ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Κατάργηση νομαρχιών, νέα συγχώνευση δήμων

Τα κυβερνητικά σχέδια, που προβλέπουν και θεσμοθέτηση Περιφερειακής «Αυτοδιοίκησης», κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της ΕΕ, παρουσίασε χτες σε ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη νέα περιφερειακή διάρθρωση της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών. Ετοιμάζουν λιγότερες περιφέρειες, θεσμοθέτηση Περιφερειακής «Αυτοδιοίκησης» ελεγχόμενης από την κυβέρνηση, κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νέες αναγκαστικές συγχωνεύσεις δήμων. Ο υπουργός επανέλαβε και τις κυβερνητικές προτάσεις για το νέο εκλογικό νόμο, προεξοφλώντας ότι θα ψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβρη.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του υπουργείου, μέσα από φιοριτούρες και λογοπαίγνια, παρουσίασε ως νέο εθνικό στόχο, η Ελλάδα να επιτύχει την «πραγματική σύγκλιση» στη ζώνη της ΟΝΕ. Γι' αυτό - είπε - χρειάζεται η «εσωτερική ανασύνταξη της χώρας» στο τρίπτυχο «αποκέντρωση της διακυβέρνησης - περιφερειακή ανασυγκρότηση - κράτος υπέρ πολιτών».

Για τον εκλογικό νόμο επανέλαβε τα ήδη γνωστά. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι «με σχετικά μικρό ποσοστό το πρώτο κόμμα κάνει σχεδόν πάντοτε αυτοδύναμη Κυβέρνηση». Οπως και ότι «το κατώφλι της αυτοδυναμίας παραμένει χαμηλό και άρα για τα δεδομένα του πολιτικού διπολισμού κατοχυρώνει τη σταθερή κυβέρνηση». Με το βλέμμα στην πλατεία Κουμουνδούρου σημείωσε ότι με την κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 9, επιτρέπονται και ενισχύονται οι προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες πριν τις εκλογές. Οτι έτσι γίνεται πράξη το «πάγιο αίτημα για διεύρυνση της πολιτικής βάσης της άσκησης της εξουσίας με την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτόνομης υπόστασης των κομμάτων».

Κατόπιν περιέγραψε τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας: «Αναδιαρθρώνουμε γεωγραφικά και διοικητικά τις Περιφέρειες της χώρας», σημείωσε και προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει μετά το τέλος εφαρμογής του 3ου ΚΠΣ, επειδή «το βάρος της επόμενης αναπτυξιακής φάσης (σ.σ.: 4ο ΚΠΣ) οφείλουν να το σηκώσουν λιγότερες, μεγαλύτερες και ισχυρότερες Περιφέρειες». Κατά πληροφορίες, θα είναι 8 με 9 από 13 σήμερα.

Εκανε λόγο για «αναβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης στην Περιφέρεια, με τη θεσμοθέτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της περιφερειακής διακυβέρνησης», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς απεργάζονται στο ΠΑΣΟΚ. Μετά υποσχέθηκε θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά ως «μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», με «ισχυρό Περιφερειακό Συμβούλιο» με «ενσωματωμένες τις σημερινές νομαρχίες και νομαρχιακές υπηρεσίες σ' αυτή και με τους αιρετούς νομάρχες εκτελεστικά της όργανα».

Αυτό ακόμα κι αν δε σημαίνει κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, συνεπάγεται ότι τα Νομαρχιακά Συμβούλια θα κάνουν ό,τι τους πει ο Περιφερειάρχης. Ο τελευταίος, αν και εκλεγμένος, θα υπόκειται σε «κοινοβουλευτικό» - στην πραγματικότητα κυβερνητικό έλεγχο - όπως σήμερα γίνεται με τους δήμους και τις νομαρχίες. Ενας έλεγχος που το βασικό του πλαίσιο συναποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, στο δε εθνικό επίπεδο θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με διάφορες διατάξεις ως έλεγχος νομιμότητας.

Ομως, όπως προειδοποιεί εδώ και χρόνια το ΚΚΕ, όλο αυτό το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο προωθεί ουσιαστικά ελέγχους σκοπιμότητας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα όταν π.χ., το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας διώχτηκε - βάσει του νόμου - από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή στήριξε οικονομικά απόρους.

Πίσω στα λεγόμενα Σκανδαλίδη: Για να καλύψει η κυβέρνηση την υποβάθμιση - ή και κατάργηση των νομαρχιών - προωθεί τη «διεύρυνση της αναπτυξιακής οντότητας του σύγχρονου Δήμου σε επίπεδο επαρχίας με τη μορφή υποχρεωτικών και από τα πάνω καθορισμένων Συμπολιτειών». Ξέρει απ' αυτά το ΠΑΣΟΚ... όρα και τις αναγκαστικές συνενώσεις του «Καποδίστρια». Επιβάλλεται, λοιπόν, ένα σχήμα «Δήμου, Συμπολιτείας και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», όπως ο ίδιος ο υπουργός το κατονόμασε, σε αντίθεση με τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού και Περιφερειακή Διοίκηση.

Τέλος, έκανε σαφές ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι το Νοέμβρη. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ οργανώνει μεγάλη Συνδιάσκεψη αρκετά πριν την ψήφισή του τη «θεσμική και διοικητική συγκρότηση της Δημοκρατίας».


ΒΟΥΛΗ
Δικομματική κόντρα εντυπώσεων για το «πόθεν έσχες»

Στην αίθουσα της Βουλής μεταφέρθηκε χτες η κόντρα των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για το θέμα της διαφάνειας. Αφορμή, η συζήτηση της τροπολογίας της Νέας Δημοκρατίας για αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων από το 1974. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα μετά από αίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την τροπολογία υπερψήφισε το ΚΚΕ. Ομως ο εκπρόσωπός του Αντώνης Σκυλλάκος, διασαφήνισε ότι κάθε άλλο παρά αγγίζει την ουσία της υπόθεσης: «Εν προκειμένω κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελέγξουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «περιορισμένο ζήτημα» την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος προκάλεσε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει προτάσεις για όσους πραγματικά επιθυμούν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Πρότεινε συγκεκριμένα «όλες οι συμμετοχές και οι τίτλοι να είναι ονομαστικοί» καθώς και την απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων! Συμπλήρωσε όμως ότι «μας λέτε πως δε γίνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο, λόγω της ελεύθερης αγοράς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της παγκοσμιοποίησης».

Οσον αφορά στο θέμα της άρσης του απορρήτου ο Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε «τι γίνεται με το επιχειρηματικό απόρρητο;». «Γιατί να ελέγχουμε το πόθεν έσχες του βουλευτή», σημείωσε, «και όχι του Κόκκαλη ή του Βαρδινογιάννη; Να μπουν στα βιβλία τους και να τους κάνουν φύλλο και φτερό. Να μπορεί οποιοσδήποτε - και η Επιτροπή της Βουλής και η Εφορία - να ανατρέξει και να δει τι γίνεται με το επιχειρηματικό απόρρητο και πού δίνουν τα χρήματα αυτοί οι επιχειρηματίες». Σημείωσε, όμως, ότι «η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι άβατο και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία». Κατέληξε, λέγοντας πως «δε θα γίνεται τίποτε με το "πόθεν έσχες" όσο έξυπνες και πονηρές σωστές προσθήκες και αν κάνουμε κάθε τόσο. Οι επιτήδειοι, αυτοί που λαδώνονται, θα βρίσκουν τρόπο».

Στη συζήτηση παρενέβη χτες ο Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια «κουκουλώματος» και τονίζοντας πως «δε θέλει να ελέγξει όσους διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα» σε μια «προσπάθεια διαιώνισης και ενίσχυσης του καθεστώτος της ατιμωρησίας». Παράλληλα, επισήμανε ότι οι χρηματιστηριακοί κωδικοί των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής. Τοποθετούμενος ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «μνημείο γενικολογίας και προχειρότητας» την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι είναι χρονοβόρα και ανεφάρμοστη. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση για «σκανδαλολογία». Υπέρ την τροπολογίας τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

  • Με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά ψηφίστηκαν χτες τα επίμαχα άρθρα 3,4 και 5 στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία για το νομοσχέδιο της εισαγωγής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.

Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΓΛΕΖΟΥ
«Τέτοιου είδους δηλώσεις... οδηγούν σε πονηρές σκέψεις»

Με αφορμή σημερινές ανακοινώσεις του Μανώλη Γλέζου στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Είναι γνωστό στον κ. Γλέζο και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ότι το ΔΗΚΚΙ από το έτος 1997 συστηματικά και με ειλικρίνεια ανέπτυξε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενότητα της δράσης των αριστερών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο δικομματισμό, γιατί αυτή η Ενότητα για μας είναι ζήτημα στρατηγικής επιλογής και ιστορικής αναγκαιότητας και όχι προσωπικών στρατηγικών ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Γνωρίζει ασφαλώς ο κ. Γλέζος και τις αλλεπάλληλες επιστολές του προέδρου του ΔΗΚΚΙ προς τις ηγεσίες του ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και άλλων κινήσεων και τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τις ηγεσίες αυτές, προκειμένου να τις πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της Ενότητας. Γνωρίζει επίσης ο κ. Γλέζος την προσπάθεια που έκανε το ΔΗΚΚΙ και ο πρόεδρός του για κοινή κάθοδο στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Πλην όμως οι ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, δεν ήθελαν και δε θέλουν να καθίσουμε, όλοι μαζί, στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα ο ΣΥΝ, όπως είναι γνωστό, προτίμησε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ σε πολλούς Δήμους και Νομαρχίες της χώρας.

Μετά από όλα αυτά, που είναι γνωστά σε όλους τους Ελληνες πολίτες, είναι τουλάχιστον, άδικο και αποπροσανατολιστικό των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, στην κρίσιμη πολιτικά περίοδο που διανύουμε, ο κ. Γλέζος στο άρθρο και σε παρόμοιες ανακοινώσεις του στον Τύπο να κατηγορεί όλες τις ηγεσίες των αριστερών κομμάτων για αδικαιολόγητη άρνησή τους να συμβάλλουν στην Ενότητα της δράσης της Αριστεράς. Τέτοιου είδους ισοπεδωτικές ενέργειες και δηλώσεις, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, οδηγούν σε άλλες πονηρές σκέψεις και δε συμβάλλουν στο στόχο που εμφανίζονται να επιδιώκουν, αφού σαφώς καλύπτουν πολιτικές ευθύνες και δημιουργούν συγχύσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ