Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΟΠΕΡΕΤΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Σε ανοιχτή σύγκρουση με τον "εχθρό - λαό"
  • Αποδοκιμάστηκε η φαρσοκωμωδία από τη συντριπτική πλειοψηφία του ζακυνθινού λαού
  • Δήλωση - καταγγελία πολλών αιρετών

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τους πατριώτες της Ζακύνθου ήρθαν χτες οι Αμερικανοί διοργανωτές και οι ντόπιοι λακέδες τους, προκειμένου να υπερασπίσουν το πολυδιαφημισμένο συνέδριο - οπερέτα για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Λειτουργώντας σαν αφεντικά του τόπου, διέταξαν την αστυνομία να χτυπήσει τον "εχθρό λαό".

Από νωρίς χτες το πρωί πολλοί δημοκρατικοί πολίτες της Ζακύνθου συγκεντρώθηκαν έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου διαμαρτυρόμενοι για τις αυθαιρεσίες των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας και κάλεσαν τους αιρετούς αντιπροσώπους να μη νομιμοποιήσουν το συνέδριο. Κυριάρχησαν τα συνθήματα "ο λαός θυμάται, μην τους προσκυνάτε" και "θέλουμε αιρετούς αγωνιστές - όχι υποταγμένους υποστηρικτές".

Με την εμφάνιση στελεχών αμερικανικών πολυεθνικών, οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Τότε, στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας και ντόπιοι υπάλληλοί τους, διέταξαν την αστυνομική δύναμη, που ως τότε απλά παρακολουθούσε τη διαδήλωση, να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους. Ετσι οι αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους ήταν βαριά εξοπλισμένοι σαν να επρόκειτο να αντιμετωπίσουν επικίνδυνους εγκληματίες, άρχισαν να χτυπάνε, να προπηλακίζουν και να απωθούν τους διαδηλωτές. Οι συγκεντρωμένοι τους κάλεσαν να σταματήσουν φωνάζοντας πως "με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους Αμερικάνους κάνετε τις πλάτες" και διαλαλώντας πως "η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Σε ερώτηση του "Ρ" στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για το ποιος τους κάλεσε, εκείνος απάντησε πως τους κάλεσε το... "καθήκον", εννοώντας προφανώς σαν "καθήκον" του το να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικάνων αφεντικών χτυπώντας Ελληνες πολίτες. Ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων πρόσθεσε προκλητικά ότι "υπάρχουν νόμοι", που επιτρέπουν στους Αμερικάνους να αλωνίζουν στη χώρα μας, αλλά απαγορεύουν σε Ελληνες πολίτες να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν για την εθνική ανεξαρτησία. Τελικά η κατάσταση εκτονώθηκε και στην είσοδο του κτιρίου δημιουργήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα, που το ένα πλευρό της αποτελούσαν διαδηλωτές και το άλλο αστυνομικοί, μέσα από την οποία περνούσαν οι ελάχιστοι σύνεδροι.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών απείχε από τις εργασίες. Μάλιστα πολλοί από αυτούς ενώθηκαν με τους διαδηλωτές καλώντας τους συναδέλφους τους να αποχωρήσουν. Από τις εργασίες απείχε ο δήμαρχος Ζακύνθου Φώτης Λαδικός και η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Κανάρης και Γιώργος Μυλωνάς βρέθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές, όπως και ο αντιδήμαρχος του Ταύρου Κώστας Ζωγράφος και ο δημοτικός σύμβουλος Ταύρου Γιώργος Γκιουλμπαξιώτης,οι οποίοι αν και ήταν σύνεδροι, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.

Περιορισμένη συμμετοχή

Το συνέδριο άνοιξε τις εργασίες του με περιορισμένη συμμετοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως αντί των πολλών δημάρχων που είχαν αναγγελθεί συμμετείχαν εκπρόσωποι μικρών κοινοτήτων και στελέχη αμερικανικών εταιριών. Με το άνοιγμα των εργασιών έγινε φανερός ο πραγματικός στόχος του συνεδρίου, που δεν είναι άλλος από τη διαμάχη εταιριών για το ποια θα αναλάβει το "φιλέτο" των 300 δισ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό φάνηκε καθαρά από τους φακέλους που διανεμήθηκαν οι οποίοι ήταν απλά διαφημιστικά φυλλάδια των εταιριών. Μάλιστα ο φάκελος της LOCKHEED παρουσίαζε την... "απόλυτα σχετική με τη διαχείριση απορριμμάτων" δραστηριότητα της εταιρίας δείχνοντας ελικόπτερα, υποβρύχια, πολεμικά αεροσκάφη!!! Αυτό επίσης φάνηκε και από τους χαιρετισμούς των οργανωτών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου καθαριότητας Νομού Ζακύνθου και στέλεχος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Γ. Αρμένης,σημείωσε πως οι διοργανωτές επιθυμούν "να αποτελέσει το συνέδριο την απαρχή μιας νέας εποχής στον περιβαλλοντικό τομέα. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε το διάλογο και να χαράξουμε κοινές στρατηγικές".

Τελικά το συνέδριο μετατράπηκε σε "συνεργασία" δύο ομάδων, των αμερικανικών πολυεθνικών από τη μια και των αμερικανολατρών στελεχών του ΣΥΝ από την άλλη. Δεν είναι υπερβολή ότι μόνοι σχεδόν συνομιλητές των Αμερικανών ήταν στελέχη του ΣΥΝ, που με τη μια ή την άλλη ιδιότητα παρευρέθηκαν. Ούτε βέβαια είναι τυχαίος ο χαιρετισμός που απέστειλε η Δανάη Αντωνάκου εκ μέρους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπου χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" τη θεματολογία, η οποία θα φανεί "χρήσιμη" ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ομως αυτή η φαρσοκωμωδία αποδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ζακυνθινού λαού και όλων των Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι με τη στάση τους έδειξαν πως παρά τους λίγους ραγιάδες και υποταγμένους, οι Ελληνες αντιστέκονται στην εισβολή και κατοχή της χώρας από τις ξένες πολυεθνικές και πως ο ενωμένος αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος μπορεί να βάλει φραγμό στα επεκτατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

"Καταγγέλλουμε την αμερικανική πρεσβεία"

Χαρακτηριστική είναι η κοινή δήλωση που υπογράφουν οι αντιδήμαρχοι Ταύρου Κώστας Ζωγράφος,ο δημοτικός σύμβουλος Ταύρου Γιώργος Γκιουλμπαξιώτης,οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζακύνθου Κώστας Κανάρης και Γιώργος Μυλωνάς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Διονύσης Σιγούρος,στην οποία τονίζεται:

"Αποκαλύφθηκε ο χαρακτήρας του συνεδρίου - φιέστα που σε συνεργασία της αμερικανικής πρεσβείας με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Καθαριότητας πραγματοποιείται στη Ζάκυνθο, με αποχή μεγάλης μερίδας συνέδρων, που αντέδρασαν μ' αυτόν τον τρόπο στην προώθηση της αμερικανικής πολιτικής. Στο συνέδριο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για τα σκουπίδια αποκαλύφθηκε η πραγματική πρόθεση που είναι η διαφήμιση της σύγχρονης πολεμικής αμερικανικής τεχνολογίας.

Στο συνέδριο αποκαλύφθηκε η πρόθεση πώλησης στους Αμερικανούς του τομέα της ανακύκλωσης των σκουπιδιών της χώρας μας, που ανέρχεται στο ύψος των 300 δισ. δραχμών.

Καταγγέλλουμε της αμερικανική πρεσβεία, που με ψευδή επιχειρήματα "δήθεν παρεμπόδισης", θεωρώντας το Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου έδαφός της, έδωσε εντολή στην αστυνομική δύναμη να προπηλακίσει τους φιλήσυχους διαμαρτυρόμενους γι' αυτή τη φιέστα, επιδιώκοντας να κρύψει το βασικό της στόχο:

Να πλασάρει τη σύγχρονη πολεμική βιομηχανική της τεχνολογία.

Αλήθεια, ρωτάμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης: Από πότε δέχεται τις εντολές στα αστυνομικά όργανα να τις δίνει η αμερικανική πρεσβεία;

Καλούμε τον υπουργό κ. Λαλιώτη να μας ενημερώσει πώς χρηματοδοτεί ένα συνέδριο - μαϊμού, αφού από τους καταγραμμένους συνέδρους μόνο ένα μικρό ποσοστό συμμετείχε;

Να δηλώσουμε ότι η πλειοψηφία των αιρετών εξαπατήθηκε για τους πραγματικούς σκοπούς των διοργανωτών.

Χαιρετίζουμε την περήφανη πατριωτική απάντηση του ζακυνθινού λαού και των αιρετών που μετά από ενημέρωσή τους ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους και ξεσκέπασαν τις πραγματικές επιδιώξεις και στόχους αυτής της φιέστας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ