Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι βιομήχανοι ζητούν, τώρα, και τα... ρέστα!

Η ηγεσία του ΣΕΒ απαιτεί, τώρα, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία με παράλληλη αύξηση για την οικιακή κατανάλωση

Ενώ η κυβέρνηση υιοθέτησε και επιβάλλει στις πλάτες του λαού, το σύνολο των προτάσεων των βιομηχάνων, οι τελευταίοι κάνοντας πράξη το γνωστό ρητό "τρώγοντας έρχεται η όρεξη", ζητούν και τα... ρέστα. Ακονίζουν μάλιστα τα "δόντια τους" και για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μειώσει το βιομηχανικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για βιομηχανική χρήση καλύπτοντας το κόστος με παράλληλη αύξηση του οικιακού τιμολογίου! Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΕΒ), η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το κλείδωμα των ισοτιμιών των νομισμάτων που συμμετέχουν στο ΕΥΡΩ.

Εκτιμώντας ότι οι επικείμενες αποφάσεις στις Βρυξέλλες, θα επηρεάσουν όχι μόνο τις 11 χώρες που συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα, αλλά το σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ καθώς και την παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,υποστήριξε ότι "το συμφέρον της χώρας είναι να μετέχουμε στην ΟΝΕ από 1/1/2001 και πως για την επιτυχία αυτού του σκοπού, θα πρέπει να πετύχουμε εγκαίρως τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ξεχωριστή σημασία έδωσε στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού, κάνοντας σαφές ότι το κόστος αυτό θα πρέπει να το πληρώσουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι.

"Για τη μείωση του πληθωρισμού, είπε, απαιτείται μια αυστηρή εισοδηματική πολιτική". Και εξηγώντας τι εννοεί, αναφέρθηκε στην κυβερνητική δέσμευση για αυξήσεις 2,5% στον δημόσιο τομέα και στην πρόταση των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα, για αυξήσεις στα κατώτατα, εξευτελιστικά, μεροκάματα και μισθούς, 2% από 1ης Γενάρη '98 και 2% από 1ης Ιούλη '98,με ρήτρα διορθωτικού σε περίπτωση που ο επίσημος πληθωρισμός ξεπεράσει το 4%. Η"εναλλακτική" πρόταση για διετή σύμβαση προβλέπει αυξήσεις για το '98, 2,5+1,5% και για το '99 αυξήσεις ίσες με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Κατά τα άλλα, οι βιομήχανοι χαρακτηρίζουν ως "οριακά ελάχιστες" τις διαρθρωτικές αλλαγές - τη λαίλαπα δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων και των αντεργατικών μέτρων που η κυβέρνηση κατά παρότρυνση των ίδιων εφαρμόζει - τονίζοντας ότι οι "αγορές δεν έχουν πειστεί ότι έχουμε επάρκεια αποφασιστικής βούλησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες". Αναφορικά με τη φημολογία περί νέας υποτίμησης, το προεδρείο του ΣΕΒ, συντάχθηκε με την άποψη της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας, τονίζοντας πως δεν έχουν τέτοιες ενδείξεις από την αγορά και πως εάν και εφ' όσον γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές η δραχμή δεν κινδυνεύει.Για το Χρηματιστήριο, τόνισαν ότι "ήταν αναμενόμενο ότι η πολύ ταχεία άνοδος θα έφερνε και μία αντίστοιχη πτώση" ενώ προέβλεψαν ότι "μεσοπρόθεσμα η πορεία θα είναι ανοδική με τα εκάστοτε βέβαια σκαμπανεβάσματα". Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Αν. Κανελλόπουλος,πάντως, επισήμανε ότι οι πολύ υψηλές τιμές στο Χρηματιστήριο καθιστούν απαγορευτική την ιδιωτικοποίηση.

Θέλουν και φτηνότερο ρεύμα

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως οι βιομήχανοι αξίωσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει "εδώ και τώρα" στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας (την οποία κατηγόρησαν ότι έχει ήδη καθυστερήσει). Παράλληλα, απαίτησαν να φροντίσει η κυβέρνηση ώστε η ΔΕΗ να μειώσει το τιμολόγιο κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη βιομηχανία της ΔΕΗ και - στα πλαίσια της λογικής"τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας" - να καλύψει το κόστος με παράλληλη αύξηση των τιμολογίων οικιακού ρεύματος.

Ο υπεύθυνος του ΣΕΒ για θέματα ενέργειας κ. Αργυρόπουλος,ξεκαθάρισε ότι ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, οι υποψήφιοι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν και η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε το 2001 που και για τη χώρα μας απελευθερώνεται η εν λόγω αγορά, οι ιδιώτες να είναι έτοιμοι να εισέλθουν σε αυτή. Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές και για απολύσεις προσωπικού στη ΔΕΗ,κάνοντας λόγο για υπεράριθμους.

Πάντως το αίτημα των βιομηχάνων για αύξηση των τιμολογίων, έχει εκφραστεί ήδη από την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, στη Βουλή, η οποία το εμφάνισε ως αναγκαιότητα για να διευκολυνθεί η είσοδος των ιδιωτών στην αγορά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ