Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
ΟΧΙ στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • Καταψήφισε το Κόμμα στη Βουλή την είσοδο Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας
  • "Οχι" και από τον Γ. Καψή

Κατηγορηματικό "όχι" είπε χτες το ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, όπου ήρθε για συζήτηση και ψήφιση η Συνθήκη του ΒορειοΑτλαντικού Συμφώνου, με αντικείμενο την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας καταψήφισε το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι, εκτός των άλλων, η Σύμβαση επεμβαίνει και στα εσωτερικά άλλων χωρών. Το νόμο καταψήφισε και το ΔΗΚΚΙ, ενώ υπέρ τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επίσης, καταψήφισε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής. Ο ΣΥΝ δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Στρατής Κόρακας, "είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και παλεύουμε για τη διάλυσή του. Οπως και πολλοί από εσάς συναντηθήκατε μαζί μας στον αγώνα για τη διάλυση όλων των συνασπισμών. Ερχεστε σήμερα και ουσιαστικά ενισχύετε αυτόν τον συνασπισμό με τη διεύρυνση. Είμαστε λοιπόν αντίθετοι με τη διεύρυνση, διότι η διεύρυνση και η προώθηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ ενισχύουν έναν οργανισμό, από τον οποίο μόνο δεινά γνωρίσαμε. Είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστών για να αντιμετωπιστεί ο κομμουνιστικός κίνδυνος και για την καθυπόταξη των λαών".

Πρόσθεσε δε πως "είμαστε ακόμη αντίθετοι προς τη διεύρυνση από ευθύνη προς τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και ανεξαρτησίας των λαών και επίσης από αισθήματα αλληλεγγύης προς τους λαούς των χωρών, διότι δε θα θέλαμε να υποστούν ό,τι έχουμε υποστεί εμείς. Η συμμετοχή των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ σημαίνει υπαγωγή της αμυντικής τους δομής στο ΝΑΤΟ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, απεμπόληση της εθνικής τους ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού για την επιβολή της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και, επίσης, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξή τους στην ΕΕ. Σημαίνει ακόμη κατοχύρωση του σημερινού συστήματος, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και επιστροφή στην κατοχύρωση ενός νέου μεσαίωνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα αγαθά του ΝΑΤΟ φαίνονται από την πολιτική που ακολουθεί στα Βαλκάνια με την επέμβαση, εισβολή και καταδυνάστευση των λαών και με την πάση θυσία επιβολή των συμφερόντων των δυνάμεων που κυριαρχούν στο ΝΑΤΟ".

Κάνοντας ειδική αναφορά στα άρθρα της Σύμβασης που αφορούν το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως προϋπόθεση ένταξης, ο Στρατής Κόρακας τόνισε πως "αυτή τη στιγμή στην Τσεχία αποκλείονται από τις δημόσιες υπηρεσίες όλοι σχεδόν όσοι διατέλεσαν μέλη του προηγούμενου κυβερνητικού κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος. Υπάρχει ένα αδυσώπητο κυνήγι των κομμουνιστών. Στήνονται δίκες. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του νόμιμου Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχίας και Βοημίας - Μοραβίας σύρεται σε δίκη. Το ίδιο γίνεται και στην Ουγγαρία, όπου θεωρείται έγκλημα η ανάρτηση του σφυροδρέπανου, που είναι έμβλημα της εργατοαγροτικής συμμαχίας".

Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, ζητώντας αρχικά να αναβληθεί η συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον το ΝΑΤΟ παρεμβαίνει στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Εφόσον αυτό δεν έγινε δεκτό, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ