ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Πρόταση νόμου «Για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης» κατέθεσε χτες προς τη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έδωσε το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει την πρωτοβουλία της πρότασης νόμου. Το ΚΚΕ απαιτεί να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις, το ΚΚΕ ζητάει να ισχύουν οι κοινές διατάξεις. Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου. Η πρόταση νόμου κωδικοποιεί την πολιτική θέση που έχει το Κόμμα για το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και χρόνια. Καταγράφει τη διαφορετική αντίληψη του ΚΚΕ για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά Σώματα, αλλά και την αντίθεσή του στα παιχνίδια εντυπώσεων, στα οποία επιδίδονται τα αστικά κόμματα με τις αποζημιώσεις των βουλευτών, για να καταστήσουν το λαό υποζύγιο στο ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητούσε «κορνίζα» για τα αντιλαϊκά μέτρα

Την άρνηση του ΚΚΕ συνάντησε η πρόταση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά τις βάρβαρες εξαγγελίες της Κυριακής

Την κάθετη άρνηση του ΚΚΕ να αποτελέσει το «κάδρο», στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εντός και εκτός της χώρας κλίμα πολιτικής συναίνεσης στα βάρβαρα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή, συνάντησε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την Παρασκευή, αμέσως μόλις διέρρευσε η πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να τους ανακοινώσει τα μέτρα που θα είχε ήδη εξαγγείλει μετά το υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σχόλιο, στο οποίο σημείωνε:

«Δεν έχει νόημα η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, από τη στιγμή που θα γίνει έχοντας ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρόκειται για σύσκεψη που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό και για να εκληφθεί ως συναίνεση στο εξωτερικό».

Εχοντας δεδομένη τη συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά ενοχλημένη από τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη διαδικασία ο πρωθυπουργός, η ΝΔ αρνήθηκε τελικά χτες - μέσω διαρροών - να συμμετέχει σε ενδεχόμενο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, επικαλούμενη ότι πλέον είναι «άνευ νοήματος». Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αυτός που ζήτησε πρώτος τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ποντάροντας στη δυνατότητα ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, αν μια τέτοια σύσκεψη γινόταν έγκαιρα.

Με αφορμή το ναυάγιο της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε «επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία», σημειώνοντας όμως υποκριτικά ότι η πρόταση του πρωθυπουργού έρχεται «κατόπιν εορτής». Αργά το απόγευμα, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στην οποία, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, έκανε λόγο για «ασέβεια της Αριστεράς στους θεσμούς και στο Σύνταγμα» και εγκαλούσε τη ΝΔ, από την οποία «ο ελληνικός λαός ανέμενε άλλη συμπεριφορά».

Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, επισκέφθηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του «γιατί με την πρόταση για σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών κατόπιν εορτής γίνεται μια προσπάθεια να διαχειριστεί η κυβέρνηση το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τρόπο επικοινωνιακό». Ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε - συνεχίζοντας να σκορπά αυταπάτες - σαν μόνη «δημοκρατική διέξοδο» τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα μέτρα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εχουμε άλλη αντίληψη για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά σώματα

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου για τις συντάξεις και τις αποδοχές των βουλευτών παραχώρησε χτες από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Στην εισηγητική της ομιλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι εμείς έχουμε και επιπλέον προτάσεις εκτός από την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Και για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών και για την κατάργηση των διάφορων επιδομάτων στις επιτροπές, από τη στιγμή που η συμμετοχή στην επιτροπή είναι μέρος της βουλευτικής δραστηριότητας, δεν είναι κάτι άλλο. Ούτε μπορεί να ισχυριστούμε ότι οι βουλευτές έχουν κανονικά ωράρια και κάνουν υπερωρίες.

Ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής ζήτημα και σε αντίθεση με αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα από τα διάφορα εντεταλμένα παπαγαλάκια: Η πρότασή μας αυτή - η οποία δεν είναι καινούρια, την είχαμε κάνει με τη μορφή πολιτικής πρότασης όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ - δε γίνεται προκειμένου να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι πρέπει να δεχτούν μείωση μισθών και συντάξεων. Δε γίνεται για τέτοιους υποκριτικούς λόγους, δε γίνεται για να πείσουμε τους εργαζόμενους να δεχτούν αυτά τα βάρβαρα μέτρα χωρίς να αντιδράσουν.

Η θέση μας αυτή ξεκινάει από τη γενικότερη αντίληψη που έχει το ΚΚΕ για το ρόλο των εκλεγμένων στα διάφορα αντιπροσωπευτικά σώματα. Εμείς - το λέμε και στο Πρόγραμμα του Κόμματος - θεωρούμε ότι η συμμετοχή προσώπων στα διάφορα αντιπροσωπευτικά σώματα δεν μπορεί να σχετίζεται με κανένα προνόμιο συγκριτικά με την προηγούμενή τους κατάσταση. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρχει οικονομικό όφελος.

Διαφορετική η αντίληψη του ΚΚΕ

Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι ένας βουλευτής, ο οποίος για 4 ή για 8 χρόνια δεν μπορεί να ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα, γιατί πραγματικά ο χρόνος δεν του το επιτρέπει και ιδιαίτερα αυτό αφορά τους ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να υπολογίζεται η βουλευτική θητεία ως ένσημα στον ασφαλιστικό του οργανισμό και να παίρνει τη σύνταξη όταν πάψει να είναι βουλευτής ή όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία να πάρει τη σύνταξη κανονικά από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο ανήκε, είτε είναι το ΙΚΑ, είτε είναι ο ΟΓΑ, είτε είναι οποιοδήποτε Ταμείο.

Θεωρούμε επίσης πρόκληση, να παίρνουν χρήματα οι βουλευτές, που στην πλειοψηφία τους αποφασίζουν στη Βουλή πολιτική λιτότητας, πολιτική βάρβαρων μέτρων. Φυσικά εμείς έχουμε και άλλες προτάσεις για το ρόλο του βουλευτή. Κατά τη γνώμη μας ο βουλευτής πρέπει να αντιπροσωπεύει και να εκλέγεται, παραδείγματος χάριν, από κάθε παραγωγική μονάδα, εν πάση περιπτώσει από κάθε χώρο δουλειάς και να είναι ανακλητός με την ευθύνη των ψηφοφόρων.

Βεβαίως, αυτά τα αιτήματα δεν μπορεί να τα δεχτεί το πολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, αλλά τουλάχιστον εμείς θα επιμείνουμε στην κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και με πολιτικό διάλογο μέσα στη Βουλή να λύσουμε και άλλα ζητήματα.

Ακόμα, να υπογραμμίσουμε το εξής: Γιατί οι βουλευτές αναζητούν υψηλούς μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και διάφορα άλλα προνόμια; Διότι στα περισσότερα κόμματα ισχύει η λογική της ατομικής συγκέντρωσης ψήφων, της ατομικής διαμόρφωσης εκλογικής πελατείας, κουμπαριές, κλπ. Για εμάς ο βουλευτής που εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ καταρχήν υποδεικνύεται στους ψηφοφόρους από το ίδιο το Κόμμα με εσωτερικές διαδικασίες που κατοχυρώνονται από το Καταστατικό.

Προτείνονται βέβαια οι βουλευτές, αυτό δε σημαίνει ότι αν σε κάποια περίπτωση εκλεγεί ένας άλλος, ότι δεν μπορεί να είναι ο άλλος βουλευτής, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι είναι εγκεκριμένοι με συλλογικές διαδικασίες, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αν εκλεγούν δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ βουλευτικού μισθού, ούτε ένα επίδομα, απολύτως τίποτα. Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τα επιτελεία τα οποία υπάρχουν για τη βοήθεια στη δουλειά και τη στήριξη, δεν είναι ατομικά των βουλευτών, είναι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Υποκριτική εκστρατεία σε βάρος του λαού

Θέλουμε με την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε και ένα άλλο ζήτημα: Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει μια υποκριτική εκστρατεία - με την οποία διαχωριζόμαστε πλήρως - που επιχειρεί να πείσει το λαό να κάνει θυσίες, και σαν αντάλλαγμα θα γίνουν ορισμένες αλλαγές βιτρίνας στο πολιτικό σύστημα. Παραδείγματος χάριν, κάποιοι να πάνε φυλακή και με κύριο στόχο έτσι ο λαός να βγάλει το άχτι του και τίποτα άλλο. Θέλουν να κρύψουν την πολιτική που ακολουθείται στο πεδίο της οικονομίας και να θεωρηθεί ότι όλα τα σκάνδαλα, οι βρωμιές κλπ., αφορούν κάποια πρόσωπα.

Εμείς βεβαίως δεν πρόκειται να στενοχωρηθούμε αν κάποιοι, οι οποίοι πραγματικά βαρύνονται με αδικήματα, πάνε στη φυλακή. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να γεμίσει τις τσέπες του λαού με χρήμα, δεν πρόκειται να βοηθήσει το λαό να πληρώνει φτηνή βενζίνη, να πληρώνει τα πλατιά είδη λαϊκής κατανάλωσης χωρίς το φοβερό ΦΠΑ. Είναι μια υποκριτική εκστρατεία ακριβώς για να μη δει ο λαός την αιτία της κρίσης και να μη σκέφτεται τα ελλείμματα που υπάρχουν στην τσέπη του, αλλά να σκέφτεται κάποια ελλείμματα στα κρατικά ταμεία.

Ακούγονται κι άλλες προτάσεις, παραδείγματος χάριν, για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Είτε 400 είναι οι βουλευτές, είτε 100 ή 200, η αντιδραστική πολιτική θα περνάει μέσα από τη Βουλή από τη στιγμή που ο λαός δεν επιβάλλει ανατροπή του συσχετισμού δύναμης που υπάρχει σήμερα. Δεν αλλάζει τίποτα, ακόμα κι αν υπάρχουν 200, 300 ή 400 βουλευτές που δουλεύουν εθελοντικά στη Βουλή.

Ολοι οι βουλευτές - ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν - με την πολιτική τους δράση εκφράζουν συμφέροντα. Είτε θα εκφράζουν συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, είτε θα εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Φαίνεται όμως ότι πέρα από το ενδιαφέρον να εξαγνιστεί το σάπιο πολιτικό σύστημα - που δεν το σώζει τίποτα, παρά μόνο η ανατροπή του - γίνεται μια προσπάθεια η Βουλή να περιοριστεί αριθμητικά, τάχα για οικονομία και στην πραγματικότητα για να εξασφαλιστεί η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που υπηρετούν το αστικό πολιτικό σύστημα, που υπηρετούν την κερδοφορία.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε το εξής: Εχουμε και παραέχουμε πολλές προτάσεις ούτως ώστε ο βουλευτής να μην έχει τη δυνατότητα να πλουτίσει προσωπικά. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα τον κάνει ηθικό απέναντι στο λαό.

Η αλλαγή της κατάστασης θα έρθει έξω από τη Βουλή

Εμείς διακηρύσσουμε το εξής πράγμα: Η αλλαγή της κατάστασης, έτσι ή αλλιώς, θα έρθει έξω από τη Βουλή. Μόνο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, προς όφελός τους. Και αυτό είναι το κυριότερο.

Σε ό,τι μπορούμε μέσα από τη Βουλή, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, και με αυτήν την έννοια καλούμε τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στο σχέδιο νόμου. Αλλωστε, έχουν ακούσει πολλές φορές την άποψή μας και μάλιστα να τοποθετηθούν και ατομικά και όσοι συμφωνούν καλό θα είναι, όσοι διαφωνούν να εξηγήσουν γιατί διαφωνούν. Και ξαναλέω, επεκτείνουμε σε μισθούς, επιδόματα, κτλ.

Ακόμα και αν εξοικονομηθούν χρήματα από αυτή την πρότασή μας, οι τσέπες των εργαζομένων θα παραμείνουν άδειες. Είναι όμως μία συμβολή στην υπόθεση που λέει ότι δεν μπορεί να επιτρέπουμε στους λεγόμενους πατέρες της Βουλής να διδάσκουν τον ελληνικό λαό, να του κάνουν μαθήματα, όταν οι ίδιοι - εξαιτίας των κομμάτων που ανήκουν - έχουν μεγάλη προσωπική ευθύνη για τις εξελίξεις και για ό,τι θα υποστεί τα επόμενα χρόνια ο εργαζόμενος λαός».

Εντυπωσιοθηρία με τη βουλευτική αποζημίωση

Στόχος των περικοπών είναι να ενσωματωθούν οι δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις για τα βάρβαρα μέτρα

Χέρι βοήθειας στην προπαγάνδα προκειμένου να πειστούν τα λαϊκά στρώματα να αποδεχθούν την αντεργατική πολιτική σκληρής λιτότητας που επιβάλλουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έδωσε ο Προέδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, με την ανακοίνωση μέτρων περιορισμού των αποδοχών των βουλευτών, καθώς και την επέκταση των μέτρων στους υπαλλήλους της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αναπαράγοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα, έκανε λόγο για «εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή» και για «ιστορική μάχη για τη σωτηρία της χώρας», υποστηρίζοντας ότι εκπέμπεται με τον τρόπο αυτό «σαφές μήνυμα ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει ο τόπος την κρίση».

Οσον αφορά τους βουλευτές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, δε θα καταβάλλονται πλέον το επίδομα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Επίσης, μειώνεται κατά 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου καθώς και τα έξοδα κίνησης. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα η βασική βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 7.500 ευρώ, η συμμετοχή σε επιτροπή στα 270 ευρώ ανά συνεδρίαση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου στο 20%, η αποζημίωση εκπροσώπησης στο εξωτερικό στο 1/20 της αποζημίωσης, ενώ τα έξοδα κίνησης κυμαίνονται από 450 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο εκλογής του βουλευτή.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Οικονομικών για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού εντάσσονται και οι υπάλληλοι της Βουλής σύμφωνα με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ θα ισχύσει και η περικοπή του 8% για τα επιδόματα που είναι κοινά με τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Αντίστοιχη 8% θα είναι η μείωση των επιδομάτων κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης καθώς και του επιδόματος «έκτακτης αποζημίωσης».

Η πρόταση νόμου

Η Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής και τα άρθρα

Στην αιτιολογική έκθεση επί της αρχής της πρότασης νόμου, σημειώνονται τα εξής:

«Αφετηριακή βάση της πρότασης νόμου που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι η γενικότερη αντίληψη του Κόμματός μας για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά Σώματα, και από τη σκοπιά αυτή αντιμετωπίζει και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα της προσωπικής τους κατάστασης. Αφετηριακή μας θέση είναι ότι η εκλογή στα Σώματα αυτά, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κανένα προνόμιο των εκλεγμένων σε σχέση με την προηγούμενη κατάστασή τους.

Αλλωστε, με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία που ο κοινωνικός πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, τα αντιπροσωπευτικά Σώματα θα μετατραπούν σε εργαζόμενα Σώματα εκπροσώπων που είναι ανακλητοί και δεν ξεκόβουν από την παραγωγή, αλλά αποσπώνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Από τη σκοπιά αυτή τοποθετείται το ΚΚΕ και όσον αφορά τη βουλευτική σύνταξη και όσον αφορά τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη βουλευτική σύνταξη, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.

Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή.

Τα άρθρα

Αρθρο 1ο

Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και σταματά κάθε συνταξιοδοτική παροχή λόγω βουλευτικής θητείας.

Αρθρο 2ο

Ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του.

Αρθρο 3ο

Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Αρθρο 4ο

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θα γίνουμε κάδρο για συναίνεση

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ σε ενδεχόμενη πρόσκληση για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθάρισε:

«Οχι. Και θα σας εξηγήσω γιατί: Εάν η πρόσκληση - γιατί στην ουσία είναι πρόταση του πρωθυπουργού, δεν είναι πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας - γινόταν πριν την ανακοίνωση των μέτρων, θα πηγαίναμε. Παρότι ξέραμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτή καμία πρότασή μας, ωστόσο ως Κόμμα μέσα στο σύστημα που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι, ιδιαίτερα απέναντι στον ελληνικό λαό να τον εκπροσωπούμε παντού. Και αν θέλετε θα είχαμε και πρόσθετες αποδείξεις για τον ελληνικό λαό να καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά τα συμβούλια και διαβούλια. Σήμερα, όμως, αρνούμαστε να γίνουμε κορνίζα και κάδρο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνει μία τέτοια σύσκεψη, ίσως όχι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά κυρίως για να δώσει ένα μήνυμα στους συμμάχους του, και εκβιαστές ταυτόχρονα, ότι παρά τις διαφωνίες στην Ελλάδα γίνεται διάλογος και ότι όλοι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη στα μέτρα. Εμείς δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε έναν ευτελισμό μιας μορφής διαβούλευσης, η οποία μέχρι τώρα βεβαίως δεν έχει δώσει τίποτα, αλλά που, εν πάση περιπτώσει, αν κρατιόνταν και τα τυπικά προσχήματα θα μπορούσαμε να πάμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ