Επισήμανε δε ότι ο επικείμενος νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος φοβίας και συμπληρώνει την οξύτατη εργοδοτική τρομοκρατία και τόνισε ότι ο «τρομονόμος» θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αντιμετώπιση της λεγόμενης λαϊκής τρομοκρατίας, δηλαδή του δικαιώματος του λαού να παλεύει.
Ο Κ. Σημίτης στην τοποθέτησή του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την προετοιμασία νόμου που θα απαγορεύει ουσιαστικά τις διαδηλώσεις, λέγοντας ότι «βρίσκεται σε επεξεργασία ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα συζητηθεί με τα κόμματα και θα αντικαταστήσει μία νομοθεσία η οποία υπάρχει στη χώρα από την εποχή της χούντας».
Για να δικαιολογήσει αυτή την αντιδημοκρατική προοπτική, επικαλέστηκε την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών από «ομάδες των 20, 50, 100 ατόμων που κλείνουν τους δρόμους». Ισχυρίστηκε ότι η κοινή γνώμη «δυσανασχετεί με αυτό το φαινόμενο και περιμένει από την κυβέρνηση να περιορίσει την κατάχρηση η οποία υπάρχει στα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει το Σύνταγμα, την κατάχρηση η οποία χαρακτηρίζεται από χωρίς μέτρο και χωρίς ευθύνη εκμετάλλευση».
Οσον αφορά τον «τρομονόμο», είπε ότι πρόκειται για νομοθεσία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο έχει λάβει μία τεράστια έκταση και η υπάρχουσα ποινική νομοθεσία δε βοηθά να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.
Η αστυνομία, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι αυτή που ήταν και «δεν υπάρχουν συνήθεις ύποπτοι, δεν υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι μονίμως διώκονται με το πρόσχημα της μίας ή της άλλης εκδήλωσης». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «την αυταρχικότητα την καλλιεργούμε αν καθόμαστε χωρίς αντίδραση απέναντι σε φαινόμενα κατάχρησης δικαιωμάτων ή σε φαινόμενα όπως το οργανωμένο έγκλημα».
Η Αλ. Παπαρήγα στην τοποθέτησή της κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφθεί τις επιλογές αυτές που είναι αντιλαϊκές και αντιδραστικές, άσχετα με το περιτύλιγμα με το οποίο πλασάρονται. Συγκεκριμένα τόνισε:
«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά από την πείρα μας και νομίζω ότι είναι ανάλογη η γενική πείρα ότι πολλές φορές στόχοι αντιλαϊκοί, αντιδραστικοί περιβάλλονται από επιχειρήματα και προσχήματα που από μία πρώτη ματιά φαίνονται λογικά.
Και τα δύο ζητήματα που θέσαμε, κατά τη γνώμη μας, είναι θεμελιώδη. Εμείς θέτουμε την ουσία των ζητημάτων, απορρίπτουμε τα προσχήματα, ακόμα και όταν στηρίζονται σε υπαρκτά προβλήματα.
Πρέπει να σας πω ότι η χαρά μας θα ήταν να ξανασκεφθείτε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και τους προβληματισμούς που κατά καιρούς έχουμε καταθέσει, όχι μόνο εμείς, αλλά εμείς και ευρύτερα οι επιστήμονες, οι κοινωνικοί παράγοντες, άνθρωποι που ανήκουν σε κόμματα πέραν του ΚΚΕ. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η λειτουργία ενός νόμου μέσα στη συγκεκριμένη κοινωνία μπορεί να πάρει άλλες διαστάσεις, πέρα από το γεγονός ότι και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι δεδομένη.
Θα πω λοιπόν πολύ συγκεκριμένα: Ο νόμος για τις διαδηλώσεις καμία σχέση δεν έχει κατά τη γνώμη μας με την προστασία των κυκλοφορούντων. Πρέπει να ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα στις συνθήκες που ζούμε, οι μορφές δράσης που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και η ένταση των μορφών δράσης είναι ανάλογες με τη μορφή της επίθεσης που δέχονται. Και αν θέλετε, από μία πλευρά το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι δρόμοι. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα ούτε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, μέσα στους χώρους εργασίας, πριν από όλα και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Και οι μορφές δράσης που θα χρησιμοποιούν θα είναι ανάλογες με την ένταση της επίθεσης που δέχονται.
Επομένως, ο νόμος που φέρνετε είναι για την κατάργηση των διαδηλώσεων, για την απαγόρευση, για τη δημιουργία κλίματος φοβίας και συμπληρώνει την οξύτατη εργοδοτική τρομοκρατία που υπάρχει και δεν υπάρχει καμία νομοθεσία η οποία προστατεύει τον εργαζόμενο στο χώρο της εργασίας από την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη βία και την κάθε μορφής τρομοκρατία που υπάρχει.
Δεύτερον, ο "τρομονόμος" δεν αφορά αυτό καθ' αυτό το οργανωμένο έγκλημα και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το οργανωμένο έγκλημα δε θα υπάρξει πολιτική δύναμη που δε θέλει να παταχτεί. Ολοι έχουμε παιδιά και όλοι ζούμε μέσα σε ένα περιβάλλον που πραγματικά αισθανόμαστε πολλές φορές ανασφαλείς για διάφορους λόγους.
Ο "τρομονόμος" όπως έρχεται και η αφετηρία του συνδέονται με την υπόθεση αντιμετώπισης της γνωστής τρομοκρατίας τύπου "17 Νοέμβρη". Μακάρι με αυτόν το νόμο να μπορούσατε να ανακαλύψετε αυτήν την ιστορία.
Η ιστορία "17 Νοέμβρη" ή κάτι ανάλογο δε βρίσκεται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Αλλο πράγμα το οργανωμένο έγκλημα. Εχει να κάνει με μυστικές υπηρεσίες και δεν πρόκειται να βρείτε τους υπεύθυνους σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και με τις υπηρεσίες εκείνων των δυνάμεων που καλλιεργούν έδαφος για τέτοιες οργανώσεις και τις οργανώνουν οι ίδιοι. Μπορεί να πιαστούν οι εκτελεστές αυτών των μυστικών υπηρεσιών, όταν θα αποφασίσουν οι πατεράδες τους και οι εμπνευστές τους να τις εναλλάξουν με μία άλλη μορφή.
Επομένως, ο "τρομονόμος" θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αντιμετώπιση της λεγόμενης λαϊκής τρομοκρατίας, δηλαδή του δικαιώματος του λαού να παλεύει. Και υπ' αυτήν την έννοια, θα θέλαμε να ξανασκεφθείτε. Είναι από τις μαύρες σελίδες, θα το έλεγα, αυτής της πολιτικής που ζούμε τα τελευταία χρόνια τόσο ο "τρομονόμος" όσο και η απαγόρευση των διαδηλώσεων».
Την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και την προσπαθεία φίμωσης των κοινωνικών και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων των εργαζομένων καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε προς το Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πατάκης, μετά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά του προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «Στέφενσων» για τη συνδικαλιστική και αγωνιστική του δράση.
Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής: «Αυτές τις ημέρες διώκεται από την ελληνική δικαιοσύνη σαν κοινός εγκληματίας, ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου "Στέφενσων" Γ. Μανουσογιαννάκης, γιατί συμμετέχει και πρωτοστατεί στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για δικαίωμα στη δουλιά και για πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας για άλλη μια φορά τη γνωστή τακτική της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων (διώξεις αγροτών και μαθητών) δε διστάζει να χρησιμοποιήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη για να προστατεύσει αφενός την ασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και αφετέρου να τρομοκρατήσει και να φιμώσει οποιαδήποτε κοινωνική και συνδικαλιστική διεκδίκηση των εργαζομένων. Ερωτάται το Συμβούλιο τι στάση θα κρατήσει απέναντι στην προκλητική κινητοποίηση των κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων και αν τελικά αυτή είναι η μόνη απάντηση που πρέπει να περιμένουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι».
Την επιχείρηση τρομοκράτησης του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού και γενικότερα λαϊκού κινήματος καταδικάζει και η γενικής συνέλευσης της ΠΕΜΕΝ επισημαίνοντας ότι οι διώξεις και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον πρόεδρο της Στέφενσων, Γ. Μανουσογιαννάκη, χτυπούν ευθέως τα συνδικαλιστικά δημοκρατικά δικαιώματα των ναυτεργατών και ενθαρρύνουν την ασύδοτη δράστη των μεσιτών, των ναυτικών πρακτόρων, το κύκλωμα σύγχρονης δουλεμπορίας που οργιάζει στην Ακτή Μιαούλη με διεθνείς διασυνδέσεις και άφθονο «μαύρο χρήμα». Η ΠΕΜΕΝ υπογραμμίζει στο ψήφισμά της ότι οι μηχανικοί συνεχίζοντας την πρωτοπόρα δράση τους απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών τώρα και δηλώνεται ότι θα αγωνιστούν για να καταργηθούν στην πράξη οι αποφάσεις που καταργούν τις Συνδικαλιστικές Δημοκρατικές Ελευθερίες μας.
Μετά από σχετική πρόταση της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταγγέλλει τη δικαστική δίωξη εναντίον του Μανουσογιαννάκη και συμπαραστέκεται «στο δίκαιο αγώνα για άρση των δικαστικών κυρώσεων, που του επιβλήθηκαν εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης». Η ΟΜΕ - ΟΤΕ σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες μας γυρίζουν χρόνια πίσω και ότι η δίωξη εναντίον του συνδικαλιστή στρέφεται ουσιαστικά ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Καλεί δε τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει άμεσα.
«Κατανοούμε την ανάγκη για πιο σκληρή νομοθεσία...» δήλωνε στις αρχές του Μάρτη ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, αναφερόμενος στον «τρομονόμο» της κυβέρνησης. Είχε τονίσει, μάλιστα, ότι οι εκπρόσωποι των βρετανικών υπηρεσιών θα μείνουν αρκετό χρόνο στη χώρα μας «συνεργαζόμενοι» με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, διότι η επίλυση δολοφονικών ενεργειών μπορεί να κρατήσει καιρό.
Ετσι φροντίζουν να κρατούν συνέχεια «ζεστό» το θέμα της διαλεύκανσης της δολοφονίας του ταξιάρχου Σ. Σόντερς που είχε γίνει πέρσι από τη «17Ν». Αυτό το πετυχαίνουν με επισκέψεις αξιωματούχων της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα, με την αποκαλούμενη συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Σκότλαντ Γιαρντ, με επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στο Λονδίνο, όπου ξεναγούνται στα υπερσύγχρονα εργαστήρια ανάλυσης βιογενετικού υλικού, με τη μόνιμη παραμονή πρακτόρων στη χώρα μας, με μνημόσυνα, κοσμικές εκδηλώσεις στη μνήμη του δολοφονημένου αξιωματικού, δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων για την ανάγκη σκληρότερης νομοθεσίας και εγρήγορσης των ελληνικών αρχών για το... χτύπημα της τρομοκρατίας, δημοσιεύματα εφημερίδων ότι η συνεργασία και η παροχή υψηλής τεχνολογίας στην ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει. Τελευταία κίνησή τους στην... αντιτρομοκρατική σκακιέρα αποτέλεσε η προχτεσινή δήλωση του αρχηγού της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα παραδοθεί στις ελληνικές αρχές έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ για τη «17Ν».
Εκτιμούν, δε, ότι θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης και τη σύλληψη των μελών της. Μάλιστα, στη σχετική ανταπόκριση της «Ελευθεροτυπίας» από το Λονδίνο αναφέρεται ότι οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι η «17Ν» αποτελείται από πολλαπλούς πυρήνες που δρουν σχετικά ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Η έκθεση κάνει λόγο για επανεξέταση ορισμένων μαρτύρων τρομοκρατικών υποθέσεων, ενώ εντοπίζει παραλείψεις της ΕΛ.ΑΣ. στον έλεγχο και τη διαχείριση του χώρου στον οποίο πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική ενέργεια.
Ετσι κατορθώνουν, μαζί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, να μεταβάλουν τη... συνεργασία με τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε μόνιμη και μακροπρόθεσμη παρουσία στη χώρα μας. Παρουσία που τους εξασφαλίζει και τον έλεγχο των «ευαίσθητων» κατασταλτικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους.
Επίσης προσπαθούν να δείχνουν την εικόνα ότι στο θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας «κάτι κινείται». Δείχνουν, δε, να είναι έτοιμοι, με τις ελληνικές αρχές, να «βγάλουν στον αέρα» υπόθεση, αλλά περιμένουν το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, την ψήφιση του «τρομονόμου» για να τους «λυθούν τα χέρια». Ετσι δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να εμφανιστεί ανάλογη υπόθεση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα δικαιολογηθούν οι αυταρχικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και η στενή συνεργασία ελληνικών, βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών. Στόχος αυτή τη φορά δε θα είναι οι «συνήθεις ύποπτοι». Καταβάλλεται προσπάθεια η υπόθεση που θα εμφανίσουν να είναι «επιτυχία» και όχι μια «φούσκα» που θα τους εκθέσει με μια ανεπιθύμητη δικαστική της εξέλιξη.
Στο μεταξύ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι αρμόδιες υπηρεσίες του είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τις διατάξεις του «τρομονόμου» που τις αφορούν. Ετσι θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για τη συγκέντρωση και επεξεργασία του υλικού των τηλεφωνικών υποκλοπών. Θα δημιουργηθεί αρχείο βιογενετικού υλικού υπόπτων αλλά και εκκρεμών υποθέσεων. Θα συσταθεί υπηρεσία προστασίας μαρτύρων και αναμένεται η προμήθεια συσκευών παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας.
«Ο τρομονόμος δεν πρέπει να περάσει!» Με αυτό το σύνθημα την επόμενη Τετάρτη 4 Απρίλη, μαζικοί φορείς του Ιλίου διοργανώνουν εκδήλωση αντίστασης στον τρομονόμο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου, στον Αγ. Φανουριο, στις 7.30 το βράδυ.
Στην Πρωτοβουλία Φορέων Ιλίου ενάντια στον τρομονόμο συμμετέχουν: η Δημοκρατική Ενότητα Ιλίου, η Δημοτική Ενότητα Ιλίου, η Δημοτική Κοινωνική Κίνηση Ιλίου, η Ενωση Γονέων Ιλίου, το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Εμπορικός Σύλλογος, το τοπικό Παράρτημα της ΔΗΚΕΒΕ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων, η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου.
«Την αυταρχικότητα την καλλιεργούμε αν καθόμαστε χωρίς αντίδραση απέναντι σε φαινόμενα κατάχρησης δικαιωμάτων ή σε φαινόμενα όπως το οργανωμένο έγκλημα»!
Αυτό δήλωσε ανερυθρίαστα ο πρωθυπουργός, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τον «τρομονόμο» και το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων. Νωρίτερα, είχε φροντίσει να διευκρινίσει ότι με τον όρο «κατάχρηση δικαιωμάτων» εννοεί τις κινητοποιήσεις ολιγάριθμων ομάδων που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες τους.
«Κατάχρηση δικαιώματος» αποτελεί λοιπόν για τον Κ. Σημίτη η χρήση του μόνου «όπλου» που διαθέτουν οι εργαζόμενοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Και χρέος της κυβέρνησης να περιορίσει την κατάχρηση. Κανένα χρέος όμως δε νιώθει η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον περιορισμό της ολοένα και αυξανόμενης ανοιχτής τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς σε βάρος εργαζομένων, ανυπεράσπιστων τις περισσότερες φορές. Και πώς να νιώθει βέβαια όταν είναι η ίδια με την πολιτική της αυτή που αποθρασύνει τους εργοδότες και αυτή που επικυρώνει την αυθαιρεσία τους, νομοθετώντας όσα αντεργατικά μέτρα εφαρμόζονται παράνομα στους χώρους δουλιάς.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να σιωπά ο πρωθυπουργός και να μη μιλά για «καταχρήσεις δικαιωμάτων» από αυτούς που ελάχιστα δικαιώματα τους έχουν απομείνει πια. Είναι προτιμότερο να αναζητήσει άλλου είδους πειστικότερα προσχήματα για τα όσα αντιδραστικά μεθοδεύει η κυβέρνησή του.
Οσο για την εξίσωση των δύο «φαινομένων», της «κατάχρησης δικαιωμάτων» δηλαδή και του «οργανωμένου εγκλήματος», δεν αποτελεί παρά έμμεση ομολογία πως για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτά τα δύο μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι». Και είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική εναντίον ποιων θα στραφούν τα «τρομο-νομοσχέδια». Τι διαδηλωτής, τι εγκληματίας; Ενα και το αυτό για την κυβέρνηση. `Η καλύτερα διαδηλωτής ίσον εγκληματίας. Λογαριάζει όμως χωρίς τον «ξενοδόχο».