Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παζάρια για το κόστος διαμονής τους

Την ώρα που στη θάλασσα το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο (την Κυριακή ανασύρθηκαν άλλοι 17 νεκροί μετά από βύθιση σκάφους στα τουρκικά χωρικά ύδατα) το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, δηλαδή των χιλιάδων και χιλιάδων που ξεσπιτώνουν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, μετά τις γνωστές αποφάσεις της ΕΕ για ενίσχυση της καταστολής και μετεγκατάστασης με το «σταγονόμετρο» σε χώρες της Ευρώπης, γίνεται τώρα και αντικείμενο παζαριού για το κόστος ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις. Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Σέλινγκ, που ζήτησε το «κόστος της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων» να μη λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό του ελλείμματος.

Επίσης, η Τουρκία, μέσω του πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε την ΕΕ να χρηματοδοτήσει 3 μεγάλους καταυλισμούς μέσα στη Συρία, συνολικού αριθμού 900.000 ατόμων, που η χώρα του είναι πρόθυμη να κατασκευάσει, αφού το «Ισλαμικό Κράτος» εκδιωχθεί από περιοχή 100 χιλιομέτρων στη μεθόριο με την Τουρκία. Ο Νταβούτογλου, επίσης, σε συνομιλία του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, στη Νέα Υόρκη, πρότεινε τη δημιουργία διμερούς ομάδας εργασίας για την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας ότι σε αυτή την ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει και η Ελλάδα.

Στη Γερμανία, στο μεταξύ, στον καταυλισμό Κάλντεν, που προορίζεται για κέντρο φιλοξενίας 1.500 ανθρώπων από 20 χώρες, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Πακιστανών και Αλβανών αιτούντων άσυλο και ήδη διατυπώνονται απόψεις για διαχωρισμό των μεταναστών και προσφύγων σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Από την άλλη, στο Βέλγιο έγινε την Κυριακή συγκέντρωση υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι Μαλαγαρίου στο Βαθύ της Σάμου, παρέδωσαν την Παρασκευή μέλη των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη και των Συλλόγων Γυναικών Σάμου.

Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας μοίρασε το απόγευμα της Κυριακής τρόφιμα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας. Η πρωτοβουλία οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκκλησης του ΠΑΜΕ να συγκεντρωθεί βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες. Η συγκέντρωση υλικού (κυρίως τρόφιμα όπως γάλα, βρεφικές κρέμες, νερό, παξιμάδια, χυμούς, κρουασάν και μπισκότα, καθώς και παιδικά είδη, πάνες, χαρτιά υγείας, ρούχα και κουβέρτες) γίνεται καθημερινά από τις 18.00 έως τις 20.00, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, Πλ. Κολιάτσου, Τηλ: 211 70 54 821).

Επίσης, η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου της ΟΓΕ πρόσφερε την Παρασκευή είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο και ακολούθησε το Σάββατο αντιπροσωπεία της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής.

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού αποφάσισε τη συλλογή τροφίμων για τους πρόσφυγες. Η συλλογή των τροφίμων θα γίνεται καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι σε τραπεζάκι της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Συλλόγου στον 4ο όροφο της Φιλοσοφικής, έξω από το αμφιθέατρο 432.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί και η Αμυγδαλέζα, «γιατί οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα, υπόκεινται σε διαφορετικούς νόμους», όπως είπε. Αφησε, έτσι, ανοιχτό το «παράθυρο» για διώξεις σε βάρος των οικονομικών προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ