Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματική κόντρα εντυπώσεων για το «πόθεν έσχες»

Στην αίθουσα της Βουλής μεταφέρθηκε χτες η κόντρα των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για το θέμα της διαφάνειας. Αφορμή, η συζήτηση της τροπολογίας της Νέας Δημοκρατίας για αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων από το 1974. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα μετά από αίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την τροπολογία υπερψήφισε το ΚΚΕ. Ομως ο εκπρόσωπός του Αντώνης Σκυλλάκος, διασαφήνισε ότι κάθε άλλο παρά αγγίζει την ουσία της υπόθεσης: «Εν προκειμένω κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελέγξουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «περιορισμένο ζήτημα» την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος προκάλεσε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει προτάσεις για όσους πραγματικά επιθυμούν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Πρότεινε συγκεκριμένα «όλες οι συμμετοχές και οι τίτλοι να είναι ονομαστικοί» καθώς και την απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων! Συμπλήρωσε όμως ότι «μας λέτε πως δε γίνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο, λόγω της ελεύθερης αγοράς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της παγκοσμιοποίησης».

Οσον αφορά στο θέμα της άρσης του απορρήτου ο Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε «τι γίνεται με το επιχειρηματικό απόρρητο;». «Γιατί να ελέγχουμε το πόθεν έσχες του βουλευτή», σημείωσε, «και όχι του Κόκκαλη ή του Βαρδινογιάννη; Να μπουν στα βιβλία τους και να τους κάνουν φύλλο και φτερό. Να μπορεί οποιοσδήποτε - και η Επιτροπή της Βουλής και η Εφορία - να ανατρέξει και να δει τι γίνεται με το επιχειρηματικό απόρρητο και πού δίνουν τα χρήματα αυτοί οι επιχειρηματίες». Σημείωσε, όμως, ότι «η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι άβατο και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία». Κατέληξε, λέγοντας πως «δε θα γίνεται τίποτε με το "πόθεν έσχες" όσο έξυπνες και πονηρές σωστές προσθήκες και αν κάνουμε κάθε τόσο. Οι επιτήδειοι, αυτοί που λαδώνονται, θα βρίσκουν τρόπο».

Στη συζήτηση παρενέβη χτες ο Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια «κουκουλώματος» και τονίζοντας πως «δε θέλει να ελέγξει όσους διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα» σε μια «προσπάθεια διαιώνισης και ενίσχυσης του καθεστώτος της ατιμωρησίας». Παράλληλα, επισήμανε ότι οι χρηματιστηριακοί κωδικοί των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής. Τοποθετούμενος ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «μνημείο γενικολογίας και προχειρότητας» την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι είναι χρονοβόρα και ανεφάρμοστη. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση για «σκανδαλολογία». Υπέρ την τροπολογίας τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

  • Με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά ψηφίστηκαν χτες τα επίμαχα άρθρα 3,4 και 5 στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία για το νομοσχέδιο της εισαγωγής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ