ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τη λογική της ελεημοσύνης

Οι βουλευτές του Κόμματος καταψήφισαν χτες στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που δίνει 63 λεπτά του ευρώ την ημέρα στα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά νοικοκυριά

Κόντρα στη λογική της ελεημοσύνης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την κρίση
Κόντρα στη λογική της ελεημοσύνης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την κρίση
Με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο - κοροϊδία για τους εργαζόμενους, που προβλέπει έκτακτο επίδομα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, μιλώντας για προπέτασμα καπνού προκειμένου να περάσουν στη συνέχεια σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών».

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, η στάση όλων των κομμάτων απέναντι στον πυρήνα του συγκεκριμένου νομοθετήματος, επιβεβαιώνει τη στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους να μαζεύουν τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι που στήνει σε βάρος τους το κεφάλαιο. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει τόσο για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., όσο και για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της ελεημοσύνης στα λαϊκά στρώματα, αφού και σε παλιότερη δική του πρόταση νόμου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η προτεινόμενη «ενίσχυση» αναλογούσε σε ψίχουλα.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως «το μέγεθός της εξαντλείται στα 63 λεπτά ή στα 45 λεπτά την ημέρα που δίνετε ανά οικογένεια με τις ανάλογες προϋποθέσεις. Είναι στην πραγματικότητα μία μεγάλη κοροϊδία γι' αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε συνθήκες απόγνωσης, εξαιτίας των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Ο βουλευτής του Κόμματος ενέταξε το νομοθέτημα στο συνολικότερο σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, «μετά τις εκλογές, οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται και έχει επιλέξει να στηρίξει την τακτική της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εστιάζονται κυρίως στο να διαχυθεί, να παγιωθεί μια αντίληψη στα λαϊκά στρώματα ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία και ότι θα πρέπει η έκτακτη αυτή ανάγκη να ξεπεραστεί φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό μας, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες, στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά». Κατέληξε τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι «πρέπει να σταθούν όρθιοι, πρέπει να οργανωθούν, να αντισταθούν, να πυκνώσουν τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων».

Ολος ο πλούτος ανήκει στο λαό

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης επισήμανε αναφορικά με τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί κρίσης ότι «το 2000 υπήρχε ανάπτυξη. Ομως και τότε υπήρχε το 20% κάτω από το κατώτατο όριο της φτώχειας», τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι ντροπή να υπάρχει "όριο φτώχειας"». Επισήμανε ακόμα ότι από το 2001 έως το 2009 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν «πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ» και σήμερα «προσαρμόζεται η λαϊκή ανάγκη στα επιδόματα και τα φιλοδωρήματα».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, το ΚΚΕ προτείνει «ο εργαζόμενος λαός που παράγει τον πλούτο να τον κρατήσει για τον εαυτό του» και «ας πάρουν οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι αυτά τα φιλοδωρήματα». Τέλος, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «δε θα γίνουμε συνένοχοι σε μια πολιτική που θέλει να φανεί κοινωνικά ευαίσθητη και να δώσει άλλοθι στους επιχειρηματίες».

ΛΑ.Ο.Σ.
Χολή για το δίκιο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων

Σε ένα βαθιά ταξικό παραλήρημα, ο Γ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ επειδή υπερασπίζεται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης

Σε ένα αντεργατικό και αντικομμουνιστικό παραλήρημα επιδόθηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα «ήταν κεκτημένα μιας άλλης εποχής, κάτω από εκβιασμούς οι οποίοι έγιναν σε αδύναμες κυβερνήσεις που εύκολα προσχωρούσαν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο». Ως παράδειγμα ανέφερε το 14ο μισθό, λέγοντας πως «όταν ο Καραμανλής τσακώθηκε με τα ανάκτορα το 1963 και παρέλαβε ο Πιπινέλης, ήταν έωλος και μετέωρος στον ανένδοτο αγώνα που έκανε τότε ο Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης και οι άλλοι, προκειμένου να δημιουργήσει μια ευφορία έδωσε (σ.σ. ο Πιπινέλης) τον 14ο μισθό».

Επίσης, υποστήριξε ότι είναι ενάντια στην ανάπτυξη της χώρας το δικαίωμα στην απεργία, λέγοντας πως «όποιος θέλει, όποτε γουστάρει, κλείνει το εργοστάσιο». Οσον αφορά το ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι «ακούμε το ΚΚΕ να λέει "νόμος, δίκαιο, το δίκιο του εργάτη". Οχι, υπέρτατος νόμος είναι η πατρίδα. Στην πατρίδα εντάσσεται ο εργάτης και ο υπάλληλος και ο αγρότης και ο φοιτητής και ο άνεργος. Υπέρτατος νόμος είναι να σωθεί η πατρίδα. Και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες».

Ως γνήσιος κήρυκας των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο Γ. Καρατζαφέρης ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κοινωνία είναι αταξική και γι' αυτό πρέπει να πληρώσουν όλοι για μια κρίση που τη δημιούργησαν το κεφάλαιο και η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του. Και, βέβαια, αναγνωρίζει στο κόμμα του να παίζει ρόλο βαστάζου του κεφαλαίου, αλλά ενοχλείται και επιτίθεται στο ΚΚΕ επειδή το Κόμμα έχει από την ίδρυσή του επιλέξει την άλλη όχθη, αυτήν της εργατικής τάξης και με τη δράση του μπαίνει στο μάτι της αστικής τάξης και του συστήματος που την υπηρετεί.

Πληρωμένη απάντηση

Πληρωμένη απάντηση στον Γ. Καρατζαφέρη έδωσε κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. «Φαίνεται - είπε - ότι δε γνωρίζει την ιστορία του εργατικού, λαϊκού κινήματος της χώρας. Απέναντι σε πανίσχυρες κυβερνήσεις αλλά και μέσα από δικτατορίες, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα γενικότερα απέσπασε κεκτημένα, τα οποία τα θεωρεί ως τέτοια και τώρα, και παλεύει για να μην του τα πάρουν πίσω. Δηλαδή, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το οκτάωρο, ο μισθός, το μεροκάματο, η Κοινωνική Ασφάλιση». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν κλείνουν οι εργάτες τα εργοστάσια. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι εργοδότες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί αυτό προστάζει το συμφέρον τους. Δηλαδή οι δυόμισι χιλιάδες εργάτες του Λαναρά φταίνε που έκλεισε ο Λαναράς τα εργοστάσιά του;».

Τέλος, επισήμανε: «Για εμάς η πατρίδα δεν είναι κάτι ακαθόριστο. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεν ισχύουν τα κεκτημένα των εργαζομένων, γιατί τότε αυτομάτως φαίνεται ότι νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού και αυτό ταυτίζεται με την πατρίδα, όπως έγινε χτες και όπως έγινε και προχτές. Εμείς, ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μπορεί να δεχόμαστε επιθέσεις από μεγάλα συμφέροντα και από πολιτικούς παράγοντες. Ομως, δε θα τα διπλώσουμε. Θα είμαστε εκεί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να υπερασπιστούμε κεκτημένα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ
Ανέσυραν ξανά την εκλογολογία

Γαϊτανάκι δηλώσεων, με αφορμή σχετική τοποθέτηση του Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή

Στην προσφιλή μέθοδο της εκλογολογίας σαν εργαλείο για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, σε περίοδο μάλιστα όξυνσης των συνεπειών της κρίσης, κατέφυγαν χτες, σε πλήρη συντονισμό, ο ΛΑ.Ο.Σ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ακριβώς κλίμα υπηρετεί και η δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύτηκε χτες από το NEWSIT.GR, η οποία δείχνει μείωση της διαφοράς της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στις 7 μονάδες από τις 10,5 των εκλογών (ΠΑΣΟΚ 36,1%, ΝΔ 29,1%, ΚΚΕ με 5,6%, ΛΑ.Ο.Σ. 3,3%, ΣΥΡΙΖΑ 3,6%).Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μετακίνηση ψηφοφόρων του ΛΑ.Ο.Σ. προς τη ΝΔ φτάνει το 17%.

Το χορό άνοιξε η τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «το Μάρτιο μπορεί να έχουμε εκλογές», ζητώντας μάλιστα να υπάρξει «προβληματισμός» στη Νέα Δημοκρατία γι' αυτό το θέμα, με αφορμή την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας. Οπως σχολίασε ο Γ. Καρατζαφέρης, «παίρνω το περίστροφο που κράδαινε ο κ. Παπανδρέου πριν από τις εκλογές. Εσείς λέγατε εκλογές και μετά Παπούλιας. Το ίδιο πράγμα λέω και εγώ. Εκλογές και μετά Παπούλιας».

Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, ο οποίος υπονόησε συνεννόηση ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας ότι «υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις, οι οποίες κινούν τα νήματα για μία νέα γενική συνέλευση της "πολυκατοικίας", χρησιμοποιώντας μάλιστα και στη γενική συνέλευση ως "καρότο" το μήνα Μάρτιο, το μήνα δηλαδή που θα έχει οριστικοποιηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ακολούθησε αργά το μεσημέρι ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, στην οποία διευκρινιζόταν ότι για το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ισχύουν τα όσα έχει δηλώσει ήδη, δημοσίως, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Γ. Πεταλωτής, επικαλούμενος την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ανακίνηση του ζητήματος «πενήντα πέντε ημέρες μετά τις εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ