Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Πακέτο" με το Κυπριακό

Η επαναφορά στο προσκήνιο των τουρκικών θέσεων περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, καθώς συμπίπτει με την εμφάνιση της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, εδραιώνει την εντύπωση ότι η αμερικανική διπλωματία έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει ως "σύνολο" τα δύο προβλήματα, αξιοποιώντας, κατά περίπτωση, όσους μοχλούς πίεσης έχει στη διάθεσή της.

Τις αμερικανικές διαθέσεις περιέγραψε, άλλωστε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην περιοχή: "Ο υπουργός Αμυνας, είπε, συζήτησε δύο πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που έχουν προταθεί από τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Σολάνα. Και προέτρεψε την Αγκυρα και την Αθήνα να αποδεχτούν αυτά τα ΜΟΕ ως τρόπο μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Το δεύτερο σημείο που επισήμανε ήταν η ανάγκη να εκμεταλλευτούν τη σημερινή ευκαιρία που παρουσιάζεται με την αποστολή Χόλμπρουκ, για να πετύχουν πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Μπέικον και πρόσθεσε πως "ο κ. Κοέν δήλωσε ότι και οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν την ένταση γύρω από την Κύπρο και ότι αυτή ίσως είναι μια ευκαιρία που δε θα παρουσιαστεί ξανά".

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν παρέλειψε να επαναλάβει την αντίθεση των ΗΠΑ στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, όπως και την ανάγκη μείωσης των τουρκικών απειλών για καταστροφή των πυραύλων, προσθέτοντας πως εάν η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ οδηγήσει σε λύση, στην Κύπρο δε θα υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξη αυτών των πυραύλων.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει "προπαγανδιστικό" το έγγραφο που διένειμε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Το έγγραφο είναι γεμάτο νομικές και ιστορικές ανακρίβειες", δήλωσε ο πρέσβης Νετζατί Ουτκάν.

Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα νησιά που περιήλθαν στην Ελλάδα βάσει των Συνθηκών της Λοζάνης και των Παρισίων, είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι "αμφισβητεί το καθεστώς μικρών νησιών και νησίδων που δεν περιήλθαν ρητώς στην Ελλάδα".

Στις Συνθήκες της Λοζάνης (1923), των Παρισίων (1947) χρησιμοποιείται η έκφραση "εξαρτώμενα" και "παρακείμενα" νησιά, όμως δε σημειώνονται ποια νησιά εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι το καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών και των νησίδων που δεν αναφέρονται σε διεθνείς συμφωνίες δεν μπορεί να οριστεί "μονομερώς".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι και τα θαλάσσια σύνορα που εμφανίζονται στο χάρτη, που παρουσίασε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών, είναι "αυθαίρετα και λανθασμένα" και ότι "η Τουρκία έχει επανειλημμένως καλέσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση".

"Πράγματι η Ελλάδα είχε αρχίσει διάλογο μαζί μας για το εν λόγω θέμα τη δεκαετία του '50", είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι αργότερα η Ελλάδα απέσυρε τον εκπρόσωπό της από τις σχετικές συζητήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ