Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψάχνουν για "θύματα"

Θα θυμάστε βέβαια πόσο μας είχαν ζαλίσει επί χρόνια οι διάφοροι νεοφιλελεύθεροι για το "θαύμα" των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και τις "επτά τίγρεις" που, μετά την περσινή κρίση, αποδείχτηκαν χάρτινες. Τώρα, έρχονται πιο κοντά και επικαλούνται παραδείγματα κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Ιρλανδίας, κραδαίνοντας τα"θεαματικά" αποτελέσματα που παρουσιάζει σε διάφορους οικονομικούς δείκτες "ανάπτυξης".

"Ξεχνούν" όμως να αναφέρουν πώς έχουν κατακτηθεί αυτά τα"επιτεύγματα". Οπως προκύπτει και από ρεπορτάζ που δημοσίευσε η "Εξουσία", η συνταγή είναι απλή: Πλήρης ελευθερία στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και ξεζούμισμα των εργαζομένων. Ετσι, μειώθηκαν οι δαπάνες μισθοδοσίας και ταυτόχρονα μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής στα κέρδη των εταιριών, καθώς και ο συντελεστής των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα επιβλήθηκε η ευελιξία στην αγορά εργασίας και σημειώθηκε αλματώδης άνοδος της μερικής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 12%.

Προφανώς, οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού, ψάχνουν για θύματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ