ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ονόματα, παρασκήνια, «δημογεροντίες» και αστικές ανησυχίες

Συνεχίζεται η διαδοχολογία στη ΝΔ, στο φόντο της εκλογής νέου προέδρου, με νέα ονόματα να μπαίνουν στο τραπέζι. Το βασικό τους ζητούμενο, βέβαια, όπως μπαίνει και από μια σειρά άλλα αστικά κέντρα και παράκεντρα, είναι το πώς θα εμφανιστούν εκ νέου ικανοί στο εγχώριο κεφάλαιο ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα συμφέροντά του, το πώς θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, ικανό να ενσωματώνει ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση.

Σε αυτό το φόντο, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κυρ. Μητσοτάκη, την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν επίσης ο Αδ. Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, ενώ ο Π. Ψωμιάδης, με ανοικτή επιστολή του, ζητά από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ να υπογράψουν την υποψηφιότητά του (σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος απαιτούνται 50 τέτοιες υπογραφές για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).

Ο δε Ευ. Μεϊμαράκης, που δέχεται πιέσεις από στελέχη να είναι υποψήφιος, μέχρι στιγμής εμφανίζεται απρόθυμος. Διαψεύδει ότι είχε συνάντηση το Σαββατοκύριακο με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Κ. Καραμανλή και προσώρας αρνείται να αναλάβει το ρόλο του «εξισορροπιστή» των διαφορετικών προσωπικών στρατηγικών που έχουν μεγαλοστελέχη της ΝΔ και του «συγκολλητικού στοιχείου» ανάμεσα στα βιλαέτια τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Η απόφαση είναι δική μου. Θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω. Σέβομαι τη γνώμη όλων. Συζητάω με όλους. Αλλά δε θα μου επιβάλλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δε θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή».

Σημειωτέον, είναι ίσως χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, πληροφορίες ότι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης είναι δυσαρεστημένοι με το γραμματέα του κόμματος και πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Αν. Παπαμιμίκο, για κινήσεις που φέρεται να έκανε υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα.

«Κατεστημένες δημογεροντίες»

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ μια σειρά επιτελεία βάζουν ανοικτά ζήτημα αναμόρφωσης της ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παίζει με αξιώσεις το ρόλο της στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Εγραφαν π.χ. τα «Νέα» το Σάββατο, σε άρθρο με τίτλο «Κατεστημένες δημογεροντίες»: «Στην πολιτική τα κόμματα αλλάζουν για να μείνουν οι παρατάξεις ίδιες. Συνήθως αλλάζουν πρόσωπα και δομές, ενίοτε αλλάζουν και όνομα (...) Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανίδρυσε τον Ελληνικό Συναγερμό ως ΕΡΕ το 1956 και επανήλθε από το Παρίσι το 1974, για να ιδρύσει τη ΝΔ. Αλλοτε η αλλαγή σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα ηγεσία. Αλλοτε ανταποκρίνεται στο πέρασμα σε μια άλλη εποχή. Αλλοτε πάλι, η αλλαγή ονόματος απλώς επιχειρεί να εκβιάσει την αλλαγή (...) Συζήτηση (σ.σ. στη ΝΔ) για αλλαγή ονόματος γίνεται καιρό (...) Ολα αυτά με φόντο μια εκλογή νέου αρχηγού που θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη βάση την 1η Νοεμβρίου. Το γκράντε συνέδριο είναι για μετά. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ χάνει ενδεχομένως μια ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί. Στο εξωτερικό, τα κόμματα, δεξιά ή όχι, δεν εκλέγουν αρχηγό για όλες τις χρήσεις. Εχουν επικεφαλής - πρόεδρο ή γραμματέα, αδιάφορο - για το κόμμα. Και επιλέγουν υποψήφιο πρωθυπουργό όταν έρθει η ώρα. Είναι μια λογική που διαχωρίζει τους ρόλους: άλλος τρέχει τον κομματικό μηχανισμό - που στην εποχή του "facebook" και του "twitter" δεν έχει και τόση αξία. Και άλλος - αυτός που τη δεδομένη στιγμή έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει - κατεβαίνει στις εκλογές. Αυτά, όμως, είναι για προηγμένες πολιτικές αγορές. Και όχι για κατεστημένες δημογεροντίες...».

Ενδεικτικό της πρεμούρας τους να διασφαλίσουν πόλο εναλλαγής στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, είναι το γεγονός πως ο ΔΟΛ επανήλθε χτες στο ζήτημα, καλώντας από τα «Νέα» της Δευτέρας τη ΝΔ «να πάρει αποστάσεις από ένα μνημόνιο που η ίδια η αντιπολίτευση ψήφισε το καλοκαίρι στα τυφλά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», με το σκεπτικό ότι το τρίτο μνημόνιο βασίζεται «στην κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας (...) και μεταφέρει το βάρος στα κοινωνικά στρώματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αντιπολίτευσης». Τοποθέτηση που ουσιαστικά σηματοδοτεί τις αντικειμενικές αντιφάσεις της αστικής διαχείρισης: Από τη μία τα ίδια κέντρα καλούσαν και καλούν τις αστικές πολιτικές δυνάμεις να συμπήξουν ένα «εθνικό μέτωπο» στήριξης των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. Και από την άλλη ψάχνονται, μεταξύ άλλων, για να δουν πού θα διοχετεύσουν, ανώδυνα για το σύστημα και την αστική εξουσία, τη λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννούν αυτά ακριβώς τα μέτρα...

ΙΛΙΟΝ
Σήμερα η δίκη στελεχών της ΚΝΕ και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη»

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών της ΚΝΕ και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που παραπέμπονται στο δικαστήριο μετά από αναληθή μήνυση γονέα. Η μήνυση αφορούσε αρχικά τα μέλη της ΚΝΕ για εξόρμηση που έκαναν έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και κατά της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη», που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ.

Με αφορμή την παραπομπή σε δίκη, με κοινή τους ανακοίνωση, η Τομεακή Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ είχαν τονίσει, μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Με απαράδεκτη προθυμία η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθήνας στρέφεται για μια ακόμη φορά κατά νεολαίων κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έσπευσε να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά τριών μελών της ΚΝΕ, υιοθετώντας και υπερθεματίζοντας την αναληθή μήνυση γονέα για δήθεν "συκοφαντική δυσφήμιση", όταν τον Σεπτέμβρη του 2013, οι τρεις κομμουνιστές διέδιδαν τις θέσεις της Οργάνωσης για τα ζητήματα της Παιδείας έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου (...) Επιπλέον, επεκτείνει με προκλητικό τρόπο τις κατηγορίες και σε βάρος του διευθυντή και του αρχισυντάκτη του "Ριζοσπάστη", γιατί η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσίευσε ανακοίνωση της ΚΝΕ που καταδίκαζε τη σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ από την Αστυνομία, μετά τη μήνυση του ίδιου γονέα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες, που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση της νεολαίας και τη συκοφάντηση των πρωτοπόρων αγωνιστών της, των μελών της ΚΝΕ. Τη δράση της ΚΝΕ και την επαφή της με τη νεολαία, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, δε θα τη σταματήσει καμία απαράδεκτη και χοντροκομμένη προσπάθεια ποινικοποίησης. Αντίθετα, η ΚΝΕ θα δυναμώσει κι άλλο τους δεσμούς της με τους νέους των λαϊκών οικογενειών, θα συζητήσει πλατιά τις θέσεις της Οργάνωσης με χιλιάδες νέους και νέες. Καλούμε τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τους φορείς της νεολαίας, τους γονείς να καταδικάσουν αποφασιστικά και μαζικά αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Η τρομοκρατία και η καταστολή απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ θα πέσουν στο κενό για μια ακόμη φορά».

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Ανοίγματα στο Ποτάμι και «ουσιαστική κριτική» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγματα προς το Ποτάμι μεθοδεύουν στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ταυτόχρονα να κλείνουν την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Το κλίμα αυτό κυριάρχησε και χτες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (το σχήμα της εκλογικής σύμπραξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), με τη συμμετοχή των κεντρικών πολιτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών.

Μιλώντας, στη συνεδρίαση, η Φώφη Γεννηματά φρόντισε, κατ' αρχάς, να εξάρει την «αντοχή» και τη συνακόλουθη χρησιμότητα του χώρου τους για την εξουσία των μονοπωλίων: «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και πολωτική εκλογική αναμέτρηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να αυξήσουμε τη δύναμή μας (...) Επιστρέφουμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο».

Στο ίδιο πλαίσιο, απεύθυνε «ανοικτή πρόσκληση, προς όλα τα Κόμματα, τις Κινήσεις, τις προσωπικότητες του χώρου μας, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Ο τρίτος εναλλακτικός πόλος είναι εδώ. Είμαστε ξανά δυνατοί, είμαστε μια δύναμη κρίσιμη, χρήσιμη, ευρωπαϊκή».

Θέλοντας να σηματοδοτήσει, ταυτόχρονα, ένα διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να βγάλει από πάνω της τη «ρετσινιά» της προσκόλλησης στην προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είπε: «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο χώρος μας δεν θα γίνει ποτέ άλλοθι και δεκανίκι, είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς, είτε σε λαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές. Πιστεύουμε σταθερά στο διάλογο, στην εθνική συνεννόηση, στην Προγραμματική Συνεργασία. Αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό», πρόσθεσε, βάζοντας βέβαια ξανά το ζήτημα «συνεννόησης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου προς ανάκαμψη της οικονομίας του.

Αλλωστε σε δήλωση που έκανε προηγουμένως η Γεννηματά, στο «altsantiri.gr», ουσιαστικά έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχωρά ταχύτερα τη μεταξύ τους συνεννόηση: «Πιστεύουμε πως κανένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τόσο οξυμένα προβλήματα του τόπου! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα την ευθύνη να διασφαλίσει μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Με εθνική γραμμή για βιώσιμες λύσεις, με οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια και την αμετάκλητη απομάκρυνση του κινδύνου ενός Grexit. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε ξανά την περιχαράκωσή του σε μια ισχνή κομματική πλειοψηφία και σε συνεργασία με τους αγαπητούς του ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ, όπως και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο».

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδα, διαβεβαίωσε τα μονοπώλια ότι θα ασκεί ως αντιπολίτευση «ουσιαστική κριτική, με συγκεκριμένες θέσεις και θετικές προτάσεις» στην κυβέρνηση. «Δεν επιδιώκουμε πολώσεις, άγονες διχαστικές συγκρούσεις», συμπλήρωσε.

Πάντως, προϊδεάζοντας για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στους εφαρμοστικούς νόμους του 3ου Μνημονίου, αν και το ΠΑΣΟΚ το ψήφισε στο σύνολό του, χτες η Φ. Γεννηματά είπε «όχι σε 5 εξαρχής αρνητικά, υφεσιακά και άδικα σημεία του Μνημονίου:Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ