Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι σύμπτωση;

Αραγε να είναι σύμπτωση; Τη μέρα που οι εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο γιορτάζουν την εργατική Πρωτομαγιά, τιμώντας τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης τους, οι "δεκαπέντε" στις Βρυξέλλες κηρύσσουν ιερό πόλεμο ενάντια σε οτιδήποτε έχει χαρακτηριστεί, αυτόν τον αιώνα, "εργατικό δικαίωμα". Είτε έτσι, είτε αλλιώς, είτε πρόκειται για σύμπτωση, είτε ήταν προσχεδιασμένο (πολύ περισσότερο) το γεγονός είναι σημαδιακό.

***

Η άρχουσα τάξη, οι πολυεθνικές, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, διαλαλούν ότι η ταξική πάλη ποτέ δε σταμάτησε, ότι ποτέ δεν αποδέχτηκαν τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, ότι τώρα ήρθε ή ώρα για τη μεγάλη ρεβάνς. Η πρόκληση είναι μεγάλη, ίσως η μεγαλύτερη που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από τότε που άρχισαν να κατακτούν και να θεμελιώνουν τα δικαιώματά τους στην ανειρήνευτη πάλη τους με την κεφαλαιοκρατία. Εξάλλου, αυτό που θεωρήθηκε θεμελιώδης κατάκτηση της εργατικής τάξης, πάνω στην οποίο στηρίχτηκαν όλες οι άλλες, το οκτάωρο, βρίσκεται στο στόχαστρο της επίθεσης.

***

Βέβαια, οι "δεκαπέντε" δε θα αποφασίσουν στις Βρυξέλλες την κατάργηση του οκτάωρου. Ομως το Ευρώ για το οποίο θα πανηγυρίσουν έχει ως προϋπόθεση και την κατάργηση του οκτάωρου, και την κατάργηση όλων των βασικών εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Πάνω σ' αυτά στηρίζεται η ΟΝΕ τους.

***

Οι πολυεθνικές, οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, μπορεί να πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρουν πίσω όσα υποχρεώθηκαν να παραχωρήσουν τα προηγούμενα χρόνια στους εργαζόμενους. Γνωρίζουν βέβαια ότι θα υπάρξει αντίδραση, αλλά υποστηρίζουν ότι μπορούν να κρατήσουν καλά κλεισμένο το καζάνι που βράζει, χωρίς τον κίνδυνο της έκρηξης. Αν όμως η έκρηξη του καζανιού είναι νομοτελειακό αποτέλεσμα των νόμων της φύσης και της φυσικής, η κοινωνική έκρηξη είναι νόμος της ιστορικής εξέλιξης. Την ταξική πάλη δεν την ανακάλυψαν ούτε οι αστοί, ούτε οι εργάτες, και επομένως δεν μπορεί και να την καταργήσει κανείς. Είναι το μόνιμο και σταθερό στοιχείο και κοινωνικής εξέλιξης. Αυτό το έμαθαν πανίσχυροι ηγεμόνες και ανίκητες αυτοκρατορίες, θα το μάθουν και αυτοί που υπερφίαλα δηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να γράψουν το "τέλος της ιστορίας".

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ