Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Ανοίγματα στο Ποτάμι και «ουσιαστική κριτική» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοίγματα προς το Ποτάμι μεθοδεύουν στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ταυτόχρονα να κλείνουν την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Το κλίμα αυτό κυριάρχησε και χτες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (το σχήμα της εκλογικής σύμπραξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), με τη συμμετοχή των κεντρικών πολιτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών.

Μιλώντας, στη συνεδρίαση, η Φώφη Γεννηματά φρόντισε, κατ' αρχάς, να εξάρει την «αντοχή» και τη συνακόλουθη χρησιμότητα του χώρου τους για την εξουσία των μονοπωλίων: «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και πολωτική εκλογική αναμέτρηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να αυξήσουμε τη δύναμή μας (...) Επιστρέφουμε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο».

Στο ίδιο πλαίσιο, απεύθυνε «ανοικτή πρόσκληση, προς όλα τα Κόμματα, τις Κινήσεις, τις προσωπικότητες του χώρου μας, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Ο τρίτος εναλλακτικός πόλος είναι εδώ. Είμαστε ξανά δυνατοί, είμαστε μια δύναμη κρίσιμη, χρήσιμη, ευρωπαϊκή».

Θέλοντας να σηματοδοτήσει, ταυτόχρονα, ένα διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να βγάλει από πάνω της τη «ρετσινιά» της προσκόλλησης στην προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είπε: «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο χώρος μας δεν θα γίνει ποτέ άλλοθι και δεκανίκι, είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς, είτε σε λαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές. Πιστεύουμε σταθερά στο διάλογο, στην εθνική συνεννόηση, στην Προγραμματική Συνεργασία. Αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό», πρόσθεσε, βάζοντας βέβαια ξανά το ζήτημα «συνεννόησης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου προς ανάκαμψη της οικονομίας του.

Αλλωστε σε δήλωση που έκανε προηγουμένως η Γεννηματά, στο «altsantiri.gr», ουσιαστικά έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχωρά ταχύτερα τη μεταξύ τους συνεννόηση: «Πιστεύουμε πως κανένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τόσο οξυμένα προβλήματα του τόπου! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα την ευθύνη να διασφαλίσει μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Με εθνική γραμμή για βιώσιμες λύσεις, με οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια και την αμετάκλητη απομάκρυνση του κινδύνου ενός Grexit. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε ξανά την περιχαράκωσή του σε μια ισχνή κομματική πλειοψηφία και σε συνεργασία με τους αγαπητούς του ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ, όπως και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο».

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδα, διαβεβαίωσε τα μονοπώλια ότι θα ασκεί ως αντιπολίτευση «ουσιαστική κριτική, με συγκεκριμένες θέσεις και θετικές προτάσεις» στην κυβέρνηση. «Δεν επιδιώκουμε πολώσεις, άγονες διχαστικές συγκρούσεις», συμπλήρωσε.

Πάντως, προϊδεάζοντας για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στους εφαρμοστικούς νόμους του 3ου Μνημονίου, αν και το ΠΑΣΟΚ το ψήφισε στο σύνολό του, χτες η Φ. Γεννηματά είπε «όχι σε 5 εξαρχής αρνητικά, υφεσιακά και άδικα σημεία του Μνημονίου:Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ