ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Καλέσματα για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» και προκλήσεις εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Στην ανάγκη «συνεννόησης» και «συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο διατήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής, αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγες μόνο μέρες μετά την ομιλία εκεί του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με την οποία ζήτησε διάλογο μοιρασιάς στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτεταμένη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βαφτίζοντας τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις «διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον κοντινό μας γείτονα, την Τουρκία» και προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία». Μάλιστα, ως παράδειγμα διευθέτησης έφερε τις συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, λέγοντας ότι «είναι η καλύτερη απόδειξη πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν».

Θυμίζουμε ότι με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ που υπέγραψε με την Ιταλία η κυβέρνηση αναγνώρισε μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά στο Ιόνιο. Με τη συμφωνία με την Αίγυπτο αναγνώρισε μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, ενώ εξαιρεί από τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, «γκριζάροντας» ουσιαστικά την περιοχή.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις αυτές στο πλαίσιο χτεσινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ σημειώνοντας πως «αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες απαιτούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ ανέφερε ότι «πάντα υποστηρίζαμε την ανάγκη για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα», αλλά σημείωσε ότι «το σκηνικό αντιπαράθεσης που δημιούργησε πέρυσι η Τουρκία μεταξύ ΝΑΤΟικών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Παράλληλα, επέκρινε την Τουρκία ότι με την «επιθετική της συμπεριφορά υπονομεύει τις προοπτικές για αμοιβαία επωφελή σχέση και διακινδυνεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να συνεχίσω την προσέγγιση, ώστε να εξερευνήσουμε λεωφόρους συνεργασίας».

Μάλιστα, μίλησε για το «όραμά του» για την Ανατ. Μεσόγειο, το οποίο είναι η συνεργασία των δύο χωρών «ενάντια σε κοινούς εχθρούς, όπως η κλιματική αλλαγή και η παράνομη μετανάστευση», το ανελέητο κυνηγητό των ξεριζωμένων με πρόσχημα την καταπολέμηση των διακινητών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, δήλωσε «λιγότερο αισιόδοξος» (σ.σ. από ό,τι στα Ελληνοτουρκικά) για θετικές εξελίξεις, καθώς «η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», ενώ επανέλαβε τη θέση των ελληνικών κυβερνήσεων για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ουσιαστικά υποκρύπτει μία συγκαλυμμένη μορφή διχοτόμησης στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπερθεμάτισε για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, ζητώντας γοργότερα βήματα, ενώ ζήτησε και ενίσχυση της στρατιωτικής αυτονομίας της ΕΕ, όχι όμως «σε βάρος των διατλαντικών δεσμών».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε δήλωση - αποτίμηση των επαφών του την προηγούμενη βδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημείωσε ότι σε όλους τους «συνομιλητές» του στη Ν. Υόρκη επισήμανε ότι «η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής». «Υπογράμμισα, όμως, ότι σε κάθε προκλητική ενέργεια η Ελλάδα απαντά με σύνεση και με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο, όμως, πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε. Υποστήριξε, εξάλλου, συνεχίζοντας την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στον λαό, ότι μέσα από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου μπορεί να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματά του, ότι έλαβε «σαφή μηνύματα στήριξης, αλλά και κατανόησης, ακόμα και από τους πιο δύσπιστους εταίρους».

Την ίδια ώρα, και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο ευρωατλαντικής ...κατανόησης, η Τουρκία πρόσθεσε μία ακόμη «ψηφίδα» στο μωσαϊκό των προκλήσεων ενάντια στην Ελλάδα. Σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκική φρεγάτα στο ερευνητικό «Nautical Geo», που για λογαριασμό Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ επεχείρησε έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης (πάνω στην πορεία που θα χάρασσε ο αγωγός «East Med»), η Αγκυρα έστειλε το δικό της ερευνητικό «Bilim-2» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για τη διεξαγωγή «ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών» του «Bilim-2», εντός της περιοχής που ορίζεται από το ψευδεπίγραφο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως τουρκική ΑΟΖ, και όπου δικαιοδοσία για την έκδοση NAVTEX έχει ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τουρκική NAVTEX, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 26 Σεπτέμβρη και 8 Οκτώβρη, ενώ οι συντεταγμένες της δεν οριοθετούν θαλάσσια περιοχή ως συνήθως, αλλά αντιθέτως αποτυπώνουν την πορεία του ερευνητικού πλοίου εντός της επίμαχης ζώνης.

Τέλος, 3 εμπλοκές σημειώθηκαν χτες καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν 24 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Προσωρινό «πάγωμα» μετά την κατακραυγή

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Τελέθριο, το μοναδικό βουνό στην περιοχή της Ιστιαίας που διασώθηκε από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, η κυβέρνηση σπεύδει να «παγώσει» την απόφαση και να παραπέμψει τις αποφάσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή σε δεύτερο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι το αιολικό πάρκο που αδειοδότησε η ΡΑΕ θα περιελάμβανε 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ. και συνολικής ισχύος 29,9 MW και θα κατασκευαζόταν σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένης στο δίκτυο Natura, που γλίτωσε «οριακά» από τις φλόγες.

Η απόφαση προσωρινά «παγώνει» μετά από επείγουσα επιστολή που έστειλε στη ΡΑΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, όπου σημειώνεται ότι με κυβερνητική απόφαση συστάθηκε «Επιτροπή Ανασυγκρότησης» των καμένων εκτάσεων στην Εύβοια, η οποία το επόμενο διάστημα θα υποβάλει «ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους».

Επισημαίνεται ακόμη ότι το υπουργείο θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και για την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Με λίγα λόγια, ο αρμόδιος υπουργός δίνει «σήμα» στη ΡΑΕ και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να κάνουν λίγη υπομονή εωσότου κατατεθεί το περιβόητο σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο στο επίκεντρο θα έχει τα κάθε λογής σχέδια του κεφαλαίου.

ΝΔ
Αιχμές Σαμαρά κατά επιλογών Μητσοτάκη

Παρέμβαση με αιχμές στις επιλογές της κυβέρνησης και στα εσωκομματικά της ΝΔ έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, εξέλιξη που καταδεικνύει τις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» δηλώνει ότι «όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις, για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει "διεύρυνση" (...) Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται "διεύρυνση", αυτό λέγεται "μετατόπιση"». Προσθέτει άλλωστε ότι «με το να μετακινηθούμε σε θέσεις "Ποταμιού" δεν κατακτάμε το "πολιτικό κέντρο"».

Αιχμές άφησε και για τον ανασχηματισμό, λέγοντας πως o συμβολισμός που έχει «δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Τι δηλαδή, η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν; 'Η ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη άποψη».

Διαφοροποιήθηκε και στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε να απαντήσουν με βέτο στις φιέστες Ερντογάν στην Αμμόχωστο, ενώ πρόσθεσε πως «Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον, θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. (...) Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έπρεπε ίσως να θέσουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει χτες τις δηλώσεις Σαμαρά, απάντησε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για τις απόψεις του «πρώην πρωθυπουργού», όπως τόνισε.

Αιχμές υπάρχουν και από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο, που στην παρούσα συγκυρία τάσσεται κατά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σε ανάρτησή του αναφέρει πως «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνθήκες μεγάλης αύξησης ενεργειακού κόστους, να αποφευχθεί». Σε άλλη ανάρτηση αναφέρει ότι είναι «υψηλού πολιτικού ρίσκου η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ από 51% στο 34%».

Με επιτυχία η ανάβαση στον Κίσσαβο

«Η πράσινη ανάπτυξή τους καταστρέφει το περιβάλλον, κανένα εισιτήριο σε όλα τα βουνά», ήταν το μήνυμα που έστειλαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις Οργανώσεις Λάρισας, που πραγματοποίησαν πεζοπορία και ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου, το προηγούμενο Σάββατο. Η πεζοπορία ξεκίνησε από το καταφύγιο του ΕΟΣ και κατέληξε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Πέτρος Κρίκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις πολύμορφες δράσεις που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σκοπό να αναδείξουν πως οι ορεινοί όγκοι, τα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και ταυτόχρονα να αντιπαλευτεί το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους, με στόχο να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στους ορεινούς όγκους».

Εκδηλώσεις για τα 80χρονα του ΕΑΜ

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Τετάρτη 6 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην εκδήλωση που θα γίνει στο Κηποθέατρο Νίκαιας, με θέμα «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ - 77 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς». Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, σε επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Θα τραγουδήσουν ο Δημήτρης Κανέλλος και η Πολυξένη Καράκογλου.

  • Εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ διοργανώνει και το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στο αίθριο της αγοράς.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα Τρίτη στις 12 μ. περιοδεία με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στο Περιστέρι.

Αύριο Τετάρτη στις 7.15 π.μ. περιοδεία στον Α' Τομέα Αποχέτευσης, με επικεφαλής τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ