Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Κατάργηση νομαρχιών, νέα συγχώνευση δήμων

Τα κυβερνητικά σχέδια, που προβλέπουν και θεσμοθέτηση Περιφερειακής «Αυτοδιοίκησης», κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της ΕΕ, παρουσίασε χτες σε ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη νέα περιφερειακή διάρθρωση της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών. Ετοιμάζουν λιγότερες περιφέρειες, θεσμοθέτηση Περιφερειακής «Αυτοδιοίκησης» ελεγχόμενης από την κυβέρνηση, κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νέες αναγκαστικές συγχωνεύσεις δήμων. Ο υπουργός επανέλαβε και τις κυβερνητικές προτάσεις για το νέο εκλογικό νόμο, προεξοφλώντας ότι θα ψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβρη.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του υπουργείου, μέσα από φιοριτούρες και λογοπαίγνια, παρουσίασε ως νέο εθνικό στόχο, η Ελλάδα να επιτύχει την «πραγματική σύγκλιση» στη ζώνη της ΟΝΕ. Γι' αυτό - είπε - χρειάζεται η «εσωτερική ανασύνταξη της χώρας» στο τρίπτυχο «αποκέντρωση της διακυβέρνησης - περιφερειακή ανασυγκρότηση - κράτος υπέρ πολιτών».

Για τον εκλογικό νόμο επανέλαβε τα ήδη γνωστά. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι «με σχετικά μικρό ποσοστό το πρώτο κόμμα κάνει σχεδόν πάντοτε αυτοδύναμη Κυβέρνηση». Οπως και ότι «το κατώφλι της αυτοδυναμίας παραμένει χαμηλό και άρα για τα δεδομένα του πολιτικού διπολισμού κατοχυρώνει τη σταθερή κυβέρνηση». Με το βλέμμα στην πλατεία Κουμουνδούρου σημείωσε ότι με την κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 9, επιτρέπονται και ενισχύονται οι προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες πριν τις εκλογές. Οτι έτσι γίνεται πράξη το «πάγιο αίτημα για διεύρυνση της πολιτικής βάσης της άσκησης της εξουσίας με την ταυτόχρονη διατήρηση της αυτόνομης υπόστασης των κομμάτων».

Κατόπιν περιέγραψε τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας: «Αναδιαρθρώνουμε γεωγραφικά και διοικητικά τις Περιφέρειες της χώρας», σημείωσε και προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει μετά το τέλος εφαρμογής του 3ου ΚΠΣ, επειδή «το βάρος της επόμενης αναπτυξιακής φάσης (σ.σ.: 4ο ΚΠΣ) οφείλουν να το σηκώσουν λιγότερες, μεγαλύτερες και ισχυρότερες Περιφέρειες». Κατά πληροφορίες, θα είναι 8 με 9 από 13 σήμερα.

Εκανε λόγο για «αναβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης στην Περιφέρεια, με τη θεσμοθέτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της περιφερειακής διακυβέρνησης», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς απεργάζονται στο ΠΑΣΟΚ. Μετά υποσχέθηκε θεσμοθέτηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά ως «μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», με «ισχυρό Περιφερειακό Συμβούλιο» με «ενσωματωμένες τις σημερινές νομαρχίες και νομαρχιακές υπηρεσίες σ' αυτή και με τους αιρετούς νομάρχες εκτελεστικά της όργανα».

Αυτό ακόμα κι αν δε σημαίνει κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, συνεπάγεται ότι τα Νομαρχιακά Συμβούλια θα κάνουν ό,τι τους πει ο Περιφερειάρχης. Ο τελευταίος, αν και εκλεγμένος, θα υπόκειται σε «κοινοβουλευτικό» - στην πραγματικότητα κυβερνητικό έλεγχο - όπως σήμερα γίνεται με τους δήμους και τις νομαρχίες. Ενας έλεγχος που το βασικό του πλαίσιο συναποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, στο δε εθνικό επίπεδο θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με διάφορες διατάξεις ως έλεγχος νομιμότητας.

Ομως, όπως προειδοποιεί εδώ και χρόνια το ΚΚΕ, όλο αυτό το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο προωθεί ουσιαστικά ελέγχους σκοπιμότητας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα όταν π.χ., το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας διώχτηκε - βάσει του νόμου - από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή στήριξε οικονομικά απόρους.

Πίσω στα λεγόμενα Σκανδαλίδη: Για να καλύψει η κυβέρνηση την υποβάθμιση - ή και κατάργηση των νομαρχιών - προωθεί τη «διεύρυνση της αναπτυξιακής οντότητας του σύγχρονου Δήμου σε επίπεδο επαρχίας με τη μορφή υποχρεωτικών και από τα πάνω καθορισμένων Συμπολιτειών». Ξέρει απ' αυτά το ΠΑΣΟΚ... όρα και τις αναγκαστικές συνενώσεις του «Καποδίστρια». Επιβάλλεται, λοιπόν, ένα σχήμα «Δήμου, Συμπολιτείας και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», όπως ο ίδιος ο υπουργός το κατονόμασε, σε αντίθεση με τη σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού και Περιφερειακή Διοίκηση.

Τέλος, έκανε σαφές ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι το Νοέμβρη. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ οργανώνει μεγάλη Συνδιάσκεψη αρκετά πριν την ψήφισή του τη «θεσμική και διοικητική συγκρότηση της Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ