Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Ποιες αλλαγές είναι αναγκαίες

Η παρέμβαση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ

"Η κατεύθυνση της αναθεώρησης του Συντάγματος κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει ανάγκη ο τόπος",υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής,τονίζοντας ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προτείνουν αλλαγές που έρχονται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα σε πιο αντιδραστική ακόμα κατεύθυνση, που θα ενισχύσει τα δεσμά της υποτέλειας.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που κατά το ΚΚΕ είναι αναγκαίες να γίνουν στο υπάρχον Σύνταγμα τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τη Βουλή.Ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών επιτροπών, περιορισμό της ασυδοσίας της κυβέρνησης, απαγόρευση κατάθεσης άσχετων τροπολογιών, νομοθετική πρωτοβουλία από το λαό για πρόταση νόμου υπογραμμένη από 20.000 πολίτες, σύμφωνη γνώμη της Βουλής πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης στα κοινοτικά όργανα.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Συνταγματική κατοχύρωση της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού και της τριτοβάθμιας σε επίπεδο περιφέρειας. Εκλογή όλων των οργάνων των ΟΤΑ με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία με απλή αναλογική.

Εκλογικός νόμος.Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Πρόεδρος Δημοκρατίας.Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην επαναφορά ορισμένων εξουσιών στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης είναι αντίθετο και στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του, γιατί ο Πρόεδρος "μπορεί να μην έχει σήμερα υπερεξουσίες, αλλά έχει όμως κάποιες ουσιαστικές αρμοδιότητες (διάλυση της Βουλής, διερευνητικές εντολές, αναπομπή νόμων κ. ά.) και καλό είναι να είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, να μην έχει μόνο ένα κόμμα την ευθύνη για την εκλογή του".

Ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.Πλήρης κατάργηση της εκτόπισης, πλήρης απαγόρευση της συγκέντρωσης πληροφοριών που αφορούν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Πλήρης αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κοινωνικό κεκτημένο.Το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατοχύρωση του λεγόμενου κοινωνικού κεκτημένου, δηλαδή τη συνταγματική πρόβλεψη ότι η παρεχόμενη από την κοινή νομοθεσία προστασία δεν επιτρέπεται να μειωθεί. Επίσης να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας.

Δικαιοσύνη.Η ηγεσία της δικαιοσύνης να εκλέγεται από ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό σώμα, που θα βάζει τέρμα στο καθεστώς της άμεσης εξάρτησης από την κυβέρνηση.

Διαδικασία αναθεώρησης.Θέση του ΚΚΕ είναι ότι η ψήφιση των υπό αναθεώρηση άρθρων θα πρέπει να γίνει με 151 ψήφους και όχι με 180, ώστε η ψήφιση των νέων διατάξεων από την επόμενη Βουλή να χρειάζεται την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, για να μην αφεθεί αποκλειστικά σε ένα κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ