Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σειρά επαφών για τα προτάγματα του κεφαλαίου

Χαρακτηριστικό το... «παράλληλο πρόγραμμα» επαφών που «τρέχει» ο Ν. Κοτζιάς στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Σειρά συναντήσεων με ξένους ομολόγους του και άλλους παράγοντες έχει αυτές τις μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συμμετέχοντας μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Δείγμα κι αυτό της πρεμούρας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπηρετήσει τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, μεγάλο μέρος των επαφών του Ελληνα ΥΠΕΞ αφορά τις εξελίξεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ανταγωνίζονται μια σειρά ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων για να κατοχυρώσουν και να ενισχύσουν τις θέσεις τους, ακόμα και με νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μ. Ανατολή

Σε αυτή τη βάση, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Ι. Αλ Τζαφάρι, και «συζήτησαν τις τελευταίες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, έδωσαν έμφαση σε ζητήματα διμερούς συνεργασίας και υπογράμμισαν την ανάγκη να προωθηθεί έτι περαιτέρω η οικονομική, τεχνική, στρατιωτική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Αυτά τα περί «στρατιωτικής συνεργασίας» παραπέμπουν και σε διάφορα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα διεθνές κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αλλωστε, το θέμα είχε συζητηθεί ήδη από το 2012, όταν ο τότε διευθυντής Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, υποστράτηγος A. M. Fazaa, ήρθε για το σκοπό αυτό στην Αθήνα και συζήτησε το θέμα με τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ανάλογα προγράμματα εκπαίδευσης έχουν ήδη παρασχεθεί εδώ σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Κατάρ. Σε κάθε περίπτωση, δεν περνά φυσικά απαρατήρητο ότι τα περί «περαιτέρω προώθησης» της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ιράκ συζητιούνται στο φόντο των σχεδιασμών για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μ. Ανατολή υπό το πρόσχημα της δράσης των «τζιχαντιστών»...

Προς υλοποίηση του στόχου αυτού περί «συνεργασίας», οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να προγραμματισθεί σύντομα ανταλλαγή επισκέψεων των πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων, οι οποίοι, με τη βοήθεια τεχνικών ομάδων εργασίας, θα καταρτίσουν ένα «διμερές σχέδιο δράσης και στρατηγικής συνεργασίας».

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς παρακάθισε στο 10ο Ετήσιο Υπουργικό Δείπνο για τη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε το «International Peace Institute», ενώ παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την απόφαση συμμετοχής της χώρας στη «Συμμαχία κατά του ISIS», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπεύδει να δώσει συνέχεια στην παραπέρα εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Με αυτήν τη «σκυτάλη» ανά χείρας, το ΥΠΕΞ εξέδωσε χτες ανακοίνωση «για τη συμπλήρωση ενός έτους από την συγκρότηση της Συμμαχίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS», όπου διαβεβαιώνει: «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στον αγώνα κατά του ISIS, καθώς επίσης και την στήριξή της στις διεθνείς προσπάθειες για μια πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος, που έχει οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας παράλληλα ένα τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα. Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την καταπολέμηση του ISIS και του βίαιου εξτρεμισμού, θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS, η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση του συριακού προβλήματος και τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

Οπου «αποτελεσματική αντιμετώπιση» και «δράση», κατά βάση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή με πρόσχημα τη δράση των περιβόητων «τζιχαντιστών» που προηγουμένως τα ίδια ακριβώς κέντρα εξόπλισαν και αξιοποίησαν, όπως προτίθενται να αξιοποιήσουν και τώρα για να ξαναπατήσουν τα άρβυλά τους στην περιοχή.

Με το βλέμμα και σε Βαλκάνια και Καύκασο

Παραπέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ε. Μαμαντιάροφ, με τον οποίο συζήτησαν για «θέματα διμερούς πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και εξέτασαν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ήταν η πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Γκ. Κβιρικασβίλι, με τον οποίο «συζήτησαν για θέματα διμερούς συνεργασίας, ενώ εξέτασαν και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η προσφυγική και η μεταναστευτική κρίση και η αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας της Γεωργίας με την ΕΕ».

Αργά, χτες, ώρα Ελλάδος, ο Κοτζιάς προγραμματιζόταν να έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου, Ι. Μουσταφά και Χ. Θάτσι, αντίστοιχα, να συναντηθεί, στη συνέχεια, με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε και, τέλος, να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ