ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2022
Μπαράζ ενισχύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα βάρη στον λαό

Κατατέθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Η πρόβλεψη για σωρευτικό ρυθμό ανάκαμψης 10,8% συνολικά για τη διετία 2021 - 2022, καθώς και η επέκταση των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 που κατατέθηκε χτες για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

  • Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 6,1% για το 2021 και στο 4,5% το 2022 (έναντι κατρακύλας 8,2% το 2020).
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 κατά 23,4%, έναντι αύξησης 11,1% φέτος.
  • Το πρωτογενές έλλειμμα από 7,4% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 1,1% το 2022.
  • Το κρατικό χρέος αυξάνεται στα 375 δισ. ευρώ (από 370 δισ. φέτος), ενώ λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης εμφανίζεται να «υποχωρεί» στο 190,4% του ΑΕΠ (από 197,9% φέτος)
Πακτωλός στο κεφάλαιο

Και ο νέος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

- Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα με απώλειες εσόδων ύψους 849 εκατ. ευρώ.

- Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (186 εκατ.).

Οπως αναφέρεται, η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο 2020 - 2022 ανέρχεται σε 42,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,7 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.

- Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με κόστος 183 εκατ. ευρώ.

- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων με κόστος 38 εκατ. ευρώ για το 2022.

- Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν πράσινη οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση, από 1/1/2022 (20 εκατ. σε ετήσια βάση). Κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

Διογκωμένα κονδύλια προβλέπονται για την «ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων», δηλαδή για πολεμικές δαπάνες.

Ενας ακόμα πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 7,45 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,25 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 1,2 δισ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πέρα από τις ενισχύσεις μέσω ΠΔΕ, οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να ανέρθουν σε ακόμα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με την εκπλήρωση σειράς από αντιλαϊκά ορόσημα.

Φοροληστεία στον λαό

Η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο:

-- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 49,5 δισ. το 2022 από 45,4 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 4,1 δισ. ευρώ ή 9%.

--Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,1 δισ. από 9,46 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 640 εκατ. ευρώ.

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα φτάσει τα 18,7 δισ. από 17,18 δισ., αύξηση ύψους 1,5 δισ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7 δισ. από 6,47 δισ. ευρώ το 2021, αύξηση 530 εκατ. ή 6,7%.

Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί μόλις στα 3,5 δισ. (από 2,35 δισ.).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος που θα αναλογεί το 2022 στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,3% της συνολικής μάζας των φόρων.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ως παράγοντας που μπορεί να επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες η πανδημία, ενώ «η ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί παράγοντας δυνητικής επιβράδυνσης του προσδοκώμενου ρυθμού ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας».

Εξάλλου, στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν το προσχέδιο και οι εξελίξεις στην οικονομία, με αναφορές περί ενός οικονομικού μοντέλου που θα είναι «περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο». Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP
Παραπέμπουν σε ... μελλοντικές για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος

INTIME NEWS

Με τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων να αυξάνονται καθημερινά σε ολόκληρη την ΕΕ, δημιουργώντας ανησυχία για αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομίες των κρατών - μελών, αλλά και την πεποίθηση πλέον ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα περάσουν βαρύ χειμώνα, συνήλθε χτες βράδυ το Eurogroup, με κύρια έγνοια πώς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η «πράσινη Συμφωνία της ΕΕ» και οι γενικότερες «πολιτικές για το κλίμα», οι οποίες είναι εκ των βασικών παραγόντων που διαμορφώνουν τη σημερινή έκρηξη τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Ισπανίας, σε δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης αντίδρασης της ΕΕ στην άνοδο των τιμών παγκοσμίως για τη διάσωση «των πιο φτωχών πολιτών αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» παράλληλα με τη διαφύλαξη των στόχων μείωσης εκπομπών ρύπων της ΕΕ μέχρι το 2050.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνιο, ανέφερε τη σημασία συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης στην άνοδο των τιμών, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται για ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ευρωπαϊκού «στρατηγικού αποθέματος» φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών από τους προμηθευτές σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, συγκρίνοντας κατ' αναλογία με τη συλλογική διαπραγμάτευση που έκανε η Επιτροπή με τους προμηθευτές εμβολίων.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι οι αξιωματούχοι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα περιλαμβάνουν μια μακροπρόθεσμη αύξηση των τιμών...

Στην ανάγκη «λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αφού η άνοδος των τιμών θέτει σε κίνδυνο μεταξύ άλλων την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ, αναφέρθηκε και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις, ο οποίος παράλληλα θα έθετε και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων και θα επιδοτεί τις τιμές Ενέργειας σε περιόδους όπου καταγράφουν άνοδο.

Στη χτεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου επαναλήφθηκαν τα περί «προσωρινού φαινομένου» και παραπέμπουν τυχόν αποφάσεις σε επόμενες συνεδριάσεις ή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας τα λαϊκά νοικοκυριά μετά τις αυξήσεις που είδαν στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, ετοιμάζονται για νέο «ξήλωμα» του οικογενειακού προϋπολογισμού ενόψει χειμώνα και προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης. Πλέον, είναι δεδομένο ότι σε 10 μέρες, οπότε και ξεκινούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, η αύξηση σε σχέση με πέρσι θα είναι της τάξης του 40% και η τιμή ανά λίτρο θα κινηθεί από τα 0,8 ευρώ στα 1,1 ευρώ.

ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Δεν έχουν τέλος τα δωράκια στους ομίλους

Νέες ευνοϊκές διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, συνεχίζοντας τη δημιουργία του φιλοεπενδυτικού κλίματος, με τον λογαριασμό να πέφτει βαρύς στον λαό. Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια προβλέπεται η κατάργηση και αυτού του συμβολικού φόρου του 1% για τη συγχώνευση επιχειρήσεων, ενώ αυξάνεται στα 800.000 ευρώ το αφορολόγητο των δωρεών των γονικών παροχών, που σίγουρα δεν αφορά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους κ.λπ.

Ακόμα, υποτίθεται στο όνομα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, περιέχονται δύο διατάξεις. Η μία αφορά τη δημιουργία Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα χρηματοδοτούνται οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού για να διατηρήσουν «χαμηλά» τις τιμές του ρεύματος. Τα έσοδά του θα προκύπτουν μέσα από το εμπόριο ρύπων του θερμοκηπίου, τους οποίους όμως πληρώνουν οι λαϊκοί καταναλωτές. Η δεύτερη διάταξη προβλέπει τη μείωση για τρεις μήνες (μέχρι τον Δεκέμβρη) κατά 2% (από 12% στο 10%) του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις της τροπολογίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε καθαρό ότι το Κόμμα θα την καταψηφίσει γιατί είναι κομμένη στα μέτρα της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων. Οσον αφορά την αύξηση του αφορολόγητου των δωρεών γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ σημείωσε ότι είναι φανερό πως «αυτή η διάταξη εξυπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία», «διευκολύνει τη μεταβίβαση και τους σχεδιασμούς επιχειρήσεων». Αλλωστε, όπως είπε, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο εργαζόμενος που είναι στην αναστολή, ο συνταξιούχος δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν ούτε πατίνι. Αντίστοιχα, όπως σημείωσε, η διάταξη για την κατάργηση ακόμα και του τυπικού φόρου συγχωνεύσεων για τις επιχειρήσεις διευκολύνει τη μεγέθυνση των επιχειρηματικών ομίλων, άρα του κεφαλαίου και της δράσης του. Για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τόνισε ότι πρόκειται για ένταση της αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων με τα τέλη ρύπων, που έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, «για να δώσετε κάποια ψίχουλα σε αυτούς οι οποίοι έχουν καταναλώσει ως 300 κιλοβατώρες. Και τι τους επιστρέφετε; Ως 9 ευρώ για 300 κιλοβατώρες».

Τόνισε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να ανακουφίσει πραγματικά τον λαό από την ακρίβεια θα έκανε δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στην Ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και στο νερό και την απώλεια των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό να την πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία και να καταργηθεί το 2,5% που πάει κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για ΝΑΤΟικές δαπάνες. Αλλά αυτά τόνισε, έρχονται, σε αντίθεση με τη στρατηγική της ΕΕ που ακολουθούν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο βουλευτής του Τρ. Αλεξιάδης, το όλο πρόβλημα είναι ότι «επιλέξατε να τη φέρετε με μορφή τροπολογίας. Αν τη φέρνατε με την έννοια των άρθρων σε ένα νομοσχέδιο θα τη συζητούσαμε». Κατά ψήφισαν ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση και «παρών» το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ