Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συχνά μας ρωτάνε: Ποια είναι η πολιτική του ΚΚΕ για την ΕΕ;

Το Κόμμα μας απέναντι στην ΕΕ προβάλλει άλλη επιλογή για τον ελληνικό λαό στους καθημερινούς αγώνες και στις ευρωεκλογές. Αντίσταση - ανυπακοή - αντεπίθεση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμούμε ότι ο λαός μας, οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να καταφέρουν μεγάλο χτύπημα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις - κεντροδεξιές και κεντροαριστερές - να μετράνε απώλειες, να έχει δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους. Αυτό το πλήγμα μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των συμμάχων τους που αντιπαλεύουν την ΕΕ και τις ταξικές επιλογές της σε βάρος των εργαζομένων.

Λέμε ότι μπροστά στο λαό μας υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο άλλος είναι ο δρόμος της συγκρότησης της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία. Δεν υπάρχει άλλη εφικτή και ρεαλιστική εναλλακτική λύση παρά μόνο μια Ελλάδα με λαϊκή οικονομία και εξουσία, σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, του σοσιαλισμού.

Στην πορεία αυτού του δρόμου, το ΚΚΕ θα δραστηριοποιεί και θα κινητοποιεί τις δυνάμεις του μέσα στο μαζικό κίνημα, στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού και ασταμάτητα, για να έχουν και άμεσες κατακτήσεις οι εργαζόμενοι, που ανακουφίζουν έστω και προσωρινά.

Θεωρούμε ρεαλιστική την πρότασή μας για κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, για τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή, την ένταξή τους σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και διεύθυνση, ταυτόχρονα με τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο στη διεύθυνση της κάθε παραγωγικής μονάδας και υπηρεσίας, σε κάθε όργανο διοίκησης. Η Λαϊκή Εξουσία μπορεί να προωθεί διακρατικές - εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμφωνίες για αξιοποίηση τεχνογνωσίας, με βάση το αμοιβαίο όφελος και συμφέρον.

Πιστεύουμε ότι όταν ένας λαός νικήσει στη χώρα του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνολική ρήξη και την αποδέσμευση από την ΕΕ. Ετσι θα δημιουργούνται δυνατότητες και προϋποθέσεις για άλλες μορφές οικονομικής συνεργασίας, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σε αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ.

Η θέση του Κόμματός μας είναι ότι η αποδέσμευση θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών. Οι εξελίξεις δεν μπορεί να συγχρονιστούν για όλες μαζί τις χώρες, ο ένας λαός δεν πρέπει να περιμένει τον άλλο, αλλά κυρίως να επιδρά με τα αποτελέσματα της πάλης του στον άλλο, να προσθέτει τη δική του συνεισφορά στην αποδυνάμωση και ανατροπή του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος που ονομάζεται ΕΕ, συντονίζοντας επίσης την πάλη τους. Η αποδέσμευση είναι ενταγμένη στο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, στο δρόμο της ενοποίησης της Ευρώπης προς όφελος των λαών. Εκτιμούμε ότι ο δρόμος που προβάλλει το ΚΚΕ είναι ο διεθνιστικός δρόμος των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω οι επικίνδυνες συμφωνίες κυβέρνησης - ΗΠΑ (2017-10-24 00:00:00.0)
Ο λαός να παλέψει για αποδέσμευση από κάθε συμμαχία του κεφαλαίου (2017-03-21 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε το Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ (2016-06-28 00:00:00.0)
Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία; Πώς θα τα βάλουμε με τα θηρία; (2014-04-16 00:00:00.0)
Εχθρική για το λαό η ανάπτυξή τους (2012-12-18 00:00:00.0)
Μέρος 2ο (1998-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ