρέου το 2004 όταν έγινε αρχηγός. Μίλησε για εσφαλμένη εκλογή προέδρου το 2004 και υποστήριξε ότι θα μείνει στο ΠΑΣΟΚ, αν χάσει στις 11 Νοέμβρη.

Ζητούν επίσπευση διαδικασιών

Πάντως, ο Ευάγ. Βενιζέλος, νωρίτερα, με δηλώσεις του, έθεσε το θέμα της αλλαγής της ημερομηνίας εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εκλέγεται σε 27 μέρες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε 55 μέρες»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Απ. Κακλαμάνης, που ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου, αφού, όπως ανέφερε, φοβάται «επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων», μ' αυτά της ΚΟ. Αντίθετος δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου, που σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος, αφού οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ». Εναντίον των αλλαγών, είναι και οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου.

Οι διαδικασίες της εκλογής του νέου προέδρου και η πιθανή επανεξέταση της ημερομηνίας θα συζητηθούν την επόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Οχι» στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ!

Κατά της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ χάριν της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος τάχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα ήταν μια δραματική εξέλιξη για όλους αν το ΠΑΣΟΚ διασπαστεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του «Αλτερ», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι κίνδυνος διάσπασης υπάρχει εξαιτίας της συμπεριφοράς του Γ. Παπανδρέου. «Ο άνθρωπος πάει ανοιχτά σε ρήξη, έχει βγάλει το χατζάρι», υποστήριξε ερμηνεύοντας την προχτεσινή κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ του Κινήματος. Το ερώτημα, συμπλήρωσε, είναι αν ο Γ. Παπανδρέου «πάει να τα σπάσει». Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ «δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο να τον σταματήσει».

Εκτίμησε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, αλλά δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί η ρήξη», καλώντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου να τον αποτρέψουν. Επιπλέον, υιοθέτησε τη θέση στελεχών του ΠΑΣΟΚ για επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση που είχε ληφθεί (1993) από τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην ΚΚΕ) για μη αναγνώριση αν στην ονομασία υπάρχει ο όρος Μακεδονία ή παράγωγό του. Αντίθετα, θεωρεί σωστή τη σημερινή θέση για αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά όχι «σκέτη Μακεδονία», υποστηρίζοντας ότι «η θέση μας είναι ισχυρή» και η χώρα μας «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του βέτο για τη μη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ στην περίπτωση που δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, για να λυθεί το θέμα των χρήσεων γης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ