Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ
Ενισχύουν το ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουν την... ειρήνη!

«Πακέτο» συμβάσεων για τη διεύρυνση του προσωπικού που θα εκπαιδεύεται στο, συνεργαζόμενο με το ΝΑΤΟ, κέντρο εκπαίδευσης που εδρεύει στο Κιλκίς κυρώθηκε χτες στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού. Με βάση τις δυο συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση τον περσινό Σεπτέμβρη, στρατιωτικό προσωπικό από την Κροατία και τη Σουηδία θα μπορούν να προσέρχονται και να εκπαιδεύονται στο «Επιχειρησιακό κέντρο υποστήριξης της Ειρήνης», όπως αποκαλείται το ΝΑΤΟικό εκπαιδευτήριο.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, χαρακτήρισε μάταιο «το να συζητάμε για ειρήνη με το ΝΑΤΟ και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς» θυμίζοντας τους πολέμους που έχει δημιουργήσει η «Συμμαχία» στη Βαλκανική. Τόνισε παράλληλα πως «τέτοιοι οργανισμοί υπήρχαν και στο παρελθόν, στις ΗΠΑ πήγαιναν Έλληνες αξιωματικοί και δέχονταν διάφορες «επεξεργασίες» ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα». Κατέληξε λέγοντας ότι και με αυτές τις συμβάσεις «υπηρετείται η Νέα Τάξη πραγμάτων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Αμυνας Θόδωρος Κοτσώνης δήλωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική είναι «είναι μια υπαρκτή κατάσταση» υποστηρίζοντας πως «η εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια προϋπήρχε του ΝΑΤΟ» και σε αυτή την περίοδο «είμαστε σε μια περίοδο όπου βλέπουμε να αναπτύσσεται μια συνεργασία». Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Καλαντζάκου τονίζοντας ότι το κόμμα της στηρίζει αυτές τις προσπάθειες. Θετική απέναντι στην κύρωση των συμβάσεων ήταν και η εισηγήτρια του ΣΥΝ, Μαρία Δαμανάκη, που... προσπερνώντας το ρόλο του εκπαιδευτικού κέντρου στο Κιλκίς δήλωσε ότι «εφόσον η κυβέρνηση της Κροατίας και της Σουηδίας επιθυμούν να έρθουν εδώ εκπαιδευόμενοι δεν μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση, ψηφίζουμε τη συμφωνία».

Παράλληλα χτες στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε η αποκαλούμενη «Κίρρωση Τέταρτου Πρωτοκόλλου για την ειρηνευτική δύναμη ΝΑ Ευρώπης» που αφορά στην ανάπτυξη πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και στη χώρα μας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοθέτημα, ενώ έκανε λόγο για «πρωτόκολλο προσαρμογής επί το ΝΑΤΟϊκότερον της συμφωνίας για τη λεγόμενη πολυεθνική δύναμη της ΝΑ Ευρώπης», που -όπως είπε- «αποτελεί περιφερειακό τμήμα της Νέας Τάξης πραγμάτων από το ΝΑΤΟ. Οπου δε θέλουν να πάνε μόνοι τους οι Αμερικανοί με τους Εγγλέζους θα στέλνουν τους περιφερειακούς» προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω αν αύριο θα μας ζητήσουν να πάμε στη Συρία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ