ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
Τη Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία

Αντίθετο στην ψήφιση του νομοσχεδίου το ΚΚΕ

Tην ερχόμενη Τρίτη, με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, αλλά η ψήφισή του από τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. δε σημαίνει ότι θα ισχύσει κιόλας αφού, κατά το Σύνταγμα, απαιτούνται για την ενεργοποίησή του οι ψήφοι 200 βουλευτών, αριθμός που δε συμπληρώνεται, αφού το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, ο εισηγητής του Α. Σκυλλάκος έκανε λόγο για διατάξεις με βάση τις οποίες μπορεί να αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός δύναμης των κομμάτων στο εσωτερικό της χώρας με την ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ομογενών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ομογενείς θα ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και η ψήφος τους θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας. Οπως τόνισε ο Α. Σκυλλάκος, με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα καθορίζεται η τύχη των Ελλήνων και η κυβέρνησή τους από εκατομμύρια ομογενών που δε γνωρίζουν και ούτε ασχολούνται με την ελληνική πραγματικότητα. Πολλοί από αυτούς, είπε, έχουν διπλή ιθαγένεια και πρόσφατα για παράδειγμα ψήφισαν Μπους ή Ομπάμα και ασχολούνται περισσότερο με το τι θα γίνει στην Αμερική παρά με το τι θα γίνει στην Ελλάδα.

Ανέφερε τα παραδείγματα άλλων χωρών - όπως η Κύπρος - που ρύθμισαν το θέμα των ομογενών τους και προβλέπει ότι δικαίωμα ψήφου έχουν οι ομογενείς που έφυγαν από την Κύπρο την τελευταία εξαετία, ενώ άλλα κράτη βάζουν ως όριο τη δεκαετία.

Εμείς, είπε, δεν είμαστε αντίθετοι να ψηφίζουν οι μετανάστες στο εξωτερικό, για να εκλέξουν τρεις με τέσσερις δικούς τους εκπροσώπους. Εκτός των άλλων ο Α. Σκυλλάκος έθεσε και το ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων σε περίπτωση που ίσχυε ο νόμος της κυβέρνησης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν τόσο εύκολα να γεμίσουμε εμείς με αφίσες τις συνοικίες που μένουν οι Ελληνες στη Νέα Υόρκη ή στην Τσεχία ή όπου αλλού έχουμε μετανάστες στις χώρες των οποίων είναι σε απαγόρευση τα Κομμουνιστικά Κόμματα και είναι αδίκημα να έχεις ως σύμβολο το σφυροδρέπανο»;

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΜΠΑΜΑ
Νέες δεσμεύσεις σε σχέδια των ΗΠΑ

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για Αφγανιστάν, Μ. Ανατολή, ενεργειακά, επιθυμεί να ακούσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρόεδρος

Η πιο ενεργός συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ οι Κ. Καραμανλής και Μπ. Ομπάμα.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι η πρώτη, ωστόσο δε θα είναι «εθιμοτυπική», αλλά αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα, με την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσδοκά συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού σε θέματα που έχει αναδείξει σε μείζονα (Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή, ενεργειακά, τρομοκρατία, οικονομική κρίση κ.ά.). Η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε διακαώς τη συνάντηση, προκειμένου να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις από το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα θέσει ο Κ. Καραμανλής και πολύ περισσότερο αν εισακουστούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και ονομασία της ΠΓΔΜ, με δεδομένο ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως θέλουν να «απαλλάξουν» τις διμερείς θέσεις από αυτά τα «μη παραγωγικά» θέματα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε πρόσφατα σε συνάντηση που είχε με διπλωματικούς συντάκτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη «να ξεπεράσει η Ελλάδα την αντίληψη ότι πάει "πακέτο" με την Τουρκία». Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος προσδιόρισε ως πιο σημαντικά ζητήματα στη νέα ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τη «διμερή σύμπτωση συμφερόντων» στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, στην ενέργεια, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ επανέφερε και το θέμα της τρομοκρατίας μέσω ...των μεταναστών, επειδή τάχα χρησιμοποιούν το ελληνικό έδαφος για «πέρασμα» για την Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ

Να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, κάλεσε τον πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας απόλυτα τη διαχρονική πολιτική των εταίρων του δικομματισμού απέναντι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Μπ. Ομπάμα κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αξιοποιήσει» τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να μην «είναι μια συνάντηση που θα εξαντληθεί σε ένα φωτογραφικό "ενσταντανέ" ιδιαίτερα μετά την ψυχρολουσία από την μονομερή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να δώσει τη συγκατάθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν (ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απαιτήσει μεγαλύτερη στρατιωτική συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών στη δύναμη κατοχής στην περιοχή), σημειώνοντας: «Η θέση η δική μας είναι απολύτως σαφής, ότι προφανώς μετέχοντας σε διεθνείς Οργανισμούς, έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουμε και τις πιο ειδικές μας υποχρεώσεις, στη συγκεκριμένη παρουσία μας, στη συγκεκριμένη χώρα»!!

Παρέμβαση Παπούλια

Αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποδεχθεί τις αλλαγές και το «νέο αέρα» που πνέει στη Λατινική Αμερική. Σε συνάντηση που είχε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ ο Κ. Παπούλιας εκτίμησε ότι «σε όλη τη Λατινική Αμερική κάτι αλλάζει σήμερα, φυσάει ένας καινούριος αέρας». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν ξέρω αν αυτό ανησυχεί τις ΗΠΑ ή ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο για τον Πρόεδρο Ομπάμα». Στην επισήμανση του Βραζιλιάνου ΥΠΕΞ ότι «και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ένδειξη μεγάλης αλλαγής», ο Κ. Παπούλιας απάντησε: «Βεβαίως, αλλά ελπίζω να δεχθεί και τις αλλαγές που γίνονται στον ευρύτερο χώρο».

Συχνά μας ρωτάνε: Ποια είναι η πολιτική του ΚΚΕ για την ΕΕ;

Το Κόμμα μας απέναντι στην ΕΕ προβάλλει άλλη επιλογή για τον ελληνικό λαό στους καθημερινούς αγώνες και στις ευρωεκλογές. Αντίσταση - ανυπακοή - αντεπίθεση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμούμε ότι ο λαός μας, οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να καταφέρουν μεγάλο χτύπημα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις - κεντροδεξιές και κεντροαριστερές - να μετράνε απώλειες, να έχει δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους. Αυτό το πλήγμα μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των συμμάχων τους που αντιπαλεύουν την ΕΕ και τις ταξικές επιλογές της σε βάρος των εργαζομένων.

Λέμε ότι μπροστά στο λαό μας υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο άλλος είναι ο δρόμος της συγκρότησης της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία. Δεν υπάρχει άλλη εφικτή και ρεαλιστική εναλλακτική λύση παρά μόνο μια Ελλάδα με λαϊκή οικονομία και εξουσία, σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, του σοσιαλισμού.

Στην πορεία αυτού του δρόμου, το ΚΚΕ θα δραστηριοποιεί και θα κινητοποιεί τις δυνάμεις του μέσα στο μαζικό κίνημα, στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού και ασταμάτητα, για να έχουν και άμεσες κατακτήσεις οι εργαζόμενοι, που ανακουφίζουν έστω και προσωρινά.

Θεωρούμε ρεαλιστική την πρότασή μας για κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή, την ένταξή τους σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και διεύθυνση, ταυτόχρονα με τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο στη διεύθυνση της κάθε παραγωγικής μονάδας και υπηρεσίας, σε κάθε όργανο διοίκησης. Η Λαϊκή Εξουσία μπορεί να προωθεί διακρατικές - εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμφωνίες για αξιοποίηση τεχνογνωσίας, με βάση το αμοιβαίο όφελος και συμφέρον.

Πιστεύουμε ότι όταν ένας λαός νικήσει στη χώρα του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνολική ρήξη και την αποδέσμευση από την ΕΕ. Ετσι θα δημιουργούνται δυνατότητες και προϋποθέσεις για άλλες μορφές οικονομικής συνεργασίας, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σε αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ.

Η θέση του Κόμματός μας είναι ότι η αποδέσμευση θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών. Οι εξελίξεις δεν μπορεί να συγχρονιστούν για όλες μαζί τις χώρες, ο ένας λαός δεν πρέπει να περιμένει τον άλλο, αλλά κυρίως να επιδρά με τα αποτελέσματα της πάλης του στον άλλο, να προσθέτει τη δική του συνεισφορά στην αποδυνάμωση και ανατροπή του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος που ονομάζεται ΕΕ, συντονίζοντας επίσης την πάλη τους. Η αποδέσμευση είναι ενταγμένη στο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, στο δρόμο της ενοποίησης της Ευρώπης προς όφελος των λαών. Εκτιμούμε ότι ο δρόμος που προβάλλει το ΚΚΕ είναι ο διεθνιστικός δρόμος των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ