ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Πακέτο" με το Κυπριακό

Η επαναφορά στο προσκήνιο των τουρκικών θέσεων περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, καθώς συμπίπτει με την εμφάνιση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, εδραιώνει την εντύπωση ότι η αμερικανική διπλωματία έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει ως "σύνολο" τα δύο προβλήματα, αξιοποιώντας, κατά περίπτωση, όσους μοχλούς πίεσης έχει στη διάθεσή της.

Τις αμερικανικές διαθέσεις περιέγραψε, άλλωστε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην περιοχή: "Ο υπουργός Αμυνας, είπε, συζήτησε δύο πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που έχουν προταθεί από τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Σολάνα. Και προέτρεψε την Αγκυρα και την Αθήνα να αποδεχτούν αυτά τα ΜΟΕ ως τρόπο μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Το δεύτερο σημείο που επισήμανε ήταν η ανάγκη να εκμεταλλευτούν τη σημερινή ευκαιρία που παρουσιάζεται με την αποστολή Χόλμπρουκ, για να πετύχουν πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Μπέικον και πρόσθεσε πως "ο κ. Κοέν δήλωσε ότι και οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν την ένταση γύρω από την Κύπρο και ότι αυτή ίσως είναι μια ευκαιρία που δε θα παρουσιαστεί ξανά".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν παρέλειψε να επαναλάβει την αντίθεση των ΗΠΑ στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, όπως και την ανάγκη μείωσης των τουρκικών απειλών για καταστροφή των πυραύλων, προσθέτοντας πως εάν η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ οδηγήσει σε λύση, στην Κύπρο δε θα υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξη αυτών των πυραύλων.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει "προπαγανδιστικό" το έγγραφο που διένειμε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Το έγγραφο είναι γεμάτο νομικές και ιστορικές ανακρίβειες", δήλωσε ο πρέσβης Νετζατί Ουτκάν.

Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα νησιά που περιήλθαν στην Ελλάδα βάσει των Συνθηκών της Λοζάνης και των Παρισίων, είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι "αμφισβητεί το καθεστώς μικρών νησιών και νησίδων που δεν περιήλθαν ρητώς στην Ελλάδα".

Στις Συνθήκες της Λοζάνης (1923), των Παρισίων (1947) χρησιμοποιείται η έκφραση "εξαρτώμενα" και "παρακείμενα" νησιά, όμως δε σημειώνονται ποια νησιά εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι το καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών και των νησίδων που δεν αναφέρονται σε διεθνείς συμφωνίες δεν μπορεί να οριστεί "μονομερώς".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι και τα θαλάσσια σύνορα που εμφανίζονται στο χάρτη, που παρουσίασε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών, είναι "αυθαίρετα και λανθασμένα" και ότι "η Τουρκία έχει επανειλημμένως καλέσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση".

"Πράγματι η Ελλάδα είχε αρχίσει διάλογο μαζί μας για το εν λόγω θέμα τη δεκαετία του '50", είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι αργότερα η Ελλάδα απέσυρε τον εκπρόσωπό της από τις σχετικές συζητήσεις.

ΚΟ ΠΑΣΟΚ
"Επί της αρχής" ενωμένοι και νεοφιλελεύθεροι

Σε κάλεσμα για "δημιουργική ενότητα" προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε "ανοησίες" τα περί πρόωρων εκλογών

Με "συμφωνία επί της αρχής και συζήτηση επί των άρθρων" της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει εσωκομματικός "συγκερασμός" απόψεων για θέματα τακτικής, έληξε χτες η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Η συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος είχε όλα τα χαρακτηριστικά των μονότονων διαδικασιών - αγγαρεία,στις οποίες αναλώνεται το ΠΑΣΟΚ, και που περισσότερο μοιάζουν με πασαρέλα εμφάνισης των διαφόρων πτερύγων και ομάδων εντός του κόμματος. Διαδικασίες όπου, ως συνήθως, ο Κ. Σημίτης υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, κάνοντας επίκληση της... λαϊκής ετυμηγορίας, ενώ η "εσωκομματική αντιπολίτευση" επιδιώκει να προσθέτει "πόντους" στην προσπάθεια για κατοχύρωσή της ως εσωκομματική "τάση".Το τέλος, δε, των εν λόγω συνεδριάσεων, και της χτεσινής, συνοδεύεται από διακηρύξεις ομοφωνίας και ενότητας για την προώθηση των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, με τις "διαφωνίες" να περιφέρονται στους διαδρόμους της Βουλής και ενώπιον ανοιχτών μικροφώνων.

Χτες, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, που εισαγωγικά απέκλεισε το ενδεχόμενο υποτίμησης της δραχμής, επέλεξε χαμηλούς τόνους για να απευθυνθεί στους βουλευτές του και να παρουσιάσει τα κυβερνητικά"επιτεύγματα" για τα οποία "όχι μόνο μπορούμε, αλλά πρέπει, όλοι να είμαστε περήφανοι",όπως είπε... Ο Κ. Σημίτης βρήκε την ευκαιρία να καθησυχάσει την ΚΟ του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας "ανοησίες" τα διαρρεόμενα περί πρόωρων εκλογών. Πάντως, όταν ο Κ. Κουλούρης του αντέτεινε "δεν τους ξέρετε τους διαρροείς; Οι δικοί σας άνθρωποι είναι", ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει... Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι "είμαστε στη σωστή κατεύθυνση" και επανέλαβε ότι "σήμερα οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται όλες στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ". Ως μέγιστο επιχείρημα για την ορθότητα της πολιτικής της κυβέρνησης επικαλέστηκε την"άνοδο" του Χρηματιστηρίου... ενώ, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε άλλο κόσμο, υποστήριξε πως "έχουμε στην Ελλάδα επιτέλους για πρώτη φορά μια πολύπλευρη κοινωνική πολιτική"! Συνεχίζοντας, και εισερχόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις για τα Ελληνο - τουρκικά, ενώ δήλωσε: "με κανένα τρόπο δε δέχομαι ότι ακολουθούμε πολιτική "καλού παιδιού" στην εξωτερική πολιτική" (όπως ανέφερε ο Γ. Καψής). Επανερχόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση ο πρωθυπουργός έκανε για μια ακόμα φορά λόγο περί του ότι η διατήρηση της εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός (αποστροφή που είχε πρόσφατα θεωρηθεί απειλή για πρόωρες εκλογές), αλλά μέσο για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής πολιτικής. Μια πολιτική στυγνή και βαθιά ταξική που περνά μέσα από "αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης", όπως δήλωσε. Τόσο τα παραπάνω, όσο και τα μέτρα που λήφθηκαν για την "Ολυμπιακή" είναι "αναμφισβήτητα επιβεβλημένα",σύμφωνα με τον πρωθυπουργό... Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές υποστήριξε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες.

Δίνοντας δε το στίγμα της αντιλαϊκής "αποφασιστικότητας" που διαπνέει την κυβέρνηση, έσπευσε να απειλήσει τους εργαζόμενους με φράσεις όπως "δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε εκβιαστική στάση από συντεχνίες".

Η χαμηλών τόνων ομιλία του πρωθυπουργού καθόρισε και το κλίμα της συνεδρίασης. Η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" επέλεξε ανάλογη στάση, περιοριζόμενη σε σποραδικές προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ "εκσυγχρονιστών"- "αντιπολιτευομένων", με εξαίρεση τον Σ. Βαλυράκη, που μίλησε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και για "πραξικόπημα" με στόχο την εσωκομματική"καταστολή" που θα συνιστά μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οσο για τον Κ. Κουλούρη, μεταφέροντας το πρόβλημα των βουλευτών που έρχονται σε επαφή με το "δεν πάει άλλο" των πολιτών, μίλησε για αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά στρώματα και κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την έλλειψη "ψυχικής ενότητας" στο ΠΑΣΟΚ τον πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, απάντησε ότι δεν έχει μόνο ο ίδιος ευθύνη, αλλά όλοι όσοι έχουν υποχρέωση συμμετοχής στην προώθηση της ακολουθούμενης πολιτικής... Αναπάντητο, τέλος, άφησε ο πρωθυπουργός το αίτημα του Γ. Καψή για αναστολή της διαγραφής των 3 από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ(Κεδίκογλου, Κηπουρός, Γικόνογλου), ως απόδειξη της πρόθεσης για "δημιουργική ενότητα" στην οποία είχε αναφερθεί στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης.

Ν. Μπ.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

"Ξέρετε καλά ότι οι πιο βαριές αναλογικά φορολογίες που επιβλήθηκαν είναι στις τράπεζες, τα μεγάλα εισοδήματα, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία", είπε ο πρωθυπουργός, εν μέσω των κινητών τηλεφώνων να δονούν την αίθουσα από την αρχή μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Ακόμα και οι δικοί του έμειναν με ανοιχτό το στόμα μόλις το άκουσαν. Οσοι τον άκουσαν. Οι άλλοι μιλούσαν στο τηλέφωνο...

***

"Η πολιτική μας δεν είναι τίποτα άλλο από ακριβής και συνεπής υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων", κατά τον Κ. Σημίτη. Αλήθεια, σε ποιο σημείο των προεκλογικών σας εξαγγελιών κάνατε λόγο για υποτίμηση κύριε πρωθυπουργέ;

***

"Ας έχουμε όλοι το θάρρος να απαντήσουμε ότι αυτή η πολιτική είναι η μόνη που υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων", προέτρεψε τους βουλευτές του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σωστά. Χρειάζεται θάρρος σε βαθμό θράσους για να υποστηρίξουν μπροστά στο λαό τέτοια πράγματα.

***

"Ακόμα κι αυτοί που δε θέλουν να δουν το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, σύντομα θα το αναγνωρίσουν και θα το παραδεχτούν", είπε επίσης ο πρωθυπουργός. Αυτό σαν και εκείνο το "με σας θα τα πούμε αργότερα" δεν ακούγεται;..

***

"Αλλοι μιλάνε για νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση... κάποιοι παγιδεύονται στο άκουσμα της λέξης λιτότητα", παραπονέθηκε ο Κ. Σημίτης. Τουτέστιν, το νέο "εκσυγχρονιστικό" μήνυμα είναι "κλείστε τα μάτια, βουλώστε τα αυτιά και, κυρίως, σκύψτε το σβέρκο", διότι ο πρωθυπουργός ενοχλείται...

***

Μην ξεχάσουμε. Χτες κάποιοι βουλευτές εξάντλησαν το "σοσιαλιστικό" είναι τους σε παράπονα επειδή δεν έχει γίνει ακόμα πολιτικό μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου στη Βουλή, σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή. Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος της Βουλής παρείχε εξηγήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός εξήγησε για τα περί μνημείου Παπανδρέου και περί των προβλημάτων στις σχέσεις των "οικογενειών" του Α. Παπανδρέου.

***

Ουδείς έδωσε εξηγήσεις για την παντελή έλλειψη κάθε σχέσης με τη σοβαρότητα ορισμένων...

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με την τουρκική διεκδίκηση των 4 νησιών και τις δηλώσεις Πάγκαλου δήλωσε: "Το πρόβλημα είναι γνωστό. Απορώ γιατί δόθηκε η άποψη ότι ήταν άγνωστο. Είναι πάρα πολύ γνωστό, ότι το Αιγαίο έχει διχοτομηθεί, άρα δεν υπάρχουν αναγνωρισμένα σύνορα. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο κ. Πάγκαλος το ανέσυρε στη δημοσιότητα για να κάνει ο ελληνικός λαός "σκοτσέζικο ντους". Από τον τρόμο να περνάει στο συμβιβασμό. Και αντίθετα: Από τον συμβιβασμό στον τρόμο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ