ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απειλή η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Λαύριο

Οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Λαυρίου ακούνε την άποψη του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ Λαυρίου ακούνε την άποψη του ΚΚΕ
Σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και για το σύνολο του ελληνικού λαού δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στο Λαύριο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας που πραγματοποίησε εκεί αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της προς τους εργαζόμενους υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μέρος των γενικότερων εξελίξεων και στη βάση αυτή θα πρέπει να διατυπώνουν τα αιτήματά τους. Αναφερόμενη στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στη διασύνδεση της ΔΕΗ με το διεθνές απελευθερωμένο δίκτυο, τόνισε ότι προκαλούνται «σοβαρές απειλές και προβλήματα όχι μόνο για τα δικαιώματα, τις συνθήκες δουλιάς και την ασφάλιση των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά γενικότερα». Απελευθέρωση, σημείωσε, σημαίνει κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ (ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που υπήρχε δεν ήταν το ιδανικό) και, ταυτόχρονα, κατάργηση της επιλογής για πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων αγορών ενέργειας. Πρόκειται, είπε, για μια πολιτική που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, «γι' αυτούς που συσσώρευσαν τεράστια κέρδη και θέλουν τώρα να μπούνε στον τομέα της ενέργειας, σε μία έτοιμη υποδομή και να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους», και η οποία «δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες της χώρας». Την ίδια στιγμή, τόνισε, θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ακόμα, σημείωσε ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες τα κέρδη που θα βγάλουν δεν πρόκειται να τα μετατρέψουν σε κοινωνικές παροχές αλλά θα τα εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος. Βαδίζουμε σε έναν δρόμο, συμπλήρωσε, «όπου τα συμφέροντα στον τομέα ενέργειας χαράζονται με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγάλων κοινοπραξιών».

Απ' τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγας με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων
Απ' τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγας με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων
Η Αλ. Παπαρήγα συνέδεσε το ζήτημα με τις τρέχουσες εξελίξεις, για να επισημάνει ότι «αν λάβουμε υπόψη μας πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο κήρυξης πολεμικής κατάστασης, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αναδεικνύονται θέματα ασφάλειας της χώρας». Με την απελευθέρωση, «ο ελληνικός λαός θα βρίσκεται κάτω από έναν πολύ μεγάλο εκβιασμό, όσον αφορά στα στρατηγικά και ψυχροπολεμικά σχέδια στην περιοχή».

Η πρόταση του ΚΚΕ

«Ο τομέας ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας - τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της - και επομένως πρέπει να ανήκει στον κρατικό τομέα. Βεβαίως, εμείς παλεύουμε για τη δημιουργία πολιτικών προϋποθέσεων όπου το κράτος δε θα είναι κράτος των λίγων. Θα βρίσκονται στην εξουσία οι εργαζόμενοι, ο λαός. Θα υπάρχει 100% κρατικός τομέας ενέργειας». Για τη θέση της ΔΕΗ στο διεθνές περιβάλλον είπε ότι «η κρατική ΔΕΗ θα κάνει και συμπράξεις, θα μπει και σε κοινοπραξίες έρευνας, αξιοποίησης, συνεργασίας με άλλες χώρες και φορείς. Με βάση το αμοιβαίο συμφέρον. Αλλά το κουμάντο πρέπει να γίνεται εδώ στην Ελλάδα». Βέβαια, τόνισε, η πρόταση των κομμουνιστών απαιτεί την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δύναμης. Πρέπει, τόνισε, να γίνει υπόθεση της πλειοψηφίας, ο αγώνας πρέπει να είναι πολιτικός και μέσα σε αυτόν να υπάρχουν τα κοινωνικά αιτήματα. Χρειάζεται ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και πολιτικές επιλογές αντίθετες με τις πολιτικές που έχουμε γνωρίσει έως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη ΔΕΗ η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων και με το γενικό διευθυντή παραγωγής, κ. Χαντάβα. Η διοίκηση του Συλλόγου ανέφερε ως ένα από τα κύρια προβλήματα την έλλειψη προσωπικού και δήλωσε ότι πάγια θέση των εργαζομένων είναι δημόσια ΔΕΗ, που να ελέγχει αποκλειστικά την παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ενέργειας. Ο διευθυντής παραγωγής παραδέχτηκε ότι το ρεύμα από αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και έτσι μπαίνει στη διαδικασία του ανταγωνισμού.


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ο λαός θα πριμοδοτήσει τους ... επενδυτές

Οι ιδιώτες πιέζουν και αναμένουν νόμο που να τους διασφαλίζει τα συμφέροντα και η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει ότι θα χρηματοδοτήσει ποικιλοτρόπως τα επενδυτικά τους σχέδια

Στις πλάτες (τσέπες) του ελληνικού λαού, επιδιώκει να στηρίξει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση. Ετσι, σε μια περίοδο, όπου οι συνειδητές επιλογές απαξίωσης της ΔΕΗ (για να βρουν κερδοφόρο έδαφος οι ιδιώτες) καθίστανται άκρως επικίνδυνες για την ηλεκτροδότηση της χώρας, η κυβέρνηση καλλιεργεί εκφοβιστικά ψευτοδιλήμματα του τύπου «αν δεν παραχωρηθεί έδαφος στους ιδιώτες θα μείνουμε χωρίς ρεύμα». Για να μείνουμε, όμως, από ηλεκτρική ενέργεια, «φροντίζει» η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που διορίστηκε από την κυβέρνηση, για να επιλύσει -υποτίθεται- τα όποια προβλήματα εμφανίζονται στην ενεργειακή επάρκεια. Στην πραγματικότητα -όπως επισημαίνουν και γνώστες των ενεργειακού χώρου- ο ρόλος της εν λόγω «αρχής» είναι η εξυπηρέτηση μιας χούφτας ιδιωτών, που πρέπει «πάση θυσία» να κερδίσουν από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς.

Χτες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ενωση με θέμα την «ενέργεια» ο πρόεδρος της ΡΑΕ Π. Κάπρος, υποστήριξε στην ομιλία του ότι το 2004 θα έχουμε πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας και -σαν «λύση»- πρότεινε «να αναλογιστούμε το ρίσκο συλλογικά», δηλαδή, το έλλειμμα ενέργειας να καλυφθεί από ιδιώτες παραγωγούς. Οι ιδιώτες όμως που δεν μπορούν ή δε θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Δημόσιο, το οποίο, για μια περίοδο, η οποία καλείται «μεταβατική» να υποχρεούται να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια. Αν δεν είναι το Δημόσιο, θα είναι η ΔΕΗ αυτή που θα υποχρεούται να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, και να την πουλάει στους καταναλωτές. Κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί με κυβερνητική ρύθμιση, που ήδη είναι έτοιμη.

Στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση θέτει εκβιαστικά διλήμματα του τύπου πως θα μείνουμε από ενέργεια, αν δε στηρίξουμε τους ιδιώτες. Αν όμως μείνουμε από ενέργεια, θα φταίει η ίδια η κυβέρνηση που έδωσε εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να σταματήσει την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου το κενό να καλυφθεί από τους ιδιώτες. Τελευταίο παράδειγμα, είναι η απόφαση της ΔΕΗ να «κόψει» την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου στο Τέμενος του Νέστου.

Οι υποψήφιοι ιδιώτες παραγωγοί, πέραν του ότι ζητούν την κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων, ώστε όταν μπουν στην αγορά να κερδίζουν τα μέγιστα στις πλάτες του λαού, ζητούν και την επιβολή ειδικών φόρων στη ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις λιγνιτικές μονάδες, ώστε να αποδυναμωθεί η ΔΕΗ. Με την ενεργειακή έλλειψη προ των πυλών, τώρα, άρχισαν να... διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις και συνδικαλιστές που «έπιναν νερό» στο όνομα της απελευθέρωσης, αλλά αποφεύγουν να στιγματίσουν τις κυβερνητικές ευθύνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ