Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Λέμε ΟΧΙ σ' ένα συντηρητικό Σύνταγμα

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη χτεσινή πρώτη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

"Σήμερα λέμε ΟΧΙ στην αναθεώρηση, όχι σε ένα συντηρητικό Σύνταγμα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι αύριο ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του και την ψήφο του θα πει ΝΑΙ σε ένα δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα".

Με την επισήμανση αυτή ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κινούνται "προς μία κατεύθυνση ποιο συντηρητική από αυτές που περιέχονται στο παρόν Σύνταγμα της χώρας". Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε συγκεκριμένα:

"Σήμερα, με δοσμένους τους συσχετισμούς στη χώρα μας και ευρύτερα με την ισχυρή παρουσία που έχουν οι πολυεθνικές, θα ήταν μεγάλη αφέλεια να ελπίζουν κάποιοι ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα που να κατοχυρώνουν τη Λαϊκή Κυριαρχία και Ανεξαρτησία, που να κατοχυρώνουν και να διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας.

Το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούμε ύστερα από τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και την αλλαγή στους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης, κυριαρχείται σήμερα από τις πολυεθνικές και την επιρροή που αυτές, μέσω των ιμπεριαλιστικών χωρών, προσπαθούν να ασκήσουν στους διεθνείς οργανισμούς, σε όλους τους τομείς της διεθνούς κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Ετσι οι βασικές επιδιώξεις των υπερεθνικών κέντρων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η άρση κάθε εμποδίου στην ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου, προβάλλονται από τα ισχυρά προπαγανδιστικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σαν υποχρεωτικά για τους λαούς του πλανήτη μας".

Πολλές από αυτές τις επιλογές, υπογράμμισε ο Ορ. Κολοζώφ, επιδιώκουν να τις κατοχυρώσουν όχι μόνο με νόμους και διατάγματα, αλλά με συνταγματικές διατάξεις και τόνισε:

"Ο κύριος λόγος αναθεώρησης του Συντάγματος είναι να εξασφαλιστεί και συνταγματικά η ανεμπόδιστη ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να προωθηθεί η λογική της υπερίσχυσης του Κοινοτικού Δικαίου, απέναντι ακόμη και στο Σύνταγμα της χώρας μας και τέλος να κατοχυρωθεί, όσο είναι δυνατόν, η μόνιμη πρόσδεση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτά προκύπτουν καθαρά από τις προτάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και δεν μπορεί να αποκρυβεί από περίτεχνες και αμφιλεγόμενες εκφράσεις, η θέληση της κυβέρνησης και της ΝΔ να υποταγεί πλήρως το Ελληνικό Δίκαιο, το Ελληνικό Σύνταγμα, σε τελευταία ανάλυση η Εθνική μας Ανεξαρτησία και κυριαρχία στα υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν μπορούν να κρύψουν τη θέλησή τους, να εμποδίσουν εξελίξεις αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον ο ελληνικός λαός το αποφασίσει, επικαλούμενοι τότε ότι είναι συνταγματική υποχρέωσή μας η παραμονή στην ΕΕ.

Η ενσωμάτωση στην ΕΕ απαιτεί και την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Ετσι, παρά τα όσα ακούγονται και σήμερα εδώ μέσα, περί κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προτείνονται αλλαγές στο άρθρο 25 από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, με τις οποίες προσπαθούν να νομιμοποιήσουν και συνταγματικά τη δρομολογημένη ήδη πολιτική τους για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση των κατακτήσεων του λαού μας.

Ενα προοδευτικό Σύνταγμα θα έπρεπε να κατοχυρώνει το "κοινωνικό κεκτημένο" και προστατεύει το λαό από τις κυβερνητικές επιθέσεις στα δικαιώματά του. Αντί για αυτό, προωθείται τροποποίηση, ώστε να οδηγηθούμε σε περικοπές κοινωνικών παροχών και συρρίκνωση δικαιωμάτων (ατομικών και κοινωνικών) στο κατώτερο δυνατό επίπεδο (στον πυρήνα του κάθε δικαιώματος όπως λέει η πρόταση)".

Η άλλη πρόταση

Σε τρεις άξονες κινείται η πρόταση του ΚΚΕ για μία δημοκρατική και προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο Ορ. Κολοζώφ. Οι άξονες αυτοί αφορούν:

- Στην κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στη διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας.

- Στην ουσιαστική κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

- Στη θεσμοθέτηση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

"Εάν θέλουμε να μιλάμε πραγματικά για ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από το Σύνταγμα, το πρώτο που θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε είναι ο λαός να είναι κυρίαρχος στον τόπο του", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Γι' αυτό προτείνουμε τη μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικά όργανα όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ. Γι' αυτό ζητάμε την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης από τη Βουλή για οποιαδήποτε πρόταση προωθείται για συζήτηση και απόφαση από τα κοινοτικά όργανα. Γι' αυτό ζητάμε το Σύνταγμα να απαγορεύει τις ξένες βάσεις στη χώρα μας και να καθιερώνει απαγόρευση των πυρηνικών και χημικών όπλων. Γι' αυτό ζητάμε κατάργηση της κατάπτυστης διάταξης που δίνει αυξημένη προστασία στο ξένο κεφάλαιο.

Ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας σημαίνει καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, ενίσχυση της Βουλής, ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος στα ΜΜΕ, προώθηση μορφών άμεσης δημοκρατίας".

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε:

"Οι προτάσεις του ΚΚΕ, που αποτέλεσαν στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος για πολλές δεκαετίες, για να γίνουν πράξη χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά οι πολιτικοί συσχετισμοί, το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ